در حال حاضر آزادسازی بخشی از منابع بلوکه شده در عراق که گفته میشود رقم آن دو میلیارد و هفتصد میلیون دلار است، بخشی از ایفای تعهدات طرف غربی است. پیرو این موضوع قیمت دلار در بازار آزاد روند کاهشی در پیش گرفته به طوری که در یک ماه گذشته با ۶ هزار تومان کاهش وارد کانال ۴۷ هزار تومان شده است و اگر تا هفت میلیارد منابع ارزی وارد اقتصاد ایران شود، پیشبینی میشود بهای هر دلار آمریکا تا چهل هزار تومان کاهش یابد.
در این بین دلاریزه بودن بسیاری از بازارهای پایه در کشور باعث شده پیشبینیها حول این بازارها کاهشی باشند. این در حالی است که بررسی بازارهای جهانی نیز از روند باثبات حاکم بر این بازارها حکایت دارد که میتواند به صورت تقویت کاهش قیمتها در بازارهای پایه داخلی بروز کند.
در یک ماه گذشته بهای نفت آمریکا و برنت در حدود ۵ درصد کاهش یافته و این افت قیمت روی شاخص پلیمری در دنیا اثر کاهشی داشته است. قیمت نفتا به عنوان ماده اولیه تولید محصولات پلیمری ۳ درصد کاهش یافته و همه این عوامل باعث شده تا شاهد کاهش قیمتهای جهانی در حوزه محصولات پتروشیمیایی باشیم که با اهرم کاهش دلار باعث وضعیت کاهندهای در این بازار در داخل کشور شده است.
در حال حاضر تقاضا برای محصولات پلیمری به کمترین میزان خود در سال جاری رسیده و شاهد کمترین میزان رقابت در تالار این محصولات هستیم. خبرها از بازار آزاد حکایت از توقف معاملات و انتظار معاملهگران دارد. این گروه معتقدند کاهش قیمت دلار سیگنال معناداری است که باعث شده معاملهگران فعلا دست از خرید بکشند و رقابتها کاهش یابد و در صورت تداوم این وضعیت رکود سنگینی بر بازار حکمفرما خواهد شد و قیمتها ممکن است حتی ریزشی شود. کارشناسان میگویند، درست است که قیمت دلار کاهشی است اما هنوز اختلاف بالای قیمت بین بازار آزاد و نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی عامل مهمی است که مسیر تقاضا را برای محصولات پتروشیمی در بورس حالا تعیین میکنند و بر این اساس وضعیت کنونی و رکود و سکون فعلی را باید فاز اول دانست که بازار بخشی از حباب ناشی از رقابت خود را تخلیه میکند. اما در فاز دوم باید منتظر کاهش قیمت دو ارز دولتی و آزاد باشیم.
این وضعیت در سایر بازارهای پایه نیز قابل انتظار است. بر اساس قیمتهای جهانی بهای هر تن مس به ۸۳۲۱ دلار رسیده که بیش از هزار و ۵۰۰ دلار کاهش را در چهار ماه تجربه کرده است.
فعالان بازار معتقدند به دلیل نگرانیهای مداوم در مورد رشد اقتصادی پس از دادههای ضعیف ایالات متحده و سیگنالهای فنی نزولی که معاملهگران را تشویق به فروش کرد، قیمت مس با سقوط همراه شده است. اولهانسن، رئیس استراتژی کالا در بانک ساکسو در کپنهاگ گفت: دادههای ضعیفی که از ایالات متحده داشتیم نشان میدهد که اقتصاد این کشور در نهایت تضعیف خواهد شد و رشدهای گاه و بیگاه بازارها موقتی است.
معاملهگران در روز سهشنبه (۶ ژوئن) گزارش دادند دادههای منتشر شده در روز دوشنبه (۵ ژوئن) نشان داد که بخش خدمات ایالات متحده در ماه می به سختی رشد کرد زیرا سفارشهای جدید کاهش یافت و قیمتهای پرداخت شده توسط شرکتها برای خریدهای جدید را به پایینترین حد خود در سه سال اخیر رساند.
به این ترتیب با آن که برخی کالاهای پایه اساسی مانند مس گرانتر از بازارهای جهانی به فروش میرسد با این حال با روند کنونی نرخ ارز چارهای نیست جز کاهش قیمتها در بازار داخل. این در حالی است که در همین مدت آلومینیوم دو درصد، و روی هشت درصد افت قیمت را تجربه کردهاند و میزان کاهش جهانی قیمت نیکل چهار درصد بوده است.
از سوی دیگر شاخصهای کالایی با همگرایی که ایجاد کردهاند از افت نسبتا جمعی کالاها حکایت دارند. در یک ماه گذشته شاخص سی از بی با افت ۱.۴ درصد و شاخص ال ام ای با افت یک درصدی روبهرو شدهاند. شاخص جی اس سی آی نیز نزدیک به دو درصد افت را ثبت کرده است که از تجمیع این اطلاعات و آمار باید گفت، انتظار میرود بازارهای کالایی دوران آرامش خود را شروع کرده باشند.
- شماره ۴۹۶ هفته نامه اطلاعات بورس
منبع خبر : سرمایه ایرانی