از بازگشت خاموشی ها تا افزایش هفت درصدی تولید نفت ایران

به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی، از ماجرای رشد ۶۴۰۰ درصدی تجارت ایران با عربستان، تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین، کاهش ۳۰ درصدی بارش‌ها در ۱۸ استان، سهم ۱۴ درصدی نیروگاه‌های برق‌آبی در تولید برق کشور، انتقاد پزشکیان از منع صادرات محصولات کشاورزی، ادامه طرح کالابرگ در ۱۴۰۴ به‌شرط تأمین اعتبار، افزایش ۱۵۰ تا ۴۰۰ میلیونی قیمت خودرو وارداتی، خاموشی‌های فروردین، برق از سر همه پراند، مصرف ۴۰ درصد برق کشور توسط کولرها، افزایش هفت درصدی تولید نفت ایران و برق چاه‌های کشاورزی قطع نمی‌شود را در بسته مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته بخوانید.

رشد ۶۴۰۰ درصدی تجارت ایران با عربستان

تجارت غیرنفتی ایران با ۱۵ کشور همسایه در سال ۱۴۰۳ با رشد ۲۱ درصدی به رقم ۷۴ میلیارد و ۳۱۷ میلیون دلار رسید که در میان کشورهای همسایه عربستان سعودی بیشترین رشد را به خود اختصاص داده است. میزان وزنی تجارت غیرنفتی ایران با ۱۵ کشور همسایه در سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۱۲ میلیون و ۸۱۳ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

بیشترین میزان تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۳ با امارات متحده عربی به میزان ۲۹ میلیارد و ۱۸۳ میلیون دلار، ترکیه ۱۹ میلیارد و ۳۶۳ میلیون دلار، عراق ۱۲ میلیارد و ۵۰۸ میلیون دلار، پاکستان ۳ میلیارد و ۱۲۹ میلیون دلار و افغانستان ۲ میلیارد و ۴۷۹ میلیون دلار بوده است.

قیمت نفت برنت ۶۳ دلار و ۱۶ سنت شد

قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال بیست‌ودوم فروردین با ۱۷ سنت معادل ۰.۲۷ درصد کاهش به ۶۳ دلار و ۱۶ سنت رسید. قیمت نفت در معاملات روز جمعه کاهش یافت و در آستانه دومین کاهش پیاپی هفتگی قرار گرفت. این نگرانی وجود دارد که طولانی شدن جنگ تجاری بین آمریکا و چین، بزرگ‌ترین اقتصادهای دنیا، مصرف نفت را پایین آورده و رشد اقتصادی را محدود کند.

قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۱۷ سنت معادل ۰.۲۷ درصد کاهش به ۶۳ دلار و ۱۶ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۱۷ سنت معادل ۰.۲۸ درصد کاهش ۵۹ دلار و ۹۰ سنت معامله می‌شود.

تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین

وانگ ونتاو، وزیر تجارت چین، با انتقاد شدید از سیاست‌های تجاری آمریکا اعلام کرد که پکن همچنان برای حل اختلافات از مسیر دیپلماسی و مذاکره آمادگی دارد، اما اگر واشنگتن به مسیر تحمیل تعرفه‌های گمرکی ادامه دهد، چین تا آخر خواهد جنگید.

وی در گفت‌وگو با کمیسر تجارت اتحادیه اروپا اظهار کرد: آمریکا روز گذشته تهدید به اعمال تعرفه‌های ۵۰ درصدی جدید علیه چین کرد؛ اقدامی اشتباه پشت اشتباه دیگر. باید یادآوری کرد که در جنگ‌های تجاری هیچ برنده‌ای وجود ندارد و حمایت‌گرایی راه‌حل نیست. وانگ تأکید کرد که سیاست تعرفه‌های متقابل آمریکا، نه تنها منافع مشروع همه کشورها را به خطر می‌اندازد، بلکه به‌وضوح با قواعد سازمان تجارت جهانی (WTO) در تضاد است و ساختار تجارت چندجانبه مبتنی بر قانون را تضعیف می‌کند؛ مسئله‌ای که ثبات اقتصاد جهانی را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

کاهش ۳۰ درصدی بارش در ۱۸ استان

مقایسه بارش‌های سال آبی جاری با آمار متوسط بارش‌ها در درازمدت ۵۷ ساله نشان می‌دهد که بارش‌های سال آبی جاری در ۱۸ استان کشور بیش از ۳۰ درصد کاهش داشته و استان هرمزگان با افت ۷۹ درصدی، رکورددار کاهش بارش‌های کشور است. بر اساس جدیدترین گزارش‌های آماری شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای سال آبی جاری (شروع مهر ۱۴۰۳) تا شانزدهم فروردین، یعنی بازه زمانی ۱۹۶ روز ابتدایی سال آبی جاری، میزان بارش‌های کشور به ۱۲۲.۳ میلیمتر رسید.

میزان بارش‌های ایران در مدت مشابه سال قبل ۱۵۹.۲ میلیمتر بوده که مقایسه بارش‌های امسال با بارش‌های سال گذشته، حکایت از کاهش ۲۳ درصدی بارش‌ها دارد.

سهم ۱۴ درصدی نیروگاه‌های برق‌آبی در تولید برق کشور

شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در خصوص آخرین وضعیت تولید انرژی در نیروگاه‌های برق‌آبی این شرکت، توضیحاتی را ارائه کرد.

