به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه “پاسایر نویه پرسه” آلمان در مطلبی به بررسی تاثیرات تحریم های غرب بر روسیه در جریان جنگ اوکراین پرداخته و با طرح این پرسش که تحریم های ضد روسی واقعا چه دستاوردی داشته است نوشت: شکوفایی صنعت تسلیحات روسیه و قیمت بالای نفت، تردیدهای جدیدی را در مورد اثربخشی تحریم های غرب بر سر جنگ روسیه علیه اوکراین ایجاد کرده است.
در این شرایط صحرا واگن کنشت، سیاستمدار جناح چپ در آلمان و حزب افراطی جایگزینی برای آلمان ضمن ابراز تردید درباره اثر بخشی تحریم ها خواستار توقف این اقدامات تنبیهی شده اند.
در اینجا این پرسش مطرح است که آیا ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا باید این مسئله را به رسمیت بشناسند که نفوذ جهانی آنها در قرن بیست و یکم بسیار محدودتر از حد انتظار است؟ البته جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، اخیرا ارزیابی های تیره و تار از اثربخشی اقدامات تنبیهی علیه روسیه را نادرست توصیف کرده است.
نویسنده در ادامه با طرح این پرسش که وضعیت اقتصاد روسیه پس از اقدامات تنبیهی بیسابقه غرب چگونه است؟ نوشت: از منظر اتحادیه اروپا، شرایط اقتصادی این کشور هر چیزی جز خوب است. بر اساس آمار بروکسل، تولید اقتصادی روسیه در سال گذشته ۲.۱ درصد کاهش یافت.بر اساس این ادعاها بخشهای فناوری پیشرفته که تا آغاز جنگ به طور پیوسته رشد کرده بودند، خسارات بسیار سنگینی را ثبت کردند. بر اساس گزارش اتحادیه اروپا، تولید وسایل نقلیه موتوری در سال ۲۰۲۲ در این کشور نسبت به سال قبل ۴۸ درصد و تولید رایانه، الکترونیک و اپتیک ۸ درصد کاهش یافته است.
اتحادیه اروپا اخیرا با توجه به سال جاری، به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، به نقل از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) اشاره کرده که بر اساس آن تولید اقتصادی روسیه احتمالاً دوباره تا ۲.۵ درصد کاهش خواهد یافت.
از طرفی این طور انتظار می رود که وضعیت بودجه دولتی روسیه بدتر شود. البته دولت روسیه هنوز از انعطاف بودجه برخوردار است. بر این اساس بودجه برای مدارس، بیمارستان ها و جاده ها در حال حاضر کاهش پیدا کرده در حالی که تقریبا یک سوم بودجه صرف دفاع و امنیت داخلی می شود.
اما علیرغم محدودیتهای صادراتی گسترده، به نظر میرسد که توانایی جنگیدن در این کشور به ندرت از این مسئله رنج می برد. یکی از دلایل آن این است که صنعت دفاعی روسیه در بسیاری از زمینه ها به منابع غرب وابسته نیست. علاوه بر این، غرب نمی تواند به کشورهای ثالث دیکته کند که چه محصولاتی را باید ویا نباید به روسیه تحویل دهند.
به عنوان مثال، روسیه اکنون به جای واردات از اتحادیه اروپا یا سایر کشورهای همسایه، برخی از محصولات با فناوری پیشرفته را از چین یا از طریق چین وارد می کند. غرب به سختی اهرمی برای جلوگیری از معاملات تسلیحاتی احتمالی جدید از روسیه به کشورهایی مانند ایران یا کره شمالی دارد.
با این حال، سیاستمداران غربی شرط میبندند که تحریمها به طور فزایندهای تأثیری خارج از بخش نظامی خواهد داشت. آن ها بر این باورند که اکثر هواپیماهای مدرن که توسط خطوط هوایی روسیه اداره می شوند، به قطعات یدکی و کمک های فنی اروپایی و آمریکایی که ممنوع شده است متکی هستند.
در این شرایط اخیرا صداهای فزایندهای در این باره شنیده می شود که تحریم های غرب علیه روسیه اثر مطلوب را ندارد. البته جوزف بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در پایان ماه اوت ادعا کرد که تحریم های نفتی موفقیت آمیز بوده است. وی خاطرنشان کرد: در آوریل ۲۰۲۳ آژانس بینالمللی انرژی (IEA) میانگین قیمت صادرات نفت خام روسیه را حدود ۶۰ دلار در هر بشکه گزارش کرد که معادل ۲۴ دلار در هر بشکه تخفیف در مقایسه با قیمت جهانی نفت است.
