واکاوی سیاست‌های دولت سیزدهم که بازار پرالتهاب ارز را آرام کرد

به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، دولت سیزدهم در راستای اجرای سیاست‌های خود در مهار تورم، کنترل موتورهای محرک تورم را دستور کار خود قرار داد که از جمله آن می‌توان به کنترل نقدینگی و نرخ ارز اشاره کرد، همچنین با فعال شدن دیپلماسی اقتصادی، رویکرد فعالانه دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی اقتصادی را می‌توان در پیمان‌های منطقه‌ای، بین المللی و بهبود روابط با کشورهای خارجی به ویژه همسایگان و همچنین رفع برخی از مسائل منطقه‌ای مشاهده کرد و در این راستا موضوع آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران نیز با جدیت توسط دولت سیزدهم دنبال شد.

به گفته فرزین شکایت ایران از کره جنوبی به دلیل عدم دسترسی به وجوه مزبور و کاهش ارزش به منظور دریافت خسارت در حال پیگیری است و ادامه می‌یابد، دسترسی به منابع ارزی در چند کشور در حال انجام است و در صورت تحقق قطعی نتایج آن اعلام می‌شود.

با اقداماتی از این دست که بانک مرکزی انجام داد، توفیقات خوبی نیز در کنترل نوسانات ارزی کسب کرده است، به طوری که دلار از بهمن ماه سال گذشته که به سقف قیمتی و محدوده ۶۰ هزار تومان رسیده بود، اکنون در کانال ۴۸ هزار تومان معامله می‌شود و این در حالی است که تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد همواره شهریورماه برای دلار پرتنش بوده و قیمت دلار در این ماه به اوج خود می‌رسیده است، اما در دو ماه اخیر نیز شاهد حرکت دلار در محدوده ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان بودیم که تداوم این روند با آزاد شدن ارزهای بلوکه شده ایران دور از انتظار نیست.

معاملات دلار در بازار آزاد

مشاهدات میدانی خبرنگار سرمایه ایرانی از بازار آزاد دلار حاکی از آن است که قیمت دلار در یک هفته اخیر بیش از ۵۰۰ تومان کاهش یافته است، یکی از فروشندگان دلار در خیابان سپاه اصفهان به خبرنگار سرمایه ایرانی می‌گوید: امروز دلار حتی به قیمت ۴۸ هزار و ۶۰۰ تومان نیز معامله شد و برخی از همکاران ما دلارهای خود را به قیمت ۴۸ هزار و ۴۰۰ تومان می‌فروشند.

وی با بیان اینکه در هفته اخیر قیمت دلار در بازار آزاد ۵۰۰ تومان کاهش یافته است، اضافه می‌کند: اکنون زمان خرید دلار نیست و همه افراد فروشنده‌اند.

از او علت کاهشی شدن قیمت دلار را جویا می‌شویم که می‌گوید: براساس اخبار، پول‌های ایران در کشورهای عربی آزاد شده که نشان می‌دهد دلار در بازار زیاد است و همین موضوع منجر می‌شود که قیمت دلار کاهش یابد.

این فروشنده دلار با تحلیل بازار خود تصریح می‌کند: هنگامی که ارز در بازار زیاد شود، تقاضا کم و قیمت‌ها کنترل می‌شود، اما با کمبود ارز در بازار تقاضا به شدت افزایش می‌یابد.

وضعیت سایر افراد حاضر در این بازار غیر رسمی نیز به همین نحو است و همه در تلاش‌اند که دلارهای خود را بفروشند، حتی حاضرند دلارهای خود را با دینار و یا درهم نیز معاوضه کنند.

