به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی، سهام عدالت یکی از برنامههای بزرگ اقتصادی ایران است که هدف آن ارتقای عدالت اجتماعی و اقتصادی از طریق مشارکت عمومی در بازار سرمایه است.
در آغاز سال ۱۴۰۳، اعلام شد که سود سهام عدالت برای دارندگان آن بهصورت منظم و در چند مرحله واریز خواهد شد، اما با گذشت هشت ماه و ۱۹ روز از سال، هنوز بخش زیادی از سود سال ۱۴۰۱ سهام عدالت واریز نشده است، که موجب نگرانی بسیاری از سهامداران شده است.
طبق قانون تجارت، سود مصوب مجامع شرکتهای بورسی باید حداکثر هشت ماه بعد از تصویب به حساب ذینفعان واریز شود، اما سود مربوط به عملکرد ۱۴۰۱ شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت که باید تا پایان سال ۱۴۰۲ کامل واریز میشد، در دو بخش در آذر و اسفند همان سال واریز شد و یک بخش از سود به سال ۱۴۰۳ منتقل و قرار شد تا خرداد ماه واریز شود.
با این حال، با بهانهتراشی شرکتهای سرمایهپذیر، این واریزی به شهریور ماه موکول شد که در آن زمان هم واریز انجام نشد و دوباره به آبان ماه منتقل شد.، در آبان ماه نیز سود واریز نشد و اکنون قرار است در آذر ماه پرداخت شود.
محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اظهار کرد: پرداخت سود سهامداران مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت از روز چهارشنبه آغاز خواهد شد و به مدت ۴۸ ساعت به طول خواهد انجامید.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اطلاعات سهامداران سهام عدالت را به بانکهای عامل ارسال کرده است تا فرایند واریز سود از فردا عملیاتی شود.
وی خاطرنشان کرد: برای نخستین بار به جز پیامک بانکهای عامل، پیام شخصی واریز سود سهام عدالت از طریق سه پیام رسان داخلی بله، روبیکا و ای گپ برای مشمولان سهام عدالت ارسال خواهد شد تا آنها از مبلغ سود خود مطلع شوند.
مبلغ سود پرداختی با توجه به میزان سبد سهام عدالت هر سهامدار متفاوت خواهد بود، برای دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی مبلغ ۳۵۲ هزار تومان، برای سبد ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۳۸۰ هزار تومان و برای سبد یک میلیون تومانی مبلغ ۷۱۶ هزار تومان سود در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر، این شرکت با همکاری سازمان امور مالیاتی پس از پرداخت مالیات بر ارث متوفیان، سود بیش از یک میلیون متوفی مشمول سهام عدالت که فرایند تقسیم سهام خود را در سامانه میراث تکمیل کردهاند، همزمان با پرداخت سود مرحله سوم به حساب ورثه واریز میکند.
نبود یک متولی قوی برای نظارت و فشار بر شرکتهای سرمایهپذیر یکی از دلایل واریز نشدن به موقع سود سهام عدالت است، در حالی که سهامداران عدالت که بیشتر از دهکهای کمدرآمد جامعه هستند، به این سود نیاز دارند، برخی شرکتها همچون مپنا و مخابرات از واریز سود به عنوان ابزاری برای فشار به دولت استفاده میکنند تا مطالبات خود را دریافت کنند.
به گفته ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس، بخش سوم سود سهام عدالت ۱۴۰۱ حدود ۲۴.۵ همت است و واریز آن منتظر تصمیم شورای عالی بورس است.
جاماندگان سهام عدالت چه کنند؟
در این بین با توجه به اینکه برخی از سهامداران عدالت، تاکنون سود خود را دریافت نکردهاند سازمان بورس شرایطی فراهم کرده تا این افراد با با ثبتنام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (Sejam.ir) یا اصلاح شماره شبای معتبر خود در این سایت تا ساعت ۲۴ امروز (دوشنبه ۲۶ آذر) در فرآیند دریافت سود قرار گیرند.
آنطور که سازمان بورس اعلام کرده شماره «شبای نامعتبر، حساب مسدود، راکد، مشترک (دو امضا)، ارزی و بلندمدت» از جمله مهمترین دلایلی است که برخی سهامداران نتوانستهاند تاکنون سود خود را دریافت کنند.
گفتنی است همه سهامداران سهام عدالت میتوانند با مراجعه به سامانه سجام از وجود شماره شبا معتبر خود نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی اطمینان حاصل کنند.
