از حذف نرخ دلار نیما تا تعیین قیمت مصوب گوشت و مرغ
به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی، در بسته خبری مهمترین رویدادهای اقتصادی هفته، ماجرای، از حذف نرخ دلار نیما و آغاز دوباره خاموشی از شنبه، افزایش ۳۷ هزار بشکهای تولید نفت ایران، واریز سود سهام عدالت در شب یلدا، کمبود کره حیوانی، کاهش واردات روغن و افزایش قیمت جهانی، تعیین قیمت مصوب ۹۰ هزار تومان برای خرید مرغ و تصویب قیمت ۴۲۰ هزار تومانی برای گوشت گوساله و افزایش رانندگان اینترنتی در شکاف میان دستمزد و تورم را میخوانید:
حذف نرخ دلار نیما از شنبه
بر اساس اعلام بانک مرکزی، با راه اندازی بازار ارز معاملات تجاری، از روز شنبه بیستوچهارم آذر، صادرکنندگان در سامانه نیما میتوانند با نرخ توافقی معاملات خود را انجام دهند. این تصمیم به معنی حذف نرخ ارز نیمایی از شنبه و حذف سامانه نیما از اول بهمن ماه سال جاری است. است. اطلاعیه شماره یک بانک مرکزی در خصوص شکلگیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز در کشور بیانگرآن است که از روز شنبه مورخ ۲۴/۰۹/۱۴۰۳ عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله بر اساس نرخهای توافقی اقدام کنند.
تمام واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمیکنند از سوم دی ۱۴۰۳ باید ارز خود را از سامانه ارز توافقی دریافت کنند. تاکنون ۲۲ بانک به سامانه معاملات ارز تجاری متصل شده و ۱۹ بانک نیز تاکنون اقدام به ثبت سفارش و معامله کردهاند. حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا ۲۰ آذر، ۳۰۱ میلیون درهم، ۵۱ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو بوده است.
بازگشت دوباره خاموشی از شنبه
محسن ذبیحی؛ معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر ناترازی سوخت زمستانی و تحویل نشدن سوخت کافی به نیروگاهها را عامل محدودیت در تأمین برق دانست و اظهار کرد: از روز شنبه برنامه احتمالی خاموشیهای برق را به اطلاع مردم میرسانیم.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاههای حرارتی و با سوخت گاز تأمین میشود، خاطرنشان کرد: کاهش دمای هوا در بیشتر نقاط کشور و تداوم سرما موجب افزایش مصرف گاز خانگی شده و عدم تحویل سوخت کافی به نیروگاهها نیز عامل دیگری برای محدودیت در تأمین برق مشترکان خانگی شده است.
معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر افزود: با توجه به کاهش سوخت تحویلی و به منظور حفظ پایداری شبکه سراسری ملزم به اعمال محدودیت در بخشهای اداری، خانگی و صنعت شدهایم و در صورت تأمین سوخت کافی برای نیروگاهها آماده تولید و تأمین برق پایدار برای همه مشترکان هستیم و برنامه محدودیتها لغو خواهد شد.
افزایش ۳۷ هزار بشکهای تولید نفت ایران
اوپک در جدیدترین گزارش خود به نقل از منابع ثانویه اعلام کرد، تولید نفت ایران در ماه نوامبر ۲۰۲۴ با ۳۷ هزار بشکه در روز افزایش نسبت به ماه قبل از آن به ۳ میلیون و ۳۲۳ هزار بشکه در روز رسید.
کل تولید نفت خام اوپک نیز ۱۰۴ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر نسبت به ماه قبل از آن افزایش داشته و به ۲۶ میلیون و ۶۵۷ هزار بشکه در روز رسیده است. بر اساس این گزارش قیمت هر بشکه نفت خام سنگین ایران در ماه نوامبر با ۱ دلار و ۲۵ سنت کاهش نسبت به ماه قبل از آن به ۷۲ دلار و ۸۱ سنت رسیده است. قیمت متوسط سبد نفتی اوپک در این ماه ۷۲ دلار و ۹۸ سنت بود.
کمبود کره حیوانی در بازار
علی احساس ظفری رئیس اتحادیه فراوردههای لبنی صادرات بیحسابوکتاب کره را عامل کمبود کره حیوانی در کشور دانست و اظهار کرد: بین ۲۰ تا ۳۰ روز آینده این مشکل کامل حل میشود.
