امیرعلی امیر باقری درگفت و گو با «سرمایه ایرانی» درباره شرایط نامطلوب پتروشیمی ها در شش ماه سال گفت: با ابلاغیه افزایش نرخ خوراک به نرخ هفت هزار تومان و نرخ سوخت به چهار هزار تومان حاشیه سود عملیاتی و ناخالصی این شرکت ها تحت تاثیر قرار می گیرد و با توجه به یک تحلیل و یک مقایسه افقی این درصد نسبت به سال های گذشته کاهش یافته؛بنابراین طبیعی است به لحاظ ریالی صورت های مالی تحت تاثیر قرار بگیرند،
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: البته این نکته قابل توجه است ،که بعد از ابلاغیه به پتروشیمی ها در مورد افزایش نرخ خوراک تاثیر آن بر بازار سهام دوراز ذهن نبود و فعالان بازار سرمایه این انتظار را داشته اند؛ البته انتظاری که برای این صنعت وجود دارد این است که بازبینی برخی از پارامترها منجر به حفظ مزیت رقابتی این صنعت در کلان اقتصاد منطقه شود .
وی در مورد افزایش نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی که باعث کاهش سودآوری این صنعت شده است افزود: مهم ترین مورد صورت های مالی در تحلیل صنعت پتروشیمی معقوله ی درآمد هزینه است و درآمد هزینه متاثر از نرخ خوراک و قیمت های جهانی است.
امیرباقری با اشاره به تاثیر قیمت های جهانی در صنعت پتروشیمی به افت قیمت گاز اشاره کرد و افزود: با افت قیمت گاز در بازار های جهانی شاهد روند کاهشی قیمت های جهانی در صنعت پتروشیمی بوده ایم شد به عنوان مثال اوره از ۹۰۰دلار به ۳۰۰دلار ومتانول به قیمت متوسط حدود ۲۳۰ دلار رسید از طرف دیگر افزایش هزینه ها که ناشی از افزایش نرخ خوراک و سوخت است تاثیر خود را گذاشته و حاشیه سود عملیاتی به شدت کاهش یافت. انتظار می رود که با ثبات قیمت گاز جهانی محصولات پتروشیمی هم در محدوده این نرخ ها ثبات را تجربه کنند.
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اقتصاد جهانی با شوک های وارد شده توانسته است هماهنگ شود و احتمال رخداد مجدد اینگونه شوک ها در اقتصاد جهانی دوراز ذهن نیست، تصریح کرد: در کشور باید قیمت های انتظاری را با یک اختلاف ۱۰درصد بالاتر و پایین تر برای کوتاه مدت و میان مدت در نظر داشت.
امیر باقری گفت: از دولت انتظار می رود برای حفظ مزیت رقابتی در این صنعت نرخ خوراک و سوخت براساس واقعیت های اقتصاد و به درو از نرخ گذاری دستوری انجام شود.
وی در ادامه به قطعی برق صنایع اشاره کرد و گفت:با ید توجه داشت ثبات تامین انرژی باری صنایع بسیار مهم است معقوله قطع انرژی برای صنایع انرژی بر ریسک هایی به همراه دارد ،که باید در تحلیل ها این ریسک در اینگونه صنایع در نظر گرفته شود و با توجه به فصل سردی که در پیش داریم و سیستم گازرسانی که زیرساخت آن در سال های اخیر به دلیل عدم سرمایه گذاری با استهلاک مواجه شده طبیعی است ،که این ریسک ؛ریسک پررنگی برای صنعت پتروشیمی و سایر صنایع انرژی بر باشد
امیرباقری ادامه داد: دولت در کنار معقوله نرخ گذاری باید به تامین انرژی پایدار هم برای صنایع اهتمام داشته باشد چرا که صرفا نرخ نمی تواند عامل تاثیرگذاری بر تحلیل عملکرد شرکت ها باشد در کنار نرخ گذاری باید تامین انرژی نیز مدنظر قرار گیرد.
کارشناس بازار سرمایه در مورد ارزش گذاری سهام در بازار سرمایه افزود: باید در این فضا ریسک های سیستماتیک و غیر سیستماتیک باهم در نظر گرفته شود؛ یعنی هم ریسک های خارجی و هم ریسک های داخلی، شرایط کلی بازار درحال حاضر منجر به کاهش P/E بازار شده، که بطور یکسان تاثیر خود را بر صنایع مختلف اعمال می کند در کنار این ریسک ها باید ریسک های خاص صنعت را هم در نظر گرفت.
به گفته وی بحث قیمت های جهانی،نرخ خوراک ،رقابت فروشندگان و مواردی دیگر به طور طبیعی حداقل در کوتاه مدت و میان مدت برسهام شرکت های پتروشیمی تاثیر گذار خواهد بود و تا این ریسک ها مرتفع نشود نمی توان به رونق سهام این صنایع امیدوار بود.
امیر باقری با اشاره به پارامترهای درآمد زا دراین صنعت گفت: باید توجه داشت صرفا نمی توان با افزایش نرخ خوراک و سوخت درآمدهای کشور را افزایش داد بلکه باید این مسئله را در پارامترهای مختلف در نظر گرفت ،اینکه دولت صرفا تک بعدی بررسی داشته باشد به نظر می رسد تحلیل کاملی از مسئله نباشد.
وی افزود: سهامداران امیدوار هستندکه دولت یک بازنگری جدی در سیاست خود در زمینه صنایعی مانند صنعت پتروشیمی که مزیت رقابتی دارند ، داشته باشد.
کارشناس بازار سرمایه گفت: از طرفی سهام پتروشیمی همیشه سهام پراقبالی در بورس بوده است و از نظر تکنیکال برای بازار سرمایه و اقتصاد ،صنعت بسیار مهمی محسوب می شود نباید با خود تحریمی منجر به رکود این صنعت شد.
منبع خبر : سرمایه ایرانی