آژانس بینالمللی انرژی تخمین می زند که درآمدهای نفتی روسیه به طور کلی ۲۷ درصد کمتر از سال قبل است. در عین حال، این آژانس این مسئله را مثبت ارزیابی می کند که حجم کلی صادرات نفت روسیه در حد مورد نظر حفظ شده است. بر این اساس این امر به ثبات بازارهای جهانی کمک کرد.
با این حال، دولت مسکو اخیراً به خود می بالد که قیمت نفت برند روسی Urals اکنون بالاتر از سقف قیمتی ۶۰ دلاری است که غرب تعیین کرده است. علاوه بر این، به ارقامی اشاره شده است که بر اساس آن روسیه در ماه اوت ۱۷.۱ میلیارد دلار از صادرات نفت به کشورهایی مانند هند و چین درآمد داشته است.
نویسنده در ادامه این مطلب نوشت: یکی از دلایل اثربخشی محدود تحریم ها علیه روسیه اصل اقدامات تنبیهی است. بر این اساس به منظور اعمال سقف قیمتی برای صادرات نفت روسیه به کشورهای غیر اتحادیه اروپا، تصمیم گرفته شد که در آینده خدمات مهم برای صادرات نفت روسیه تنها در صورتی بدون مجازات ارائه شود که قیمت نفت صادراتی از سقف قیمتی تجاوز نکند. با این حال، اتحادیه اروپا تنها می تواند برای دور زدن تحریم ها علیه شرکت های داخلی اقدامات تنبیهی انجام دهد.
بورل اخیرا اعتراف کرده که باید با دور زدن تحریم های اتحادیه اروپا قاطعانه تر مبارزه شود. وی در این باره گفته است: به این منظور، ما همکاری خود را با کشورهای ثالث کلیدی تشدید میکنیم و از آنها میخواهیم تا از نزدیک بر تجارت کالاهای تحریمشده اتحادیه اروپا، بهویژه کالاهایی که در میدان نبرد در اوکراین یافت میشوند، نظارت دقیق داشته باشند و اقداماتی انجام دهند. با این حال به گفته وی فضای مانور در کنترل شرکت های غربی وجود دارد.
در این شرایط صحرا واگن کنشت، نماینده حزب چپ پارلمان آلمان و برخی نمایندگان حزب افراطی جایگزینی برای آلمان خواستار لغو تحریم ها علیه روسیه شدهاند.
واگنکنشت اخیراً در سخنانی در پارلمان آلمان گفت که جنگ در اوکراین البته جنایت است. وی تاکید کرد: اما با جنگ اقتصادی بی سابقه علیه روسیه، دولت فقر خانواده ها در آلمان را تشدید و تامین انرژی ارزان برای صنایع آلمان را به خطر می اندازد. وی اعتراف کرد: آلمان به مواد خام روسیه و متأسفانه انرژی روسیه برای آینده قابل پیشبینی نیاز دارد.
اداره فدرال آمار آلمان هم اخیرا گزارش داده که با وجود تحریمهای ضد روسی این کشور همچنان به صورت غیر مستقیم و از طریق هند نفت روسیه را وارد میکند.
کشورهای غربی سقف قیمتی برای نفت روسیه در نظر گرفتهاند که میخواهند با استفاده از قدرت بازار خود در بخشهای کشتیرانی و بیمه آن را در سطح بینالمللی اعمال کنند. طبق اطلاعات اشپیگل، این مکانیسم طبق برنامه عمل نمی کند.
کشورهای جی هفت ، اتحادیه اروپا و استرالیا سال گذشته توافق کردند که نباید بیش از ۶۰ دلار برای نفت روسیه پرداخت شود. بر اساس این توافق این امر باید در سطح بین المللی با کمک قدرت بازار کشورهای صنعتی در زمینه شرکت های کشتیرانی و شرکت های بیمه اجرا شود.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، به نقل از هفته نامه اشپیگل با این حال، بر اساس تحقیقات موسسه KSE دانشکده اقتصاد کیف، نفت روسیه در مهمترین بنادر صادراتی این کشور با قیمت های قابل توجهی بالاتر فروخته می شد که اخیراً بیش از ۷۰ دلار در هر بشکه بود.
تحولات اوکراین| پایان درگیری با روسیه طبق شروط کییف ممکن نیستتحولات اوکراین| آیا سلاحهای غربی برای کییف معجزه خواهند کرد؟
منبع خبر : ایران اکونا