وی با اشاره به بهبود وضعیت عرضه این محصول نسبت به یک ماه پیش افزود: صادرات زیاد کره روسیه و ذخیره آن در کشور موجب بروز وضعیت اخیر شد؛ اما جلوگیری دولت از بخشی از صادرات، ذخیرهسازی در کارخانهها در دستور کار قرار گرفته؛ اما ظرف چند روز مشکل حل نمیشود.
رئیس اتحادیه فراوردههای لبنی صادرات یکمرحلهای و بیحسابوکتاب کره را موجب بروز این مشکل دانست و گفت: با توجه به جمعیت بالای کشور روسیه، ذخایر کشور نمیتوانست نیاز آنها را تأمین کند و خیلی سریع کشور را خالی کرد.
ایران رئیس دورهای اوپک شد
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران به عنوان رئیس دورهای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال آتی میلادی انتخاب شد.
محسن پاکنژاد؛ وزیر نفت با اشاره به نشست صدو هشتادونهم اوپک که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، اظهار کرد: این نشست کنفرانس وزارتی اوپک بود که همه اعضا در آن به صورت ویدئو کنفرانس حضور داشتند و موضوعهای مختلفی در این اجلاس مطرح شد که مهمترین آن انتخاب وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران به عنوان رئیس اوپک برای سال ۲۰۲۵ میلادی بود.
وی با تشکر از رئیس کنفرانس و وزرای کشورهای عضو اوپک به دلیل اعتماد و انتخاب وزیر نفت ایران بهعنوان رئیس کنفرانس اوپک در سال ۲۰۲۵ گفت: بهعنوان رئیس کنفرانس اوپک در سال ۲۰۲۵ کاملاً متعهد هستم که از تمام ظرفیت و تلاش خود برای تقویت روحیه، انسجام، همبستگی و پیشرفت سازمان استفاده کنم.
واریز سود سهام عدالت در شب یلدا
ولیاله جعفری؛ مدیر نظارت سازمان بورس با اشاره به اینکه بخش پایانی سود سال ۱۴۰۱ سهام عدالت، شب یلدا واریز میشود، اظهار کرد: جزئیات ارقام سود سهام عدالت را سپردهگذاری مرکزی محاسبه و اعلام میکند.
وی توضیح داد: سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سال مالی ۱۴۰۱ شرکتهای سرمایهپذیر شامل شرکتهای پالایشی، پتروشیمی و معدنیها که مجامع آنها در سال ۱۴۰۲ برگزار شده، مجموعاً ۷۸ همت بود که حدود ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برای مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر استفاده شد. حدود ۷۵ همت باقی مانده سود بود که میبایست بین سهامداران تقسیم میشد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: تاکنون از ۷۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان، ۴۳۰ میلیارد تومان وصول نشده است. وجه تأمین شده از مبلغ ۷۴ هزار میلیارد تومان وصولی معادل ۳۲ همت، پایان آذر ماه سال ۱۴۰۲ به حساب سهامداران واریز شد.
ذخیره ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار ارز خانگی در دو بانک
عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه برآورد میشود حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار ارز در صندوق امانت ارزی بانک ملی و یک بانک خصوصی که پیشتر مورد سرقت قرار گرفتهاند، بوده باشد، اظهار کرد: راه ورود این ارزها به تولید، راه اندازی اوراق سلف ارزی است.
وی با اشاره به اهمیت ورود نقره به بورس کالا گفت: مهمترین دغدغه دولت رشد اقتصادی است که پایه پیشرفت کشور است. این ابزارها میتواند هم در بازار پول و هم در بازار سرمایه باشد.
وزیر اقتصاد یادآور شد: در این مدت کوتاه بازار سرمایه جان گرفته است و اعتماد به بازار سرمایه برگشته است و امیدواریم با کاهش ریسکها شاهد شادابی بازار سرمایه در ادامه باشیم.
کاهش واردات روغن و افزایش قیمت جهانی
بر اساس آمار گمرک واردات روغن خام در مدت هشت ماه ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۴ درصد کاهش یافت درحالی که قیمت جهانی ایران محصول افزایش حدود ۳۰ درصدی داشته است.
آمار منتشر شده از گمرک نشان میدهد واردات انواع روغن خام طی ۸ ماه سال جاری حدود ۸۰۲ هزار تن بوده است که در مقایسه با واردات ۱.۲۸ میلیون تنی در مدت مشابه سال گذشته، کاهش ۳۴ درصدی را نشان میدهد.
