جاری شدن زاینده‌رود و احیای گاوخونی تا ۱۴۰۴ با اجرای طرح جامع

به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، علیرضا الماسوندی صبح امروز _ شنبه سوم تیرماه_ در نشست با نمایندگان اصناف کشاورزان اصفهان، اظهار کرد: باتوجه به شرایط موجود در حوضه آبریز زاینده‌رود، به شرایطی که در روز اول در آن قرار داشتیم بازنخواهیم گشت اما باید به حد تعادل در توزیع منابع برسیم.

وی افزود: اینکه ۶ چاه در اصفهان یک میلیون متر مکعب آب برداشت کرده و آب فروشی کنند و چاهی در منطقه ورزنه خشک باشد عدالت نیست. از چم آسمان به بالادست بیش از ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب اضافه برداشت می‌شود، توسعه و تغییر کاربری که در این منطقه اتفاق افتاده دلیل این اضافه برداشت است، نقشه‌های ماهواره‌ای نشان می‌دهد که ۴۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در دهه ۶۰، امروز به ۱۲۴ هزار هکتار رسیده است.

سرپرست حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: بارگذاری‌های اضافه در اصفهان و چهارمحال اتفاق افتاده و در پایین دست تعادل حوضه به هم خورده است، برنامه جامع این حوضه تدوین شده که در آن اقدامات و تکالیف همه دستگاه‌های اجرایی مشخص شده است.

الماسوندی اضافه کرد: در این برنامه به دقت ذکر شده که هر چاه چه مختصاتی داشته و چه میزان برداشت دارد، همچنین الگوی کشت‌های تغییر یافته که به نوعی بارگذاری بوده در این برنامه مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال کشت غلات در شرق اصفهان به مشکل برخورده و آب به آن اختصاص نمی‌یابد و این در حالی است که ممکن است در منطقه دیگری ذرت علوفه‌ای و کشت غلات در دو نوبت انجام می‌شود که این موارد به دور از عدالت است.

وی تصریح کرد: جلسات بررسی مسائل حوضه آبریز زاینده‌رود هر هفته در وزارتخانه با حضور وزیر نیرو برگزار شده است. براساس برنامه جامع، در منطقه چم آسمان تا بالادست برداشت‌ها باید به اندازه پروانه‌های موجود باشد و در همین راستا نصب کنتورهای هوشمند در حال انجام است.

سرپرست حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: کشت غلات در منطقه پلاسجان پیش از این وجود داشته و به کشت یونجه تبدیل شده است که باید با همکاری وزارت کشاورزی و با توجه به الگوی کشت این منطقه، این موارد ساماندهی شود. شرایط آب زیرزمینی به قدری وخیم است که همه ما نگران آن هستیم.

الماسوندی اضافه کرد: با توجه به وضعیت فرونشست در اصفهان مطالعات کاملی در این منطقه و دشت برخوار انجام شد، قرار نیست آب خام و چاه به صنعت بدهیم. در برنامه هفتم توسعه نیز این موضوع به صراحت ذکر شده است. تخصیص آب به صنعت باید از محل پساب باشد و برای صنایع استان اصفهان در این موضوع به شدت سختگیری می‌شود.

وی تصریح کرد: طرح جامع اقدامات حوضه زاینده‌رود بهترین طرحی بود که می‌توانستیم تهیه کنیم، اما نمی‌توان انتظار داشت این طرح تا سال آینده به نتیجه کامل برسد و شاهد جاری شدن زاینده‌رود و احیای گاوخونی باشیم، زمان بندی این طرح تا ۱۴۰۴ است؛ به مردم و کشاورزان نوید می‌دهیم که با اجرای این طرح، همه دستگاه‌های اجرایی به میدان آمده و برای احیای زاینده‌رود و حل مسائل حوضه آن تلاش کنند.

سرپرست حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: امسال بارش‌های جوی رشد قابل توجهی داشت و بیش از سال قبل به کشاورزان شرق اصفهان آب اختصاص یافت، در حالی که سال قبل حدود ۷۸ میلیون متر مکعب آب در اردیبهشت ماه به کشاورزان تخصیص یافت، امسال این میزان به ۱۲۳ میلیون متر مکعب رسید، تا پایان خرداد جریان دائمی در زاینده‌رود وجود داشت؛ تمام سعی و تلاش ما این است که در پاییز امسال شرمنده کشاورزان شرق نشویم.

منبع خبر : ایمنا

امتیاز به خبر
خروج از نسخه موبایل