تقویم سالانه گیاه پزشکی اعلام شد
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، پیرو برگزاری جلسه فنی با حضور نمایندگان محترم اتحادیه شرکتهای تعاونی زنبورداران استان اصفهان درخصوص مدیریت عملیات سمپاشی فضای سبز شهری با هدف کاهش خسارت احتمالی به کلونیهای زنبورعسل مستقر در شهر، تقویم سالیانه گیاه پزشکی به شرح زیر اعلام شد:
بهمنماه
روغنپاشی زمستانه (پیش بهاره) در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی همزمان با گرم شدن هوا از اواخر بهمن تا اواسط اسفندماه (پس از سپری شدن اوج سرمای زمستان و قبل از بیداری درختان و تورم جوانه-ها) به منظور جلوگیری از طغیان آفات پسیل روی درختان زیتون، انواع شپشک (آردآلود، سپردار، استرالیایی، نخودی و خونی) روی درختان سرو، اقاقیا، نارون، ابریشم، سپیدار، زبانگنجشک، بید، توت، درختچههای میخک هندی و برگ بو در فصل فعالیت آفات (بهار و تابستان) و کاهش مصرف سموم، با رعایت نکات زیر:
۱- زمان مبارزه زمستانه بسته به شرایط آب و هوایی از اواسط بهمن تا اواسط اسفندماه متغیر است، ولی مهم این است که درختان بیدار نشده باشند و این عملیات حداقل یک هفته قبل از تورم جوانهها و ظهور اولین نوک رنگی جوانهها و در دمای معمولی (یخبندان و یا زیاد گرم نباشد) انجام شود، در غیر این صورت غلظت بالای روغن منجر به سوختگی میگردد.
۲- از روغن امولسیون شونده ولک حاوی ۸۰ درصد پارافین و یا روغن امولسیون شونده گیاهی سیترال با غلظت ۲۰-۱۵ در هزار (۲-۵/۱ درصد) برای درختان خزانپذیر و نیز درخت زیتون استفاده شود. برای سایر درختان و درختچههای همیشه سبز نظیر درختان سوزنی-برگ از غلظت ۱۰ در هزار روغنهای مذکور استفاده شود.
۳- در صورت آلودگی شدید سالهای گذشته میتوان مخلوط یکی از سموم تماسی- سیستمیک توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان + روغن ۱۰ در هزار را استفاده نمود.
۴- جهت کنترل شپشک سپردار درختان سپیدار، زبانگنجشک و بید از برس غیرسیمی آغشته به سم + روغن به منظور تراشیدن و کنترل مکانیکی شپشکها روی تنه و شاخههای قطور استفاده شود.
۵- بهتر است قبل از عملیات سمپاشی، هرس درختان (با رعایت اصول هرس و با هماهنگی دستگاه نظارت و واحد باغبانی سازمان)، حذف پاجوشها و تنه جوشها و نیز حذف شاخههای بهشدت آلوده سال قبل به منظور کاهش میزان سم مصرفی، کاستن تراکم آفت در قسمتهای داخلی و کنترل بهتر آفت انجام
شود .۶- جهت حصول نتیجه بهتر تمامی قسمتهای گیاه بایستی پوشش داده شده و حتی تنه و سایهانداز آن در روی زمین نیز سمپاشی شود.
۷- عملیات سمپاشی با استفاده از سمپاشهای موتوری و با فشار بالا انجام شود و بایستی به گونهای باشد که محلول سمی مثل قطرات باران از روی شاخه درختان به پایین بچکد.
اسفند ماه
الف: ادامه و تکمیل عملیات سمپاشی زمستانه
لازم به ذکر است جهت کنترل شپشک خونی نارون به ویژه در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی، این عملیات همزمان با فعال شدن پورههای سن دوم شبیه دانههای برنج در سطح شاخه و تنه (اواسط تا اواخر اسفندماه) انجام گردد.
ب: با توجه به آغاز زمان ظهور بیماری سفیدک پودری روی تعدادی از درختان، درختچهها و گلهای فصل واقع در سطح فضای سبز نظیر رز، شمشاد، سهرنگ، زرشک زینتی، توری، همیشه بهار و …، سمپاشی گونههای مستعد به بیماری جهت پیشگیری و یا گونههای آلوده بلافاصله پس از ظهور اولین علائم آلودگی با استفاده از قارچکشهای توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات ذیل:
۱- تکرار عملیات سمپاشی در ۴-۳ نوبت به فواصل زمانی ۱۰-۷ روز به منظور از پیشگیری از گسترش بیماری به خصوص در در کانونهای آلوده سال قبل و مکانهای مستعد (فضای بسته، شرایط سایه، رطوبت زیاد و کاشت متراکم).
۲- تغییر نوع سم در دفعات محلولپاشی برای جلوگیری از احتمال بروز مقاومت.