این کاهش واردات در حالی است که طی سال میلادی جاری میانگین قیمت جهانی انواع روغن خام حدود ۳۰ درصد گران شده است به طوری که روغن خام آفتابگردان از حدود تنی ۹۹۰ یورو به حدود تنی ۱۲۵۰ یورو و قیمت روغن پالم از تنی ۹۲۰ یورو به حدود تنی ۱۲۷۵ یورو افزایش یافته است.
قیمت مصوب خرید مرغ ۹۰ هزار تومان شد
با تصویب شورای قیمت گذاری و حمایتی محصولات اساسی کشاورزی و ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی، قیمت خرید حمایتی مرغ زنده درب مرغداری کیلویی ۶۰ هزار تومان و مرغ منجمد کیلویی ۹۰ هزار تومان اعلام شد.
وزیر جهاد کشاورزی مصوبه شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی درخصوص قیمت خرید حمایتی مرغ را ابلاغ کرد.
برهمین اساس قیمت خرید حمایتی مرغ زنده درب مرغداری ۶۰ هزار تومان و قیمت خرید حمایتی گوشت مرغ منجمد آماده طبخ شیرینگ پک تحویل درب سردخانه شرکت ۹۰ هزار تومان تعین شد.
تصویب قیمت ۴۲۰ هزار تومانی گوشت گوساله
مصوبه شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی درخصوص قیمت خرید حمایتی گوشت گوساله ابلاغ شد.
برهمین اساس و با ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی، قیمت خرید حمایتی گوشت گوساله پنج تکه منجمد کارتنی کیلویی ۴۲۰ هزار تومان تعیین شده است.
تحقق کمتر از یک درصدی منابع «مولدسازی»
بررسیهای دیوان محاسبات نشان میدهد منابع مولدسازی در سال ۱۴۰۲ کمتر از یک در صد محقق شده است.
دیوان محاسبات کشور اعلام کرد: بررسیهای این نهاد نظارتی در خصوص میزان تحقق “منابع حاصل از فروش اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول مازاد دولت” در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که بالغ بر ۹۰۷ میلیارد تومان (کمتر از یک درصد مبلغ پیش بینی) و در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ تنها مبلغ ۲۹۸ میلیارد تومان (حدود یک و نیم درصد مبلغ پیش بینی به نسبت شش ماهه) محقق شده است.
دیوان محاسبات کشور تاکید دارد که با توجه به عدم وجود یک قانون تخصصی در زمینه مولد سازی داراییهای دولت در قالب یک قانون دائمی، ضمن تصویب یک قانون خاص، نسبت به تنقیح و نسخ قوانین پراکنده و ناکارآمد در این حوزه اقدام گردد.
افزایش رانندگان اینترنتی در شکاف میان دستمزد و تورم
اختلاف موجود بین دستمزد و تورم باعث شده است هر روز بر تعداد تاکسیهای اینترنتی افزوده شود، چرا که بخش زیادی از کارگران برای جبران کسری هزینههای سبد معیشت خود بهسمت مشاغلی که درآمد بهتری دارند، میروند.
حسین محمدیان؛ عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران کمبود نیروی انسانی را بزرگترین چالش کارآفرینان بیان کرد و گفت: امروز قشر کارگر بهسبب نرخ حقوق و دستمزدی که توسط حاکمیت تعیین میشود، نمیتواند زندگی خود را تأمین کند لذا ترجیح میدهد واحد صنعتی را ترک کند و در جای دیگری مشغول به کار شود.
وی یادآور شد: امروز تعداد نیروی انسانیای که در «اسنپ» مشغول به فعالیت است، بیشتر از نیروی انسانیای است که در واحدهای صنعتی به کار اشتغال دارند که این امر ناشی از اختلاف حقوق و دستمزدها با نرخ تورم است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: البته میتوان به این افراد حق داد، زیرا حقوقها کفایت هزینههای زندگی را نمیدهد، از سوی دیگر بسیاری از نیروهای انسانی کارآزموده و فنی در حال خروج از کشور هستند و این یک تهدید برای جامعه کارآفرینی و شرایط سختی است که برای آنان در جذب نیروی انسانی بهوجود آورده است.
مصرف گاز به رکورد زمستان رسید
سعید توکلی؛ مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: میزان مصرف گاز بخش خانگی در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه سال قبل ثبت شد و این عدد با میزان مصرف در بهمنماه پارسال برابری میکند.
