الجزایر، قطر و مصر برنده بحران گاز اروپا
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، در پی حمله روسیه به اوکراین، اهمیت حیاتی گاز برای اقتصادهای اروپایی آشکار شد و به چند کشور عربی فرصت داد که از این امکانات برای افزایش درآمدهای خود استفاده کنند. آناتولی این کشورها عبارتند از:
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،الجزایر
سال ۲۰۲۲ برای الجزایر سال طلایی بود و این کشور توانست با صادرات ۵۶ میلیارد متر مکعب گاز رکوردشکنی کند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،افزایش قیمت نفت و گاز درآمدهای الجزایر را هم به ۵۰ میلیارد دلار افزایش داد، به خصوص الجزایر در قراردادهای خود با مشتریان اصلیاش یعنی ایتالیا و اسپانیا و فرانسه تجدید نظر کرد و از این راه ۴-۵ میلیارد دلار بر درآمد خود افزود.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،الجزایر در رتبه اول ذخایر گازی در میان کشورهای عربی نیست، اما نزدیک بودنش به اروپا و وجود خطوط انتقال گاز به اروپا به آن موقعیتی منحصربهفرد در این زمینه داده است و همین باعث شده که شاهد بیشترین سفرهای مقامات اروپایی در سال گذشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،کشف یک چند میدان گازی در سال ۲۰۲۲ و قرارداد الجزایر با ایتالیا برای افزایش صادرات گاز از ۲۱ میلیارد متر مکعب به ۲۵ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۲ و ۳۰ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳ نیز بر اهمیت استراتژیک الجزایر در عرصه انرژی افزود.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،در این راستا، «عبدالمجید التبون» بر ضرورت افزایش صادرات گاز این کشور به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۳ تأکید کرده است.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،به لحاظ سیاسی هم، گاز الجزایر به این کشور اهرم فشار مهمی در برابر کشورهای اروپایی داد. الجزایر پس از تیره شدن روابطش با اسپانیا، ایتالیا را به عنوان خریدار اصلی اروپایی خود انتخاب کند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،در پی این تیرگی روابط، اسپانیا از اتحادیه اروپا خواست که الجزایر را بابت موضوع منطقه مورد مناقشه «صحرای غربی» تحت فشار قرار دهد، اما کشورهای اروپایی حفظ روابط با الجزایر و خرید گاز از آن را بر جلب رضایت اسپانیا اولویت دادند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،قطر
قطر به لحاظ ذخایر گازی در رتبه اول کشورهای عربی و بعد از روسیه و ایران در رتبه سوم جهان جای دارد اما بیشترین گاز خود را در قراردادهای طولانیمدت به مشتریان آسیایی میفروشد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،با قطع گاز روسیه به اروپا که ۴۰ درصد گاز اروپا را تأمین میکرد، قطر گزینه اصلی برای جایگزین کرد گاز روسیه بود. در ۹ ماه نخست ۲۰۲۲ صادرات گاز قطر به اروپا ۱۶ درصد افزایش یافت هرچند همچنان واردکنندگان اصلی گاز قطر کشورهای آسیایی هستند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،قطر برنامهریزی کرده که تولید گاز خود را از ۷۷ میلیون تُن در حال حاضر به ۱۲۶ میلیون تُن در سال ۲۰۲۷ برساند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،قطر در تولید گاز توانست از استرالیا پیشی بگیرد و هماکنون با امریکا بر سر جایگاه بزرگترین تولیدکننده گاز جهان رقابت میکند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،این کشور نیز از این امتیاز خود بهرهبرداری سیاسی کرد و در موضوع تحقیقات درباره فساد مالی در اتحادیه اروپا تهدید کرد که در صورت اقدام علیه قطر صادرات گاز خود به اروپا را متوقف میکند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،مصر
مصر ذخایر گازی چندانی ندارد اما در سال ۲۰۲۲ توانست درآمد خود از صادرات گاز را ۱۷۱ درصد افزایش دهد و از ۳.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۸.۴ میلیارد دلار برساند.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،در مقایسه با صادرات ۸۴ تُنی گاز از قطر به اروپا، صادرات ۸ میلیون تنی مصر چندان بزرگ به نظر نمیآید اما مصر توانست خود را در لیست کشورهای تأمینکننده گاز اروپا در پیمان گازی شرق مدیترانه قرار دهد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،مصر با همکاری کشورهای خارجی در آبهای خود در مدیترانه گاز استخراج کرد و اخیرا نیز از کشف یک میدان گازی بزرگ در آبهای خود خبر داده که گفته میشود که ۳.۵ هزار میلیارد فوت مکعب ذخایر دارد.
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی،فرصت از دسترفته لیبی و آینده روشن موریتانی
شکاف سیاسی در لیبی موجب از دست رفتن فرصت صادرات گاز به اروپا از طریق خط لوله مستقیمش به ایتالیا شد. لیبی که گرفتار کمبود برق است، توانست همچنان به صادرات نه چندان زیاد خود به ایتالیا ادامه داد. عربستان نیز که دومین ذخایر گاز جهان عرب را دارد در فوریه ۲۰۲۲ اعلام کرد که در نظر دارد به زودی صادرات گاز را آغاز کند. در سال ۲۰۲۳ قرار است موریتانی هم وارد باشگاه صادرکنندگان گاز بشود. این کشور یک میدان گازی مشترک با سنگال دارد که امیدوار است در این عرصه بتواند رقیبی جدی برای کشورهای عربی شود.
منبع خبر : اتاق ایران آنلاین