۳- توصیه میگردد تمام سطوح اندامهای گیاه با محلول سم به خوبی پوشش داده شده تا از ورود اسپور قارچ به گیاه ممانعت شود.
۴- اجتناب از پاشش آب بر روی اندامهای حساس به ویژه در گیاهان مستعد به بیماری سفیدک.
۵- اجتناب از مصرف زیاد کودهای نیتروژنه.
۶- حذف و انهدام سرشاخهها و گلهای آلوده.
۷- رعایت بهداشت زراعی (حذف علفهای هرز و جمعآوری برگهای خزان شده).
۸- به منظور پیشگیری از بیماری سفیدک پودری روی باغچههای گل مستعد، در فواصل زمانی ۱۵ روزه عملیات سمپاشی مستمر انجام شود.
ج: با توجه به گرم شدن تدریجی هوا و آغاز فعالیت آفات مکنده به ویژه شته بر روی تعدادی از گونههای درختان، درختچهها و گلهای فصل نظیر سرو نوش، کاج، به ژاپنی، پیراکانتا، رز، سهرنگ و بنفشه سمپاشی گیاهان مبتلا به آفت به وسیله سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان با رعایت نکات ذیل:
۱- تشخیص سریع، سرعت عمل و سمپاشی موضعی قسمتهای آلوده قبل از تشکیل کلنی انبوه، پیچیدگی برگ و تشکیل گال در برخی گونهها (اواسط اسفند تا اواخر اردیبهشت- اواسط شهریور تا اواخر مهرماه)
۲- حذف علفهای هرز (میزبان ثانویه و زمستان گذران برخی شتهها) و حذف تنهجوشها و پاجوشها (محل استقرار اولیه شتهها).
د: سمپاشی کلیه درختان زبان گنجشک با توجه به آغاز فعالیت آفت پسیل، با رعایت نکات زیر:
۱- نظر به اینکه تأخیر در انجام عملیات مبارزه سبب پیچیدگی، دفرمه شدن برگها و ایجاد خسارات جبرانناپذیر و غیرقابل برگشت خواهد شد، عملیات سمپاشی قبل از تغییر شکل برگ (لوله شدن حاشیه برگها و تبدیل آن به گال)، زمانی که طول برگ حدود نیم سانتیمتر است (دهه سوم اسفند تا اواسط فروردین بسته به شرایط آب و هوایی) انجام گردد.
۲- حذف مکانیکی گلهای ایجادشده در مکانهای آلوده.
فروردین ماه
الف: ادامه و تکمیل عملیات سمپاشی بر علیه سفیدک پودری، انواع شتهها، پسیل زبانگنجشک.
ب: با توجه به ظهور برگ درختان نارون و آغاز فعالیت آفات برگخوار (عمدتاً کرم مینوز و سوسک برگخوار نارون)، سمپاشی درختان نارون در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی به محض مشاهده اولین علائم خسارت آفت به وسیله سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات ذیل:
۱- سمپاشی بر علیه حشره کامل در زمان اوج ظهور حشرات کامل (همزمان با ظاهر شدن برگهای درخت- حدود اواسط تا اواخر فروردین).
۲- سمپاشی همزمان با اوج ظهور لاروهای سن اول (اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت) و در صورت لزوم تکرار سمپاشی در نسلهای بعدی آفت (خردادماه، طول فصل تابستان بهطور عمده اواخر تیر و اوایل مرداد). زنبور برگخوار نارون (کرم مینوز) در شرایط آب و هوایی اصفهان دارای یک نسل و سوسک برگخوار نارون دارای ۳ نسل میباشد.
۳- بلافاصله پس از مشاهده اولین لاروهای مهاجر سن آخر سوسک برگخوار (خزیدن لارو روی تنه درخت به سمت پایین- اواخر اردیبهشت جهت نسل اول).
۴- جمعآوری حشرات کامل زنبور برگخوار نارون به علت کمفعالیت بودن آفت با زدن ضربه روی شاخههای درختان آلوده و جمعآوری آنها در روی یک پارچه در ساعات اولیه روز.
۵- حذف مکانیکی برگهای آلوده به تخم سوسک برگخوار نارون.
۶- حذف تنهجوشها و پاجوشها به عنوان کانون آلودگی.
ج: انجام عملیات سمپاشی عمومی شبانه مرحله اول (عمدتاً درختان نارون علیه آفات برگخوار، شته، شپشک خونی، سوسک چوبخوار شاخکبلند و پروانه زنبورمانند و نیز سمپاشی تاج درختان اقاقیا، بید و کاج علیه آفت شته در مکانهای آلوده) با استفاده از سموم توصیه شده پیرو دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات ذیل:
۱- بکارگیری دستگاههای سمپاش توربولاینر به منظور صرفهجویی در میزان سم مصرفی و بالا بردن کیفیت و سرعت انجام عملیات در مسیرهایی که امکانپذیر میباشد (سمپاشی کلیه قسمتهای تاج درخت به منظور حصول نتیجه مطلوب ضروری بوده و بایستی در سمپاشی قسمتهای رو به پیادهرو از لانس استفاده شود).