رمزگشایی از عقب نشینی قیمتی دلار

آزادسازی دلارهای بلوکه شده چگونه قیمت دلار را کاهش می‌دهد؟

بازگشت دلارهای بلوکه شده به کشور، بخشی از فشار ارزی را کاهش می‌دهد چراکه بانک مرکزی می‌تواند برای ثبات بازار ارزی از این دلارها بهره برده و مصرف ارزی در کشور را مدیریت کند، در این زمینه میثم مهرپور، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی به خبرنگار سرمایه ایرانی، می‌گوید: با تغییر دولت و سیاست‌های فعالی که بانک مرکزی در دوره جدید دارد، علاوه بر اقدامات و سیاست گذاری‌های داخلی که تغییر و تحولاتی در آن رخ داده است شاهد اقداماتی همچون مدیریت بهتر انتظارات تورمی، کنترل رشد نقدینگی و ورود به موضوع بانک‌های ناتراز هستیم که موتورهای خلق تورم را یک به یک خاموش کرده و یا با تضعیف، آنها را از کار انداخته است.

وی اضافه می‌کند: از طرفی سیاست‌های دولت با تغییرات مهمی مواجه بوده و دولت از انفعال در ارتباط با کشورهای مختلف و تمرکز بر قدرت‌های غربی فاصله گرفته است و با فعال شدن دیپلماسی اقتصادی کشور موضوع بلوکه شدن اموال ایران در یکسال اخیر پررنگ‌تر شده و شدت پیدا کرد و این در حالی است که عموماً این اموال در دولت سابق بلوکه شده بود و فعالیتی برای آزاد شدن آن رخ نداده بود.

حضور فعال بانک مرکزی در مذاکرات اقتصادی

این تحلیلگر مسائل اقتصادی می‌گوید: در این دولت، تلاش‌های بسیاری برای آزادسازی منابع بلوکه شده ایران انجام شده است، نقش بانک مرکزی از آن جهت حائز اهمیت است که در بسیاری از مذاکرات دولتی که به حوزه اقتصاد مرتبط است بانک مرکزی نماینده دارد که نشان دهنده ارتقا جایگاه بانک مرکزی در این دولت است.

مهرپور اضافه می‌کند: عموماً رئیس کل مقتدر می‌تواند جایگاه بانک مرکزی را ارتقا دهد و به نظر می‌رسد این اتفاق در ماه‌های اخیر و با ورود آقای فرزین به بانک مرکزی رخ داده و شأن و جایگاه این بانک هم ارتقا پیدا کرده، بنابراین نقش بانک در سیاست‌های کلان اقتصادی افزایش یافته است.

قیمت دلار کاهش می‌یابد؟

وی ادامه می‌دهد: آزاد شدن ارزهای بلوکه شده از آن جهت که با انتشار اخبار مثبت و امیدوار کننده در مهار انتظارات تورمی مؤثر است و همچنین دست بازارساز را پرتر می‌کند به نحوی که بتواند اعمال نفوذ کرده و نقش بیشتری در بازار ایفا کند، به اقتصاد ایران کمک می‌کند.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می‌کند: نیازی به ارزپاشی در بازار نیست، همین که دست بانک مرکزی پرتر شود از نظر روانی بر انتظارات تورمی اثر می‌گذارد. اینکه این ارزها صرفاً به بازار تزریق شود در فضای تورمی تأثیر چندانی بر بازار نخواهد داشت، به طور کلی می‌توان گفت با آزاد شدن این منابع ارزی بلوکه شده اقتدار بازارساز افزایش یافته و از نظر روانی و مهار انتظارات تورمی وضعیت منابع ارزی کشور در دیدگاه جامعه مثبت شده است.

اقدامات دولت سیزدهم و بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز، منجر به تداوم روند ثبات نرخ ارز شده که می‌تواند کنترل و مهار تورم را نیز به دنبال داشته باشد. تداوم این دیپلماسی اقتصادی فعال منجر به ثبات اقتصادی در کشور خواهد شد و امید است در سال جاری بتواند بخشی از فشار تورمی ناشی از تحریم‌ها را کاهش دهد.

گزارش از: فرشته بابائی؛ خبرنگار اقتصادی سرمایه ایرانی

منبع خبر : ایمنا

امتیاز به خبر
خروج از نسخه موبایل