بورس و بازارهای مالی

شاخص کل بورس؛ صعودی اما لرزان

 که در این میان نقش شرکت‏های پالایشی‌ در مثبت شدن  شاخص کل قابل توجه بود. در این روز، حجم معاملات حقیقی‌ها نسبت به روز‏های قبل کاهش چشمگیری داشت که این امر نشان می‏دهد اعتماد سهامداران حقیقی هنوز به طور کامل به بورس بازنگشته است، زیرا هر چند حمایت‏های دستوری باعث افزایش تقاضا و قیمت در نمادهای مختلف بازار شد، اما همچنان ریسک‏هایی از جمله نامشخص بودن نتیجه مذاکرات هسته ‏ای، افزایش قیمت ارز، ابهام در خصوص سیاست های اقتصادی دولت در لایحه بودجه سال آینده کشور، کسری بودجه سال جاری و نحوه جبران آن، از جمله ریسک‏هایی هستند که در کنارافزایش نرخ بهره توسط بانک‏های مرکزی کشور‏های مهم اقتصادی جهان وهمچنین  ادامه محدودیت‌های کشور چین در خصوص کووید صفر،نوسان  قیمت جهانی کامودیتی‏ها  و افزایش احتمال رکود در اقتصاد‏های بزرگ جهان، بر بازار سهام تهران سایه انداخته‏اند. ابهام‌هایی که در صورت تداوم می‏توانند باعث افزایش نگرانی معامله‏گران بازار سرمایه و خروج بیشتر نقدینگی‏‌ها از بازار سهام شود.

بازار نفت در کما

قیمت نفت در شرایط فعلی به دلایل مختلف اقتصادی و سیاسی براحتی قابل پیش بینی نیست. اعمال محدودیت‌های  کشور چین به دلیل شیوع مجدد ویروس کرونا- کووید صفر-  باعث  کندی  تقاضای این کشور برای سوخت شده، و تاثیر زیادی بر بازار‏ معاملات آتی نفت گذاشته است، همچنین ذخایر بنزین آمریکا بر خلاف پیش بینی تحلیلگران رشد داشته است که این موضوع نیز نشان‏دهنده کاهش  تقاضا در یکی دیگر از بزرگترین اقتصادهای جهان است ، اما از سویی دیگر، ممنوعیت صادرات  نفت روسیه به تلافی حمله این کشور به اوکراین از فوریه سال آینده میلادی و احتمال کاهش عرضه تولیدکنندگان عضو اوپک پلاس می‏تواند باعث کاهش عرضه نفت خام در بازارهای جهانی شود. بنابراین برآیند این دو، نشان می‏دهد که در شرایط فعلی و تا زمان برطرف نشدن ابهام‏های موجود، به سهولت  نتوان در خصوص قیمت آینده نفت خام پیش‏بینی دقیقی کرد.

 

سایه سنگین محدودیت های چین بر بازارفیزیکی

محدودیت‏های اخیر کشور چین و تعطیلی تعدادی از کارخانجات این کشور برای مقابله با کووید صفر، باعث کاهش تقاضا این کشور برای نفت خام، سنگ آهن و فولاد شده است، ودر حال حاضر شدیدآ بر بازار فولاد اثر منفی گذاشته است، به طوری که  انتظار برای ادامه کاهش  قیمت فولاد در بازار‏های جهانی هنوز وجود دارد. در صنعت شیمیایی، هرچند قیمت جهانی پلی اتیلن و پی وی سی همچنان کاهشی است اما قیمت اوره صادراتی به دلیل کمبود عرضه، همچنان با رشد قیمت در بازارهای جهانی روبرو است.موضوعاتی که  می‏تواند بر سوددهی  وقیمت  آینده سهام شرکت‏های بورسی  در این صنایع اثرات متفاوتی بگذارد .

شاخص بورس مثبت اما همچنان لرزان

بررسی رفتار بازار ارز نشان می‌دهد روند رشد قیمت دلار می‌تواند تداوم یابد و فاصله قیمت دلار نیمایی با دلارآزاد کاهش یابد. لذا احتمال دارد دولت برای کاهش شکاف قیمتی، نرخ دلار نیمایی  را افزایش دهد. از سوی دیگر، بر خلاف افزایش تورم از ابتدای سال جاری برخی عوامل اثرگذار همچون مداخلات سیاستگذار در بازارسهام و قیمت‏های دستوری نگذاشت بازار سهام همسو با انتظارات تورمی حرکت کند، اما ‌فعلآ رشد قیمت دلار در کنار ضعیف شدن احتمال احیای برجام  سمت و سوی جدیدی به انتظارات تورمی داده است، که به رغم رکود در اقتصاد جهانی می‏تواند محرکی برای  شاخص کل بورس تهران باشد . در مجموع به نظر می رسد، هر چند ممکن است شاخص کل بر اساس بسته حمایتی و تضمین اصل سرمایه سهامداران حقیقی  با رشد‏هایی همراه باشد  اما در مجموع به نظر می‏رسد  تا زمانی که ابهام هاو ریبسک های موجود در بازار سرمایه از بین نرود و یا حداقل کاهش  پیدا نکند، نمی‏توان به صعود پایدار – البته با اصلاح های منطقی – شاخص کل بازار سرمایه امیدوار بود. بنابراین در چنین شرایطی معامله‏گران بازار سهام  بهتر است به جای موج سواری با بررسی همه عوامل اثر گذار بر صنایع و شرکت‏ها، نسبت به انتخاب شرکت‏هاو قیمت‏های مناسب برای ورود و خروج از سهام  اقدام نمایند تا از انجام معاملات در بورس تهران متضرر نشوند .

 

رضا اخلاق پور – کارشناس بازار سرمایه

منبع : نسل فردا

امتیاز به خبر
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!