بر اساس این گزارش نیروگاه‌های برق‌آبی سهم ۱۴ درصدی در ظرفیت برق کل کشور را به خود اختصاص داده‌اند، این در حالی است که بالغ بر ۸۵ درصد از ظرفیت کشور در اختیار نیروگاه‌های حرارتی و مابقی مربوط به سایر نیروگاه‌ها از جمله نیروگاه‌های خورشیدی و بادی است. از مجموع ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه‌های برق آبی، حدود ۹ هزار مگاوات آن توسط شرکت آب و نیرو احداث و به بهره‌برداری رسیده‌اند.

در حال حاضر تعمیرات سالیانه و سرویس‌های نگهداری برنامه ریزی شده حدود ۸۰ درصد از ظرفیت نیروگاههای برق‌آبی شرکت آب و نیرو به پایان رسیده است و طبق برنامه تا قبل از پیک تابستان همه واحدهای برق‌آبی شرکت آب و نیرو آماده تولید انرژی خواهند بود. هرسال سدهای برق‌آبی تا قبل از پیک تابستان به ذخیره بارش‌ها در مخزن سدها می‌پردازند تا با حداکثر توان تولیدی پاسخگوی پیک مصرف تابستان باشند.

انتقاد پزشکیان از منع صادرات محصولات کشاورزی

رئیس جمهور در واکنش به یادداشتی از عارف معاون اول، در مورد تنظیم بازار محصولات کشاورزی تصریح کرد، در صورت کمبود در بازار داخلی به جای جلوگیری از صادرات باید در صورت امکان برنامه واردات را در نظر گرفت. وی در این نامه اعلام کرد: «اصولاً اگر ما پیش بینی‌های لازم را داشته باشیم نباید این مشکل پیش بیاید. در هر حالت اگر موردی اتفاق افتاد به جای جلوگیری از صادرات، در صورت امکان برنامه واردات را در نظر بگیرند.»

وزارت جهاد کشاورزی (ستاد تنظیم بازار) برای تنظیم بازار محصولات کشاورزی اختیارات ویژه ای دریافت کرده است که در صورت برهم خوردن تنظیم بازار داخلی جلوی صادرات محصولات کشاورزی را بگیرد، به طوری که سال قبل جلوی صادرات خرما و سیب درختی و پرتقال در مقاطعی گرفته شد و قبل تر هم از صادرت سیب زمینی و حبوبات ممانعت به عمل آمد.

از بازگشت خاموشی ها تا افزایش هفت درصدی تولید نفت ایران

ادامه طرح کالابرگ در ۱۴۰۴ به‌شرط تأمین اعتبار

مرجان دبیری سخنگوی ستاد کالابرگ الکترونیکی درباره ادامه طرح کالابرگ الکترونیک در سال جاری اظهار کرد: این موضوع بستگی به این دارد که از سازمان برنامه و بودجه اعتبار کسب کنیم، اگر اعتباری نباشد در این مرحله باقی می‌ماند.

وی درباره مشمولان کالابرگ گفت: هر فردی که تا بهمن ماه ۱۴۰۳ یارانه‌بگیر بوده است و دهک وی زیر ۸ بوده است مشمول دریافت کالابرگ بوده است، اما اگر بعد از آن فرد در سال جاری دهک وی پایین آمده باشد، مشمول نمی‌شود تا نوبت بعدی که طرح کالابرگ اجرا شود.

سخنگوی ستاد کالابرگ الکترونیکی یادآور شد: مرحله دوم کالابرگ الکترونیک نیز مانند مرحله نخست در سه مرحله مشمولان نهادهای حمایتی، دهک‌های ۱ تا ۳ و دهک‌های ۴ تا ۷ اجرا می‌شود.

افزایش ۱۵۰ تا ۴۰۰ میلیونی قیمت خودرو وارداتی

اسد کرمی رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو اظهار کرد: در مقایسه با اسفند سال گذشته، قیمت خودروهای مونتاژی و خارجی بین ۱۵۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان و قیمت خودروهای داخلی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان در سال جاری افزایش یافته است. وی درباره وضعیت بازار خودرو با توجه به تغییر قیمت ارز، گفت: هنوز نمایشگاه‌های خودرو فعالیت خود را در سال جدید به صورت کامل شروع نکرده‌اند و نمی‌توان ارزیابی دقیقی از بازار داشت به نوعی قیمت‌های جدید فقط در آگهی‌هاست و عملاً خبری از معاملات خودرویی نیست.

کرمی ادامه داد: از اوایل هفته جاری به طور متوسط خودروهای داخلی ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان، خودروهای مونتاژی تا ۱۵۰ میلیون تومان و خودروهای خارجی از ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشته است.

خاموشی‌های فروردین، برق از سر همه پراند

برای نخستین بار است که کمبود برق نسبت به تقاضای مصرف را در میانه فروردین ماه شاهد هستیم و برای اولین بار، در میانه نخستین ماه بهار، خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده برق در بخش خانگی و صنعت اعمال می‌شود.