وی نگاه ملی به موضوع مدیریت صرف گاز در کشور و در نظر گرفتن اولویتها را یک ضرورت انکارناپذیر دانست و گفت: حفظ جریان پایدار گاز برای بخش خانگی اولویت اول و خط قرمز شرکت ملی گاز ایران در دوره سرد سال است.
معاون وزیر نفت در امور گاز خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش دما در هفتههای گذشته، روند مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جز به صورت چشمگیری افزایش یافته؛ به نحوی که مصرف گاز بخش خانگی- تجاری در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه سال قبل بوده است، این ارقام حاکی از این است که مصرف فعلی در آذرماه برابر با حدنصاب مصرف در بهمنماه پارسال است.
بارشهای پاییزی منفی در ۲۹ استان
بر اساس دادهها و جدول اطلاعات پهنهای بارش سازمان هواشناسی از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۷ آذرماه، بارشها در ۲۹ استان کشور در مقایسه با دوره بلندمدت ۳۱.۹ درصد کاهش یافته است.
بیشترین کاهش بارش با ۸۹.۵ درصد مربوط به استان سیستان و بلوچستان است. استان هرمزگان با کاهش ۷۷.۲ درصد در رتبه دوم کمبارشترین استان کشور قرار دارد.
استانهای اصفهان و مرکزی نیز به ترتیب با کاهش ۶۸ درصد و ۶۶.۶ درصد در ردههای بعدی کاهش بارشهای پاییزی قرار دارند. در بین استانهای کشور، تنها خراسان جنوبی و مازندران رشد مثبت بارشها را در بازه زمانی مذکور داشتهاند.
سهم به ۵۰ درصدی مسکن در هزینه خانوار
مسعود بیاتمنش؛ سرپرست معاونت مسکن و ساختمان از افزایش هزینه مسکن خانوارهای شهری در سبد خانوار به ۵۰ درصد خبر داد و اظهار کرد: برخی متقاضیان نهضت ملی مسکن در تأمین سهم آورده با دشواری روبهرو بودهاند.
وی یادآور شد: با توجه به اهمیت بخش مسکن در اقتصاد کشور، رکود موجود در این بازار ناشی از عوامل مختلفی است که مهمترین آنها کمبود تأمین مالی و کاهش قدرت خرید خانوار است، سهم بالای هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار که در برخی شهرها به حدود ۵۰ درصد رسیده وضعیت را پیچیدهتر کرده است.
سرپرست معاونت مسکن و ساختمان تصریح کرد: در این شرایط، افزایش توان تسهیلاتدهی بانک مسکن میتواند منابع مالی لازم را به تولید مسکن در طرحهای حمایتی دولت تزریق کند. بهویژه آنکه برخی متقاضیان در تأمین سهم آورده خود برای اجرا پروژههای نهضت ملی مسکن با دشواری روبهرو بودهاند.
افت ۱۴ هزار میلیاردی فرار مالیاتی
شاهین مستوفی؛ رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی اعلام کرد: در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۳۸ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در کشور داشتیم که سازمان امور مالیاتی حدود ۱۰ درصد آن را، یعنی ۱۴ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی کشف و وصول کرده است.
وی تعدد حسابهای بانکی عاملی را راهی برای فرار مالیاتی در کشور دانست و گفت: طبق استانداردهای جهانی، وقتی برای یک فرد حساب باز میکنیم باید ببینیم این فرد چه میزان درآمد کسب میکند و تا آن سطح باید اجازه فعالیت را به آن فرد دهیم. وقتی در حسابش بیشتر از حد مورد انتظار وجهی واریز شود بلافاصله نظام مالیاتی آن کشور حساب فرد مذکور را مسدود میکند، اما این اطلاعات به صورت شفاف و به موقع در حال حاضر در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمیگیرد.
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی با انتقاد از اینکه اطلاعات حسابهای بانکی در اختیار سازمان امور مالیتی قرار نمیگیرد، ادامه داد: چرا باید در کشورمان افرادی باشند که سنشان زیر ۱۵ سال است، اما بالای هزار میلیارد تومان در حسابشان گردش مالی است؟
سند «سیاستگذاری رمزپولها» منتشر شد
سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» مستند به مواد (۴)، (۲۴)، (۵۹) و (۶۴) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با هدف استفاده از ظرفیتها و فرصتهای نهفته در توسعه فناوریهای نوین مالی منتشر شد.
