اختصاص ۵۰ درصد از بودجه رسانهها در نیمه اول سال
به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی، رسانه و فضای مجازی یکی از مهمترین ارکان دنیای امروز است، بنابراین میزان بودجه اختصاص یافته به آن و همچنین میزان تحقق آن بودجه از اهمیت ویژهای برخوردار است که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارش اخیر خود به آن پرداخته است.
طبق این گزارش میزان تحقق اعتبارات حوزه رسانه و فضای مجازی که یکی از سرفصلهای هشتگانه ذیل” امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری” است و در قانون بودجه ۱۴۰۲ آمده است در بازه زمانی فروردین تا مهرماه بررسی میگردد تا کم و کاستیها برطرف شده و در سالهای پیش رو برنامهریزی بهتری برای آن شود.
در این گزارش در بخش اول تحقق تبصرههای قانون بودجه مورد بررسی قرار گرفته و در بخش دوم اعتبارات جاری و عمرانی مصوب و تخصیصیافته مشخص میگردند.
چهار هدف بودجهای محقق نشده است!
در تبصرههای قانون بودجه ۱۴۰۲ چهار حکم هستند که به طور مشخص به حوزه رسانه، فضای مجازی و ارتباطات جمعی مربوط است اما شواهد نشان میدهد که اطلاعات واضحی از تحقق اهداف آنها در دسترس نیست.
توسعه بازیهای تولید داخلی
سازمان امور مالیاتی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طبق بند ی تبصره ۶ موظف است از عرضه کنندگان انواع بازیهای خارجی که بازیهای آنان روی رایانه، گوشی هوشمند یا کنسول نصب میشود ۱۰ درصد قیمت فروش را دریافت کند و و مبلغ آن پس از واریز به حساب خزانهداری کشور صرف توسعه بازیهای داخلی و سواد رسانهای شود اما طبق بررسیهای به عمل آمده هنوز مبلغی برای این موضوع تخصیص نیافته است.
ارتقا تولیدات فرهنگی، مطبوعاتی، رسانهای
طبق بند ه تبصره ۹، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت موظفند یک درصد از هزینههای خود را برای همافزایی و ارتقا تولیدات فرهنگی، نمایشی، قرآنی، مطبوعاتی، نشر و کتاب، گردشگری و توسعه و آموزش سواد رسانهای اختصاص دهند اما این آئیننامه تا کنون تقریباً انجام نشده است.
برنامههای رسانهای دستگاههای اجرایی و شرکتهای دولتی
در راستای افزایش شفافیتسازی، انضباطدهی و مسئولیتپذیری در بخشهای فضای مجازی، رسانه و تبلیغات طبق بند ط تبصره ۹، دستگاههای اجرایی موظفند برنامهها و هزینههای خود را در چارچوب پیشنهادی شورای اطلاع رسانی دولت تنظیم نمایند اما تاکنون محقق نشده است.
اعطای سهم ۵ درصدی به شرکتهای گاز و برق
دولت اجازه دارد تا سقف ۵ درصد از منابع حاصل از کاهش مصرف گاز و برقی که برنامههای صدا و سیما پخش میکنند را در قالب عقد قرارداد به این سازمانها پرداخت کند، اما طبق پیگیریها از سازمان صدا و سیما و برنامه و بودجه تا کنون پرداختی صورت نگرفته است.
دستگاههای رسانهای کشور حدود ۵۰ درصد از اعتبارات خود را دریافت کردند
طبق بررسیها شورای نظارت بر صدا و سیما در هفت ماه ابتدایی سال، ۴۸ درصد از اعتبار خود را دریافت کرده است، سازمان جهاد دانشگاهی بابت خبرگزاری بین المللی قرآنی (ایکنا) ۵۷ درصد، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ۶۷ درصد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای حمایت از نشر و مطبوعات ۴۰ درصد، سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) ۵۲ درصد و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ۵۰ درصد از کل اعتبار خود را دریافت کردند و از این نظر چالش خاصی متوجه آنها نبوده است و شرایط مطلوب ارزیابی میشود.
اعتبارات ردیفهای متفرقه نامتقارن است
در اجرای ماده ۹۳ قانون برنامه ششم توسعه و مستند فیلم و سریال از جمله سریالهای حضرت موسی و حضرت سلیمان، تلوبیون و اجرای طرح نشانکی تنها ۳۹ درصد از بودجه محقق شده و از طرفی در دانشگاه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ۹۵ درصد از بودجه تخصیص یافته است که نشان از ناهماهنگی دارد، البته به دلیل اینکه اطلاعات دقیقی از پیشرفت طرحها در دسترس نیست نمیتوان ارزیابی مثبت یا منفی داشت.
منبع خبر : ایمنا