روشهای ویرایش شماره شبا در سجام
مشمولان جامانده از دریافت سود سهام عدالت برای دریافت سود نیاز به اعلام شماره شبای فعال در سامانه سجام دارند، بر همین اساس در ادامه این گزارش، راههای تغییر یا ویرایش شماره شبا در وضعیتهای مختلف سجام را تشریح میکنیم.
۱- با ورود به سامانه سجام به آدرس sejam.ir و کلیک بر دکمه «ویرایش اطلاعات» به آدرس Profilesejam.csdiran.ir/session هدایت میشویم. با ورود شماره موبایل ثبت شده در سجام و کد امنیتی، یک کد تأیید به موبایل شخص ارسال میشود. با ورود کد تأیید، کد ملی و کد امنیتی شخص به داشبورد خود در سجام وارد میشود و میتواند از وضعیت خود با خبر شود.
اگر شخص در وضعیت ویرایش فرمها باشد، در صورتی که حساب بانکی تأیید شده نداشته باشد، میتواند حساب بانکی خود را از قسمت “ویرایش اطلاعات حسابهای بانکی” ویرایش کند.
به این صورت که میتواند اطلاعات حساب بانکی خود را در فرم حذف، اضافه و یا ویرایش کند و در نهایت حتماً میبایست بر روی دکمه تأیید / ادامه مرحله بعد کلیک کند، بررسیهای پایانی را انجام داده و منتظر دریافت نتیجه استعلام و کد پیگیری از طریق پیامک باشد.
۲- اگر شخص در وضعیت پرداخت موفق باشد و هنوز ثبت نام خود را تکمیل نکرده باشد میبایست فرمها را تکمیل کرده و با انجام بررسیهای پایانی نواقص پروفایل خود را برطرف و با پذیرفتن تعهدات منتظر دریافت کد پیگیری خود باشد.
۳- اگر شخص در وضعیت کد پیگیری است و نیاز به ویرایش شماره شبای خود دارد، ابتدا لازم است با مراجعه به مراکز احراز هویت حضوری و یا بصورت غیر حضوری (الکترونیکی)، احراز هویت نموده و سجامی شود؛ و سپس با مراجعه به sejam.ir شماره شبای خود را با توجه به توضیحات بند ۴ ویرایش کند.
۴- ویرایش شماره شبا در وضعیت سجامی و سجامی ناقص: شخص با ورود به سامانه سجام به آدرس Sejam.ir و کلیک بر دکمه «ویرایش اطلاعات» به آدرس Profilesejam.csdiran.ir/session هدایت میشود. با ورود شماره موبایل ثبت شده در سجام و کد امنیتی، یک کد تأیید به موبایل شخص ارسال میشود. با ورود کد تأیید، کد ملی و کد امنیتی شخص به داشبورد خود در سجام وارد میشود.
با کلیک بر دکمه ویرایش و ثبت اطلاعات حسابهای بانکی میتواند حساب بانکی خود را ویرایش کند. به این صورت که ابتدا باید مبلغ ۵۰,۰۰۰ ریال بابت کارمزد ویرایش پرداخت شود. با کلیک بر روی دکمه پرداخت به درگاه بانکی هدایت شده و پرداخت انجام میشود. با انجام عملیات پرداخت یک پیام برای شخص ظاهر میشود که با کلیک بر روی دکمه ادامه مرحله بعد میتواند وارد صفحه ویرایش حسابهای بانکی شود.
در صفحه اطلاعات حساب بانکی شخص میتواند، اطلاعات حساب خود را ببیند و آن را حذف، اضافه و یا ویرایش کند.
قابل ذکر است حداقل یک و حداکثر دو حساب قابل معرفی است. پس از معرفی حساب جدید دکمه ذخیره زده شود تا اطلاعات حساب در جدول پایین نمایش داده شود. در نهایت پس از حذف، اضافه و یا ویرایش حساب باید بر روی دکمه تأیید / ادامه مرحله بعد کلیک شود تا فرایند استعلام گیری شماره شبا آغاز شود. پس از انجام فرایند استعلام، نتیجه از طریق پیامک به شخص ارسال میشود.
گفتنی است که مراحل اول و دوم سود سهام عدالت سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ در اواخر آذر و اسفند سال گذشته به حساب بیش از ۴۴ میلیون سهامدار واریز شد.
منبع خبر : ایمنا