این سند در چهار بخش و ۱۹ بند به شرح زیر تدوین و به تصویب رسیده است. با توجه به اختیارات و وظایف قانونی بانک مرکزی در تنظیم گری حوزه رمزپول ها (توکن های معاملاتی)، مستند به مواد ۴، ۲۴، ۵۹ و ۶۴ قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سند پیشنهادی بانک مرکزی با عنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیم گری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» در جلسه سیزدهم آذر ۱۴۰۳ هیئت عالی بانک مرکزی، با موافقت تمامی اعضا به تصویب رسید.
در این سند مصوب، ضمن تاکید بر هویت بخشی به موجودیتهای کارگزار رمزپول و نهاد امین به عنوان اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی، مسئولیت صدور مجوز اشخاص برشمرده با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده و تنظیم مقررات و نظارت مؤثر بر سلامت فعالیت در خصوص فعالین دارای مجوز توسط بانک مرکزی انجام خواهد شد.
لزوم نظارت بر رمزارزها
عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد واقعیت حوزه رمز ارز را فرار از نظارت دانست و اظهار کرد: واحدهای مقابله با پولشویی موظف هستند بر این حوزه نظارت کنند.
وی با اشاره به اینکه کشورهای همسایه در حوزه اقتصاد دیجیتال دائم رشد میکنند، اما این شرایط برای ما صادق نیست، گفت: یکی از دلایل این موضوع اعمال محدودیتهایی مثل فیلترینگ است. دولت چهاردهم نیز روی رفع فیلترینگ تاکید دارد.
وزیر اقتصاد با اشاره به رشد چشمگیر ارز دیجیتال در چند سال گذشته اعلام کرد: از لحاظ معاملات و جایگزینی پول فیات ارز دیجیتال ویژگیهای خاصی دارد.
وی خاطرنشان کرد: در چند روز اخیر دستورالعمل ارزهای دیجیتال در بانکمرکزی پیگیری شده است. هماکنون بانکمرکزی معتقد است که حوزه معاملات رمز ارز را بر اساس قانون جدید بانک، باید پیگیری کند. همتی گفت: باید به این سمت برویم که آثار منفی ارزهای دیجیتال کنترل شود و آثار مثبت آن تقویت شود.
واقعی بودن ۱۱ درصد واگذاریها به بخش خصوصی
زهره عالیپور؛ رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار کرد: از مجموع کل خصوصیسازیهای انجام شده ۱۱ درصد مربوط به بخش خصوصی واقعی بوده و ۸۹ درصد واگذاریها مربوط به نهادهای غیردولتی و خصولتی است.
وی یادآور شد: در اصل سوم قانون اساسی، کاهش تصدیگریهای غیرضروری دولت، موردتوجه قرار گرفته است. چندین سال روی این موضوع و تعیین حدود در عرصههای مختلف کار شد و اظهارنظرهای متفاوتی در مورد این تعیین حدود انجام گرفت که سرانجام به ابلاغیه سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ منتهی شد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: سازمان خصوصیسازی در شروع دولت، گزارش آماری از برنامههای خصوصیسازی کشور تقدیم هیأت واگذاری کرد که نشان میداد از مجموع کل خصوصیسازیهای انجام شده ۱۱ درصد مربوط به بخش خصوصی واقعی بوده و ۸۹ درصد واگذاریها مربوط به نهادهای غیردولتی و برخی به نهادهایی که بهنوعی به حاکمیت اتصال دارند که به دلیل عدم تعریف عبارت قانونی و حقوقی به آن خصولتی اطلاق میشود.
اسقاط ۲۳۷ هزار خودرو فرسوده در هشت ماه
مهران سالاریه؛ رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده از اسقاط ۲۳۷ هزار خودرو فرسوده در ۸ ماهه ۱۴۰۳ با رشد ۳۰۰ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: یکی از چالشهایی که در صنعت اسقاط خودرو وجود دارد، موضوع مصرف گواهی اسقاط است که به میزان تولید و واردات خودرو ارتباط دارد.
وی افزود: با توجه به مشخص بودن میزان تولید و واردات خودرو در کشور همچنین هدفگذاری در برنامه هفتم برای اسقاط ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو به نظر میرسد گواهی اسقاط مازاد خواهیم داشت که محل مصرفی ندارد.
رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده تصریح کرد: با توجه به موضوع آلودگی هوا و ناترازی که در مصرف سوخت وجود دارد و از طرفی افزایش هر ساله خودروهای فرسوده در ناوگان حمل و نقل کشور، باید درباره محل مصرف گواهی اسقاط خودروهای فرسوده، فکر جدی کرد.
منبع خبر : ایمنا