بررسی اهمیت صنعت نفت و گاز
نفت و گاز طبیعی بخش های کلیدی صنعت انرژی هستند و به عنوان منابع اصلی سوخت، تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد جهانی دارند. رویه های تولید و توزیع نفت و گاز، پیچیده و هزینه بر بوده و متکی بر تکنولوژی روز جهان است. نفت و گاز از لحاظ اشتغال نیز قابل توجه است، چرا که این صنعت هزاران نفر را استخدام می کند و میلیاردها دلار درآمد برای کشورها در پی دارد.
صنعت نفت و گاز از نظر ارزش اقتصادی بزرگترین صنعت جهان است. جالب است بدانید بیشتر نفت برای حمل و نقل (خودرو، کامیون و هواپیما) استفاده می شود و تنها یک چهارم آن برای سایر مقاصد صنعتی کاربرد دارد.
سه بخش اصلی صنعت نفت و گاز
بالادستی: صنایع بالادستی صنایعی هستند که در اکتشاف و تولید نفت و گاز فعالیت می کنند. این صنایع در دنیا به دنبال ذخایر مواد خام میگردند و سپس حفاری می کنند. بخش بالادستی احتیاج به سرمایه گذاری گران قیمت دارد، ریسک بالایی را متحمل می شود و زمان طولانی را صرف میکند، چرا که برای حفاری مستلزم جستجوی اجزای اصلی تشکیل دهنده نفت و گاز یعنی هیدروکربن هاست.میان دستی: شرکت های مرتبط با حمل و نقل به عنوان صنایع میان دستی طبقه بندی می شوند. آنها مسئول انتقال منابع خام به دست آمده به پالایشگاه هایی هستند که در انها نفت و گاز فرآوری می شود. شرکت های میان دستی، در حمل و نقل، لوله کشی و ذخیره سازی مواد خام تخصص دارند.پایین دستی: پالایشگاه ها نمونه هایی از شرکت های پایین دستی هستند. شرکت هایی که مسئول حذف آلاینده ها و تبدیل نفت و گاز به کالایی هستند که عموم مردم از آنها استفاده می کنند؛ مانند سوخت وسایل نقلیه، سوخت هواپیما، گاز خانگی و… صنایع پایین دستی میتواند نقش مهمی در زمینه های پزشکی و کشاورزی داشته باشد.
محصولات صنعت نفت و گاز
مهم ترین محصول صنعت نفت و گاز، بنزین است. بنزین طیف گسترده ای از محصولات شیمیایی از جمله داروها، آفت کش ها و پلیمرها را در بر میگیرد. درنتیجه نفت برای بسیاری از مشاغل ضروری است و به عنوان ستون فقرات صنایع حیاتی است. از آنجایی که اقتصاد جهانی و حمل و نقل به طور قابل توجهی به کالاهای نفت خام متکی است، اتکای جهان به صنعت نفت و گاز در حال افزایش است. تجارت نفت و گاز همچنان از قدرت عظیمی در دولت های جهانی برخوردار است.
تاثیر آن بر اقتصاد
تجارت نفت و گاز تاثیر داخلی و خارجی بر بازار جهانی دارد و قیمت نفت به طور مستقیم بر سلامت کل بازار داخلی تاثیر می گذارد. مهم ترین منبع انرژی جهان نفت است. بخش هایی مانند حمل و نقل و انرژی تقاضای نفت را تحریک می کنند. با افزایش تقاضای کشورهایی که نفت خام وارد می کنند، قیمت نفت افزایش می یابد و هزینه کالاهای روزمره در آن کشور افزایش می یابد و بر زندگی مردم عادی تاثیر میگذارد. بنابراین میتوان ادعا کرد که صنعت نفت و گاز تاثیر زیادی بر اقتصاد کشورها دارد.
جالب است بدانید مصرف نفت در جهان همچنان در حال افزایش بوده و از ظرفیت مازاد فراتر رفته است. یکی از دلایل اصلی آن کشورهای در حال توسعه هستند که به افزایش تقاضای جهانی نفت کمک می کنند.
آینده صنعت نفت و گاز
پیش بینی میشود مصرف نفت تا سال ۲۰۵۰ با ۷۰ درصد افزایش به ۳۵ میلیون بشکه در روز می رسد. با وجود اینکه وسایل نقلیه الکتریکی و خورشیدی حمل و نقل جاده ای را متحول میکنند و بازیافت، رشد بازار مواد اولیه پلاستیک را محدود می کند، اما حتی با همه اینا میتوان گفت صنعت نفت و گاز همچنان جایگاه خود را در عرصه جهانی حفظ خواهد کرد.
با وجود اینکه انرژی های تجدید پذیر (مثل پنل های خورشیدی و توربین های بادی) به دلیل به صرفه بودن در جهان رواج پیدا کرده اند، اما اهمیت و اقتدار صنعت نفت و گاز همچنان پابرجاست، زیرا هیچ یک از این منابع تجدید پذیر قادر به رقابت با این صنعت عظیم نیستند. درصورتیکه فعال صنعت نفت و گاز هستید، برای ارتقا دانش فنی و مهندسی در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی مقالات تخصصی صنعت فولاد تبار را مطالعه کنید.
“این مطلب تبلیغاتی است”
منبع خبر : ایران اکونا