بدبینانه‌ترین سناریوی ناترازی برق در سال ۱۴۰۴ هم پیش‌بینی آغاز قطعی‌های برق از میانه فروردین را نداشت و حتی خود صنعت برق هم کنار مردم، از شروع خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در میانه نخستین ماه بهار، غافل‌گیر شد. نخستین دلیل غافل‌گیری صنعت برق و مسئولان مربوطه، رشد عجیب دمای هوا در میانه فروردین نسبت به سال‌های قبل بود. افزایش میانگین دمای هوای بهاری نسبت به سال‌های قبل، موجب شد در اتفاقی کم‌سابقه، در میانه فروردین کولرهای گازی در شهرهای مختلف وارد مدار شود و موجب رشد شش درصدی مصرف برق در ابتدای سال شد.

در شرایط مشابه از ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی برای جبران کسری تولید برق حرارتی استفاده می‌شد تا بالانس شبکه در مدیریت عرضه و تقاضا حفظ شود اما امسال یکی از خشک‌ترین سال‌های نیم قرن اخیر کشور بود و کم‌بارشی که منجر به کاهش شدید ذخایر سدها شده است، امکان استفاده از ظرفیت برق‌آبی‌ها را هم از صنعت برق گرفت.

در چنین شرایطی نیروگاه اتمی بوشهر هم که نیاز به تعویض سوخت برای تولید حداکثری برق در تابستان داشت، به‌ناچار از مدار خارج شد و امکان جایگزینی بخشی از تولید برق نیروگاه‌های حرارتی از مدار خارج‌شده با برق اتمی هم میسر نبود.

مصرف ۴۰ درصد برق کشور توسط کولرها

هومن صادقی رئیس گروه فرهنگسازی و آموزش مدیریت انرژی ساتبا اظهار کرد: با فرا رسیدن فصل گرما و ورود سیستم‌های سرمایشی به مدار مصرف در کل کشور، شاهد اضافه شدن ۳۲ تا ۳۵ هزار مگاوات مصرف برق معادل بیش از ۴۰ درصد از کل مصرف برق کشور در این فصل هستیم.

وی از نظر مصرف انرژی، ایران را هفتمین کشور دنیا دانست و گفت: شدت مصرف انرژی ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است، این عدد با فاصله زیاد، بالاتر از حداقل استانداردهای مصرف انرژی در دنیا قرار دارد و نتیجه این گونه مصرف، عاملی بسیار مؤثر جهت فشار حداکثری بر منابع، وابستگی شدید به یارانه‌های سنگین و آسیب‌پذیری مضاعف اقتصادی است.

افزایش ۷ درصدی تولید نفت ایران

حمید بورد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از افزایش هفت درصدی تولید نفت در دولت چهاردهم خبر داد و اظهار کرد: این شرکت با وجود تحریم‌ها و موانع خارجی، موفق به شکستن رکورد صادرات نفت در برخی مقاطع دولت چهاردهم شده است.

وی افزود: شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۴۰۳ با ثبت رکورد تولید یک میلیارد و ۱۱۴ میلیون مترمکعب گاز در یک روز، کارنامه‌ای درخشان در بخش گاز به نمایش گذاشت.

به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، آغاز تولید نفت از میدان خشت پس از سال‌ها انتظار، افزایش تولید گاز در میدان توس، بهره‌برداری از تأسیسات فشارافزایی وراوی و واحد نمک‌زدایی اهواز متمرکز از جمله طرح‌های کلیدی بودند که به این موفقیت منجر شدند؛ این تلاش‌ها با همکاری همه بخش‌های وزارت نفت، به‌ویژه در ۶ ماه دوم سال ۱۴۰۳، عملکردی قابل توجه را برای صنعت نفت ایران رقم زد که نتیجه آن افزایش هفت درصدی تولید نفت بود.

ارز واردات خودرو به ۳ میلیارد دلار رسید

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با مصوبۀ سران قوا ارز واردات خودرو دوباره به ۳ میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. وی با اشاره به لزوم ادامه روند واردات خودرو برای ساماندهی بازار خودرو در کشور گفت: در جلسه سران قوا بحثی را مطرح کردم که بر اساس آن مجدداً دولت ارز واردات خودرو را به ۳ میلیارد دلار افزایش داد.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در شرایطی که سالانه ۹ میلیارد دلار برای واردات قطعات خودرو هزینه می‌شود، کاهش ارز واردات خودرو قابل‌قبول نبود.

برق چاه‌های کشاورزی قطع نمی‌شود

بر اساس اعلام رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بر اساس جلسه‌ای که با وزیر نیرو داشته مقرر شده که از این به بعد برق چاه‌های کشاورزی قطع نشود. قطع برق چاه‌های کشاورزی در سال‌های گذشته که عمدتاً در تابستان رخ می‌دهد خسارت سنگینی به تولیدات کشاورزان وارد کرده است زیرا بخش کشاورزی بر خلاف سایر بخش‌های صنعت و تولیدی با موجود زنده مواجه است و در نتیجه می‌تواند منجر به از دست رفتن محصول شود.

علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی امروز در صحن مجلس اظهار کرد: آقای محمد جواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی، منابع طبیعی، آب و محیط زیست مجلس شورای اسلامی یادداشتی تحویل هیئت رئیسه مجلس داده و اعلام کرد که در خصوص قطعی برق چاه‌های کشاورزی شب گذشته با آقای وزیر نیرو جلسه‌ای برگزار گردید و مقرر شد که از این به بعد برق چاه‌های کشاورزی قطع نشود. همچنین درخصوص تولید محصولات کشاورزی نیز جلسه‌ای با جهاد کشاورزی و مبادی ذی‌ربط برگزار و مقرر شده که از صادرات محصولات کشاورزی نظیر پیاز و گوجه فرنگی جلوگیری نشود.

