الزامات رشد تولید و سرمایه گذاری
محمدرضا برکتین در خصوص پیش شرط ها و الزامات رشد تولید و سرمایه گذاری اظهارکرد: اگر بخواهیم مجرد و یکسویه به موضوع انرژی نگاه کنیم، واقعیت این است که تعرفه انرژی در ایران کمتر از برخی کشورها است و مدیران صنایع باید از این فرصت برای تولید و صادرات بیشتر استفاده کنند. اما وقتی بخواهیم با نگاهی کلیتر موضوع را بررسی کنیم، متأسفانه در بیشتر مواقع، هزینههای تولیدمثل برق، گاز، نرخ تسهیلات و مالیات به طور هم زمان و ناگهانی افزایش مییابد و حتی عطفبهماسبق هم میشوند که نتیجه این تصمیمهای خلق ساعه میتواند باعث کاهش میزان تولید یا افزایش تعطیلی واحدهای تولیدی شود.
لزوم تثبیت سیاستها برای رشد تولید
رئیس کمیسیون صنعت اتاق اصفهان، گفت: تولیدکنندگان بر اساس دادههای اقتصادی موجود، برای تولید و فروش محصولات خود برنامهریزی میکنند و بر همین اساس با مشتریان خود رایزنی و قرارداد منعقد کنند. اما وقتی به طور ناگهانی قیمت عوامل تولیدمثل انرژی افزایش پیدا میکند، در چنین شرایطی تولیدکننده متضرر میشود و نمیداند چه تصمیمی باید بگیرد و با چه سازوکاری باید تعهدات قبلی خود را انجام دهد؟
برکتین با بیان اینکه سیاستهای مالی و پولی باید روشن و واضح باشد و بر اساس منطق اقتصادی تعیین شود، تصریح کرد: درصورتیکه دولت به هر دلیلی تصمیم به تغییر در سیاستهای اقتصادی یا تعرفهای بگیرد، باید چند ماه قبل از اجرا، موضوع را بهصورت کارشناسی شده بررسی و اطلاعرسانی کند تا فعالان اقتصادی بتوانند بر اساس سیاستهای اعلامی دادههای جدید برای تولید و فروش خود برنامهریزی کنند. البته ممکن است پس از تغییر در سیاستهای موجود، تولید برای برخی بنگاهها توجیه اقتصادی نداشته باشد و همین امر باعث کاهش تولید یا تعطیلی بنگاههای اقتصادی نیز شود. موضوعی که بر خلاف سیاست جهش تولید بوده و موجب افزایش آمار بیکاری و مشکلات حقوقی برای فعالان اقتصادی خواهد شد.
حذف اقدام های مغایر رشد تولید و سرمایه گذاری
عضو هیئتمدیره خانه صنعت و معدن اصفهان با اشاره به شعار امسال مقام معظم رهبری گفت: هر چند مسئولین تلاش دارند تا شعار سال تحقق پیدا کند؛ اما در عمل به نظر میرسد برخی مسائل مانند عدم تثبیت در سیاستهای اقتصادی و افزایش هزینههای تولید مانند نرخ بهره بانکی، تعرفههای انرژی، ایجاد پایههای جدید مالیاتی، مالیات مضاعف بر شرکتها و…مغایر رشد تولید و شعار سال مقام معظم رهبری است و بر عکس، باعث کندشدن نرخ رشد تولید میشود.
برکتین افزود: در حال حاضر هر یک از دستگاههای اجرایی مانند بانکها، وزارت نیرو، سازمان مالیات، بیمه و… ، بهصورت جزیرهای عمل میکنند که باعث ضربه خوردن تولید و کاهش میزان تولید میشوند. برای مثال، بورس و بانک هر دو زیر نظر یک وزارتخانه است. اما بانک مرکزی بر خلاف سیاست بورس که هدف آن جذب حداکثری نقدینگی و مشارکت مردم است، ناگهان نرخ بهره را به ۳۰درصد افزایش میدهد که این نرخ، بیشتر از بازدهی بورس است همین موضوع باعث افزایش عرضه سهام و تسریع خروج نقدینگیها از بورس خواهد بود.
ضرورت اصلاح سیاستها
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان بیان کرد: مقام معظم رهبری حدود ۱۰ سال است شعار هر سال را بر محوریت اقتصاد بیان می کنند .اما بر خلاف انتظار، عمومآ سیاستگذاری ها کارشناسی نشده و بدون هماهنگی با تولید کنندگان وتشکل ها اتخاذ می گردد که نتیجه اجرای آن ، بر خلاف جهش تولید و مصالح کشور است .
برکتین در پایان اظهارکرد: مسئولین باید برای تحقق شعار سال تلاش کنند و راهکار های سیاستهای مالی و پولی را به طور منطقی و متناسب با شرایط اقتصادی کشور تعیین کنند و هر گونه تصمیم مبنی بر تغییر در سیاستهای اقتصادی توأم با کار کارشناسی شده و همراه باخرد جمعی باشد، با بخش خصوصی مشورت کرده و از تصمیمات خلق ساعه پرهیز نماید.