سهم ۳۸ درصدی فارغ‌التحصیلان از بیکاران

نتایج طرح آمارگیری نیروی‌کار زمستان ۱۴۰۳ و بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیش‌تر، ۷.۸ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان ۱۴۰۲)، ۰.۸ درصد کاهش یافته است.

در این بازه زمانی بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر فارغ‌التحصیل آموزش عالی نشان می‌دهد که حدود ۱۰.۷ درصد از جمعیت فعال فارغ‌التحصیلان آموزش عالی بیکار بوده‌اند. این نرخ در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط روستایی نسبت به نقاط شهری بیشتر بوده است. بررسی روند تغییرات این نرخ حاکی از کاهش ۰.۹ درصدی در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به فصل مشابه سال قبل است. بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر فارغ‌التحصیل آموزش عالی حدود ۱۰.۷ درصد بوده است که این تعداد حدود ۷۹۵ هزار و ۵۱۳ نفر است.

نخستین حراج خودروهای وارداتی

سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اولین مرحله از حراج خرده‌فروشی خودروهای وارداتی را در سال ۱۴۰۴ آغاز کرده است. در این مرحله، ۴ دستگاه خودروی رنو فلوئنس مدل ۲۰۱۵ با قیمت پایه هر خودرو ۷۰۰ میلیون تومان به حراج گذاشته شده‌اند. از تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۴، مشخصات این خودروها در سامانه «ستاد ایران» (سامانه تدارکات الکترونیکی دولت) قابل مشاهده است.

متقاضیان می‌توانند از ساعت ۸ تا ۱۹ روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴، پیشنهادات خود را از طریق سامانه مذکور ثبت کنند.

پرداخت ۷ هزار و ۶۶۴ همت تسهیلات در سال ۱۴۰۳

در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۷ هزار و ۶۶۴ همت تسهیلات پرداخت شده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۱ هزار و ۸۹۶ همت یعنی مبلغ ۳۲/۹ درصد افزایش داشته است.

تسهیلات پرداختی بانک‌ها در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۷۶۶۴۳/۰ هزار میلیارد ریال اعلام شده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ ۱۸۹۶۷/۶ هزار میلیارد ریال (معادل ۳۲/۹ درصد) افزایش داشته است. از کل تسهیلات پرداختی، مبلغ ۵۹۶۵۸/۶ هزار میلیارد ریال معادل ۷۷/۸ درصد به صاحبان کسب و کار (حقوقی و غیرحقوقی) و ۱۶۹۸۴/۴ هزار میلیارد ریال معادل ۲۲/۲ درصد به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) تعلق گرفته است.

سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخش‌های اقتصادی در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴۶۵۲۳/۵ هزار میلیارد ریال معادل ۷۸/۰ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب و کار است. سهم تسهیلات پرداختی در قالب قرض‌الحسنه ضروری توسط مصرف‌کننده نهایی (خانوار) مبلغ ۶۱۹۹/۷ هزار میلیارد ریال معادل ۳۶/۵ درصد از کل تسهیلات پرداختی به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوار) اعلام شد.

جابه‌جایی ۹۹۰ هزار تُن کالای اساسی در نوروز

مهرداد حمداللهی؛ مدیرکل دفتر حمل‌ونقل کالا سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای اظهار کرد: در بازه زمانی اجرای طرح نوروزی (۲۴ اسفند تا ۱۵ فروردین ماه)، ۹۸۶ هزار و ۵۵۰ تُن انواع کالای اساسی از طریق ناوگان حمل‌ونقل عمومی جابه‌جا شد. وی افزود: کالاهای اساسی جابه‌جا شده در این ایام از طریق ۴۲ هزار سفر ناوگان حمل‌ونقل کالا از بنادر به مقاصد مختلف در سطح کشور صورت گرفته است.

مدیرکل سازمان راهداری یادآور شد: از مجموع کالای حمل شده در ایام اجرای طرح نوروزی از طریق جاده‌های کشور، ۶۶۵ هزار تُن از بندر امام خمینی (ره) بارگیری و حمل شده است.

تب خرید دلار فروکش کرد

با فروکش تب خرید دلار و سکه، از صبح امروز بازار شاهد افزایش فروشنده است و فعلاً خریداران برای خرید دلار و سکه کنار کشیده‌اند. پس از انتشار خبرهای جدید از زمان و مکان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، بازار طلا و ارز شاهد آغاز سیر نزولی قیمت‌ها بود.

قیمت دلار و تتر که تا ۱۰۵ هزار تومان هم بالا رفته بودند از میانه هفته با سیر کاهشی همراه شده و به کانال ۹۰ هزار تومان عقب نشینی کردند. دلار پیش از ظهر امروز نرخ ۹۸ هزار تومانی را هم ثبت کرد.

قیمت‌ها در بازار طلا و سکه هم مانند بازار ارز با کاهش محسوس همراه بود. قیمت طلای ۱۸ عیار که دیروز بار دیگر وارد کانال ۸ میلیونی شده بود همزمان با کاهش قیمت ارز به کانال ۷ میلیون تومان بازگشت و هم اکنون نیز در محدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله می‌شود.

سیاست بانک مرکزی، تثبیت نرخ ارز است

رئیس کل بانک مرکزی یکی از دلایل افزایش تورم در دی و بهمن پارسال را افزایش نرخ در سامانه نیما دانست و اظهار کرد: سیاست و برنامه کنونی بانک مرکزی تثبیت نرخ ارز در بازار ارز تجاری است تا برنامه‌های پولی این بانک نیز طبق اهداف پیش بینی شده در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: هدف بانک مرکزی در سال جاری، تثبیت نرخ ارز بازار تجاری در کانال مشخص و پیگیری اهداف سیاستگذاری شده در قبال کاهش نرخ تورم و نرخ رشد نقدینگی است.

همچنین بانک مرکزی در سال جاری از روش هدایت هدفمند اعتبارات و تأمین مالی جدید با نام حساب جهش تولید برای تأمین سرمایه در گردش بخش واقعی اقتصاد و بنگاه‌های تولیدی استفاده خواهد کرد. افزایش سرمایه نظام بانکی به ۱۰۰۰ همت از دیگر برنامه‌های مهم این بانک در سال جاری است و با هدف تأمین ارز به دنبال گسترش مراودات بانکی در سطح منطقه و بین‌الملل خواهیم بود.

ادامه حوادث جانی معادن زغال سنگ

گازگرفتگی در معدن مهماندویه دامغان ۱۸ فروردین به مرکز کنترل و هماهنگی عملیات هلال احمر استان و اورژانس سمنان اعلام شد. در این حادثه هفت نفر شامل چهار ایرانی و سه تبعه خارجی در معدن محبوس بودند که پیکر بی‌جان همگی پیدا شد.

این معدن از نوع کوچک مقیاس است که در نظارت فنی پایان سال ۱۴۰۳ به دلیل نقص، اخطار یک ماهه در تاریخ ۲۹ بهمن‌ماه همان سال به بهره‌بردار ابلاغ شده بود.

صمدی؛ دبیر انجمن زغال‌سنگ کشور با بیان اینکه معدن مهماندویه دامغان سیستماتیک نبوده است، اظهار کرد: به نظر می‌رسد علت این حادثه تصاعد گاز متان نباشد زیرا اگر عامل آن بود، منجر به وقوع انفجار در معدن می‌شد؛ بنابراین آلودگی معدن به گاز منوکسید کربن سبب خفگی معدنکاران شده است.

وی با تاکید بر اهمیت نظارت‌های سختگیرانه و دقیق بر معادن کوچک گفت: در منطقه سمنان و شمال حوزه شاهرود، البرز شرقی و مرکزی، معادن کوچک مقیاس زیادی فعال هستند که نیاز است نظارت بیشتری روی آنها صورت گیرد. در این استان ۴۲ نوع ماده معدنی شناخته شده دارد که ذخیره قطعی معادن این استان حدود ۶۰۰ میلیون تن و ذخیره احتمالی آن‌ها حدود یک میلیارد تن است.

اختلاف ۳.۲ میلیونی بر سر هزینه ساخت مسکن

در حالی شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان هزینه واقعی ساخت گروه ساختمانی الف را ۱۲.۳ میلیون تومان اعلام کرده بود که وزیر راه قیمت ۹.۱ میلیون تومان را برای این گروه ابلاغ کرد.

بر اساس ابلاغیه فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، اختیارات مندرج در تبصره ۲ مواد ۱۱۷ و ۱۲۳ آئین‌نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، با رعایت مفاد اعلام‌شده و از طریق استانداران، در استان‌ها اجرایی خواهد شد.

طبق مصوبه شورای بررسی و تأیید مبانی قیمت‌گذاری، قیمت پایه ساخت در گروه ساختمانی “الف” (ساختمان‌های یک و ۲ طبقه) به ازای هر مترمربع ۹۱,۰۲۳,۵۰۰ ریال (۹ میلیون و ۱۰۲ هزار و ۳۵۰ تومان) تعیین شده است. همچنین، هیئت چهارنفره در استان‌ها و هیأت پنج‌نفره در استان تهران می‌توانند این قیمت را تا سقف ۱۰ درصد افزایش دهند.

قطع برق و اختلال در تولید سیمان

علی‌اکبر الوندیان؛ دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان از آغاز محدودیت برقی در صنعت سیمان خبر داد و اظهار کرد: با اعمال این محدودیت‌ها تولید سیمان با اختلال روبه‌رو خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه از ۱۶ فروردین‌ماه برق کارخانجات سیمان محدود شده است، گفت: هر ساله فروردین و اردیبهشت زمان طلایی برای تولید و ذخیره‌سازی کلینکر بود و ما در این دو ماه عقب‌ماندگی صنعت را در کاهش ذخایر کلینکر به دلیل ناترازی انرژی در فصل زمستان جبران می‌کردیم اما امسال در اقدامی عجیب محدودیت برق از ابتدای سال آغاز شده در حالی که از ۲۵ اسفندماه گاز صنایع وصل شده است.

دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان با بیان اینکه محدودیت برقی در صنعت سیمان به معنای تعطیلی واحدها است، افزود: در کارخانجات سیمان ۶۵ درصد دیماند برق مصرفی کارخانه در کوره‌ها و تبدیل مواد به کلینکر استفاده می‌شود و باید در این کوره‌ها برق مصرفی پیوسته استفاده شود و نباید بیشتر از ۴ ساعت محدودیت برقی لحاظ گردد اما با ابلاغیه جدید، محدودیت برق صنایع سیمان از صبح تا غروب است و این به معنی کاهش تدریجی خوراک کوره و نهایتاً خاموش کردن کوره هاست.

قارچ‌های سمی مشابه خوراکی به بازار آمد

با ورود به فصل بهار و رویش قارچی های سمی که شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارند، نیازمند توجه بیشتری برای خرید این محصول وجود دارد و از خرید این محصول از دستفروشان و مراکز غیرمعتبر باید خودداری شود. بسیاری از این قارچ‌ها سمی هستند و هر سال منجر به مرگ و مسمومیت افراد زیادی در کشور می‌شود زیرا قارچی های سمی شباهت زیادی به قارچ‌های خوراکی دارد و تشخیص آن برای بسیاری از افراد غیر ممکن است.

قربانی؛ کارشناس سازمان غذا و دارو با اشاره به رشد قارچ‌های خودرو در فصل بهار هشدار داد: ظاهر فریبنده این قارچ‌ها نباید باعث اطمینان خاطر شود، چرا که برخی از آن‌ها به‌شدت سمی هستند و مصرف‌شان می‌تواند سلامت افراد را به‌طور جدی تهدید کند.

ارتقای مهارت نیروی کار، خواسته ۸۰ درصد کارفرمایان

غلامحسین محمدی؛ رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد کارفرمایان به دنبال ارتقای مهارت نیروی کار هستند، اظهار کرد: یکی از دلایلی که برخی از افراد ماهر جذب واحدهای تولیدی و صنعتی نمی‌شوند سرکوب مزدی است.

وی خاطرنشان کرد: تا سال ۲۰۲۷ حدود ۴۴ درصد ازمهارت های کلیدی نیروی کار تغییر خواهند کرد و ۶ نفر از هر ۱۰ کارگر به آموزش مهارت‌های جدید نیاز دارند، همچنین ۴۰ درصد از مهارت‌های کنونی تا ۲۰۳۰ منسوخ و نیازمند به روز رسانی خواهند شد.

رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای با اشاره به اینکه از هر ۱۰ کارگر حدود ۶ نفر تا قبل از سال ۲۰۲۷ به افزایش مهارت و آموزش نیاز دارند ادامه داد: حدود ۴۰ درصد از مهارت‌های فعلی کارگران تا ۲۰۳۰ منسوخ شده است یا نیاز به بروز رسانی خواهند داشت، در سال ۲۰۲۵ مهارت‌های برتر از نظر کارفرمایان شامل تفکر خلاق؛ تفکر تحلیلی، تاب آوری، انعطاف پذیری، رهبری اجتماعی، هوش مصنوعی، یادگیری مادام العمر، انگیزه فردی، همدلی و سواد تکنولوژیک خواهند بود.

دوشنبه سیاه بورس‌های دنیا

سیاست‌های تعرفه‌ای رئیس‌جمهور آمریکا، و اقدامات تلافی‌جویانه کشورها، سرمایه‌گذاران را نسبت به آینده اقتصاد جهانی نگران کرده و بازتاب آن خروج گسترده سرمایه از بازارهای بورس در سراسر دنیا طی امروز دوشنبه ۷ مارس ۲۰۲۵ بوده است.

در روز دوشنبه هجدهم فرودین مصادف با ۷ مارس ۲۰۲۵، در پی سیاست‌های تعرفه‌ای اخیر رئیس جمهور آمریکا و تشدید تنش‌های تجاری میان ایالات متحده با چین و دیگر کشورها، بازارهای سهام جهانی با سقوطی قابل توجه روبه‌رو شدند. سیاست‌های تعرفه‌ای دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و اقدامات تلافی‌جویانه چین، سرمایه‌گذاران را نسبت به آینده اقتصاد جهانی نگران کرده و موجب خروج گسترده سرمایه از بازارهای بورس در سراسر دنیا شده است.

شاخص‌های مهم بورس از جمله داوجونز، S&P۵۰۰ و نزدک در آمریکا با افت شدید روبه‌رو شدند. در بازارهای اروپایی نیز شاخص فوتسی ۱۰۰ لندن، دکس آلمان و کک ۴۰ فرانسه کاهش یافتند، همچنین در آسیا، بورس‌های شانگهای، توکیو و هنگ‌کنگ از این بحران تأثیر پذیرفتند، به‌عنوان مثال تا کنون بورس چین ۱۰ درصد، بورس تایوان ۱۰ درصد، بورس آلمان ۱۰ درصد، بورس فرانسه ۶.۵ درصد و بورس انگلیس ۶ درصد ریزش را تجربه کردند.

میانگین مصرف بنزین از ۱۳۰ میلیون لیتر گذشت

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران اعلام کرد: در پانزده روز نخست امسال، بیش از ۱ میلیارد و ۹۶۲ میلیون لیتر بنزین در سراسر کشور توزیع شده که این عدد حاکی از افزایش ۹ درصدی مصرف بنزین کشور در ایام نوروز ۱۴۰۴ است.

بر اساس آمار شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، در فاصله روزهای یکم تا پانزدهم فروردین سال ۱۴۰۴، ۱ میلیارد و ۹۶۲ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر بنزین در کشور توزیع شده است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن (یکم تا ۱۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۳) با ۱ میلیارد و ۷۹۹ میلیون لیتر، ۱۶۳ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر، افزایش ۹ درصدی را نشان می‌دهد.

بالاترین رقم مصرف بنزین در ایام نوروز مربوط به روز ۲۹ اسفندماه سال ۱۴۰۳ با ۱۶۴ میلیون و ۴۰۰ هزار لیتر بوده است که این عدد رقمی بی‌سابقه در تاریخ مصرف روزانه بنزین کشور به شمار می‌آید. کمترین رقم مصرف بنزین نیز مربوط به روز اول فروردین امسال با ۱۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر بوده است.

افزایش عرضه روغن با پایان تعطیلات

علی فاضلی؛ رئیس هیأت مدیره انجمن روغن نباتی ایران اظهار کرد: به طور معمول حجم تولید و عرضه روغن در تعطیلات نوروزی کاهش می‌یابد زیرا برخی از کارخانه‌ها تعطیل می‌شوند یا دستگاه‌های خود را تعمیر می‌کنند و از طرفی محدودیت‌هایی برای حمل و نقل وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: قبل از شروع سال جدید توزیع روغن نباتی در حجم بیشتری از ماه‌های قبل در بازار عرضه شد اما به طور معمول حجم تولید و عرضه در تعطیلات نوروزی کاهش می‌یابد زیرا برخی از کارخانه‌ها تعطیل می‌شوند یا دستگاه‌های خود را تعمیر می‌کنند و از طرفی محدودیت‌هایی برای حمل و نقل وجود دارد.

رئیس هیأت مدیره انجمن روغن نباتی ایران افزود: با اتمام تعطیلات و از این هفته تولید و توزیع دوباره روغن نباتی دوباره آغاز شده است و مشکلی برای تأمین مصرف خانوار نداریم.

ارزش ۲۷.۳ تریلیون دلاری معادن ایران

حسین شریعتمدار طهرانی؛ مشاور رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور گفت: ایران پنجمین کشور دارنده ذخایر معدنی در جهان به ارزش بیش از ۲۷ هزار میلیارد دلار است.

وی به کارهای در دست اقدام برای شناسایی ذخایر معدنی کشور اشاره کرد و ادامه داد: از برنامه‌های سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در سال جاری، تهیه ۱۲۰ نقشه زمین‌شناسی و شروع ژئوفیزیک هوایی به طول ۲ میلیون کیلومتر برای دستیابی به داده‌های ذخایر زیر زمینی ایران است و این داده‌ها بستر مناسبی برای ورود متخصصان و سرمایه‌گذاران حوزه زمین‌شناسی خواهد بود تا برای استخراج و ایجاد صنایع معدنی ارزشمند اقدام کنند.

انتشار جداول خاموشی در نقاط مختلف کشور

عدم امکان استفاده از ظرفیت کامل نیروگاه‌های برق‌آبی، ضرورت تعمیرات اساسی به‌تأخیر افتاده واحدهای حرارتی و همچنین خروج از مدار نیروگاه اتمی بوشهر به دلیل لزوم سوخت‌گذاری، از دلایل کاهش ظرفیت تولید برق و بروز خاموشی‌ها از هجدهم فروردین است.

از میانه هفته جداولی در فضای مجازی به‌عنوان جداول خاموشی‌ها منتشر شد که اغلب مربوط به یک‌نقطه از کشور و جداول قدیمی بودند؛ اما ساعتی نگذشت که جداول جدید بارگذاری شد و سایت‌های شرکت‌های توزیع برق در نقاط مختلف کشور جداول خاموشی‌های استان خود را برای روز جاری منتشر کردند.

تمامی جداول منتشر شده مربوط به روز جاری است و در مورد اینکه فردا هم محدودیت‌های برقی وجود دارد یا نه، هیچ اظهار نظر رسمی نشده است.

نان سنگک را آزاد کنید

در حالی که دولت یارانه زیادی برای تأمین نان پرداخت می‌کند تا این محصول به‌قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده برسد، رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگک تهران خواستار آزادسازی قیمت آن شده است.

سلیمانی؛ رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران خواستار آزادسازی قیمت این محصول شد در حالی درخواست آزادسازی نرخ این محصول را دارد که دولت هرسال یارانه زیادی برای تأمین نان پرداخت می‌کند تا این محصول با قیمت مناسبی به دست مصرف‌کننده برسد.

وی اظهار کرد: هرجا فشارِ نرخ دستوری باشد فساد ایجاد می‌شود، قیمت نان سنگک را آزاد کنید، اگر اصلاحات لازم رخ ندهد به‌نظر می‌رسد تنها راه موجود آزاد کردن نرخ نان است؛ در این صورت تخلفات و فسادهای دنبال آن برچیده می‌شود همچنین حداقل ۳۵ درصد کاهش مصرف آرد خواهیم داشت.

آغاز تجارت آزاد با اورآسیا از اواخر اردیبهشت

میرهادی سیدی، مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران اظهار کرد: طبق موافقت‌نامه انجام شده، اجرای تجارت آزاد ایران با کشورهای عضو اتحادیه اورآسیا با تعرفه گمرکی صفر درصد، از ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ همزمان در ایران و کشورهای این اتحادیه شروع می‌شود.

وی: “موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران با پنج کشور اتحادیه اقتصادی اوراسیا، شامل روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان، پس از نزدیک به ۷ سال مذاکره، به تصویب پارلمان‌های این پنج کشور و مجلس شورای اسلامی رسید و در ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۳ ابلاغ شد. “

مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در حال حاضر بیش از نصف تبادلات تجاری جهان از طریق توافق‌های مشابه انجام می‌شود که به حذف یا کاهش تعرفه‌ها بین کشورها منجر می‌شود. این فرآیند، معبری امن‌تر و کم‌هزینه‌تر برای عبور کالاهای تجاری فراهم می‌آورد.

بارش‌های بهاری خشکسالی را جبران نمی‌کند

عیسی بزرگ‌زاده؛ سخنگوی صنعت آب کشور اظهار کرد: با توجه به عقب‌ماندگی انباشته بارش‌ها از سال‌های گذشته و اینکه اکنون در پنجمین سال خشکسالی هستیم، باید گفت که اگر همین بارندگی‌های اخیر نیز اتفاق نمی‌افتاد، وضعیت غیرقابل تحمل می‌شد. وی افزود: از ابتدا نیز پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی مبنی بر این بود که بارش‌های بهار نرمال یا کمتر از نرمال خواهد بود.

سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه پاییز و زمستان گذشته نیز خشک بودند، بارش‌های اخیر که در حد نرمال بوده، نمی‌تواند جبران‌کننده این عقب‌ماندگی بارشی باشد.

آغاز خرید تضمینی گندم در جنوب‌شرق کشور

سید سعید راد؛ مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از آغاز خرید تضمینی گندم از جنوب شرق کشور خبر داد و اظهار کرد: با برداشت نخستین خوشه‌های طلایی گندم از مزارع استان‌های جنوبی کشور تحویل مراکز خرید شد. وی گفت: با برداشت نخستین خوشه‌های طلایی گندم از مزارع استان‌های کرمان و سیستان و بلوچستان در روز پانزدهم فروردین، محموله‌های گندم از سوی کشاورزان قلعه‌گنج در جنوب کرمان و ایرانشهر در سیستان و بلوچستان تحویل مراکز خرید شد.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به فراهم شدن مقدمات عملیات خرید تضمینی گندم از کشاورزان در سراسر کشور برای سال جاری زراعی افزود: تلاش حداکثری ما این است تا گندم مورد نیاز کشور از محل تولیدات داخلی خریداری شود و به این منظور، سازوکارهای لازم برای تحویل محصول از گندمکاران کشور فراهم شده است.

رکورد اسقاط خودرو شکست

فرشاد مقیمی؛ رئیس هیأت عامل ای درو از رشد ۳۵۵ درصدی اسقاط خودرو در سال گذشته خبر داد و گفت: بیش از ۳۴۹ هزار خودرو فرسوده در سال گذشته اسقاط شد این در حالیست که این رقم در پایان سال قبل از آن حدود ۷۷ هزار دستگاه بوده است که بدین ترتیب شاهد رشد ۳۵۵ درصدی اسقاط خودروهای فرسوده در سال ۱۴۰۳ بودیم.

وی گفت: از سال ۱۳۸۶ تا پایان ۱۴۰۳ در مجموع ۲ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۷۲۳ دستگاه انواع خودروهای فرسوده از رده خارج شده است.

به گفته مقیمی آمارها نشان می‌دهد بیشترین رکورد اسقاط سالانه خودروهای فرسوده در سال ۱۴۰۳ شکسته شد و پس از این سال بیشترین اسقاط خودروهای فرسوده در سال ۹۳ با حدود ۳۲۰ هزار دستگاه بوده است.

کمبود و گرانی دوباره سیب زمینی در بازار

با وجود اینکه در هفته‌های پایانی سال گذشته قیمت سیب زمینی به کمک واردات کمی تعدیل شده بود، در سال جاری دوباره شاهد کاهش عرضه و افزایش قیمت این محصول در بازار هستیم.

سیب زمینی محصول پرمصرف در سبد غذایی خانوار است که بر اساس مشاهدات میدانی در برخی میادین میوه و تره بار شهرداری تهران مشاهده نمی‌شود و قیمت این محصول در بازار نیز افزایش یافته است.

در حالی که سیب زمینی تازه نیز به بازار آمده است اما بر اساس مشاهدات میدانی هر کیلوگرم از این محصول در نقاط مختلف تهران از ۵۵ هزار تومان تا ۸۹ هزار تومان به فروش می‌رسد، سایر صیفی‌جات از جمله خیار نیز قیمت بالایی دارد به طوری که هر کیلوگرم از این محصول در میادین میوه ۴۹ هزار تومان و در بازار تا ۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

صادرات بی‌رویه سیب زمینی در ماه‌های پایانی سال گذشته بازار داخلی را با کمبود روبه‌رو کرد و قیمت این محصول را افزایش داد تا در نهایت وزارت جهاد کشاورزی با دریافت اختیار برای ایجاد ممنوعیت و محدودیت صادرات و تنظیم بازار از سران سه قوه، صادرات سیب زمینی و حبوبات را از اسفند به مدت دو ماه ممنوع کرد.

منبع خبر : ایمنا

امتیاز به خبر
خروج از نسخه موبایل