۲- حذف تنهجوش و پاجوش تمامی درختان قبل از انجام عملیات سمپاشی به لحاظ جلوگیری از استقرار و تکثیر آفات بر روی آنها.
د: با توجه به آغاز فعالیت انواع شپشکها به ویژه شپشک آردآلود روی درختان سرو، شپشک خونی روی درختان نارون (در صورت عدم کنترل مناسب در اسفندماه) و نیز شپشک استرالیایی و نخودی روی درختان و درختچههای مختلف به ویژه اقاقیا، توت، افرا، ابریشم، برگ بو و میخک هندی واقع در سطح فضای سبز شهر، سمپاشی درختان و درختچههای مبتلا به وسیله سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات ذیل:
۱- اجرای عملیات سمپاشی همزمان با ظهور ۷۰ درصد پورههای سن اول در نسلهای مختلف (عمدتاً اواخر فروردین تا اواخر خرداد- اوایل شهریور تا اواخر مهر) قبل از تشکیل سپر، پوشش مومی یا ترشحات آردآلود.
۲- لزوم تکرار سمپاشی به علت تعدد و تداخل نسلها.
۳- هرس شاخههای شدیداً آلوده.
۴- شستشوی مرتب درختان و درختچههای فوقالذکر به ویژه در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی با صابونهای حشره کش گیاهی+ روغن امولسیون شونده گیاهی به منظور جلوگیری از استقرار شپشکها، به ویژه شپشک آردآلود و استرالیایی.
۵- انجام عملیات سمپاشی زمستانه صحیح و اصولی جهت کاهش جمعیت و فعالیت شپشکها در فصل رشد.
ن: شستشوی درختان زیتون به ویژه در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی پسیل با استفاده از صابون حشرهکش گیاهی + روغن امولسیون شونده گیاهی و در صورت لزوم پس از آن سمپاشی با سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات ذیل:
۱- سمپاشی به محض مشاهده پورههای سنین اول، قبل از تشکیل ترشحات مومی (اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت).
۲- لزوم تکرار عملیات درختشویی و سمپاشی به علت تعدد و تداخل نسلها.
۳- حذف پاجوشهای آلوده زیتون در فصل بهار و انهدام آنها.
اردیبهشت ماه
الف: ادامه و تکمیل عملیات سمپاشی عمومی مرحله اول.
ب: ادامه عملیات سمپاشی انواع شپشکها، پسیل زیتون.
ج: بازدید مستمر از درختان و درختچههای مختلف به منظور تعیین زمان شروع فعالیت آفت کنه و شستوشوی گونههای گیاهی حساس به کنه هر دو هفته یکبار در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی.
د: سمپاشی چمن و باغچههای گل آلوده به آبدزدک و کرم سفید ریشه و در صورت لزوم تکرار عملیات تا تیرماه (اوج ظهور لاروها و پورههای سنین اول و حساس به سم).
خرداد ماه
الف: با توجه به آغاز فعالیت آفت کنه بر روی تعدادی از گونههای درختی به ویژه انواع سرو (نوش، شیراز و ژونی پروس) و زبان گنجشک، تعدادی از درختچهها نظیر یاس زرد، دم موشی، پیراکانتا و رز، انجام عملیات شستشوی درختان و درختچههای مبتلا به کنه (به ویژه در زمان شروع آلودگی یا تراکم پایین آفت) با استفاده از مواد مخصوص درختشویی و در صورت لزوم سمپاشی درختان و درختچههای مبتلا (در تراکم بالای آفت پس از عملیات درختشویی) با استفاده از سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان.
ب: جهت پیشگیری از استقرار آفت کنه، سمپاشی باغچههای گل فصل آلوده و یا مستعد به آلودگی کنه با یکی از سموم کنهکش توصیه شده و تکرار آن در فواصل زمانی مشخص.
ج: انجام عملیات سمپاشی عمومی مرحله دوم تعدادی از گونههای گیاهی علیه آفت کنه (درختان نارون، چنار، زبان گنجشک، بید، اقاقیا و انواع گونههای سرو) با استفاده از سموم توصیه شده در دستورالعمل ارسالی سازمان، با رعایت نکات زیر:
۱- بکارگیری دستگاههای سمپاش توربولاینر به منظور صرفهجویی در میزان سموم مصرفی و بالا بردن کیفیت و سرعت انجام عملیات در مسیرهایی که امکانپذیر است. (بهجز گونههای مختلف سرو و درختان نارون شدیداً آلوده به شپشک خونی که بایستی به منظور حصول نتیجه بهتر با استفاده از سمپاشهای با نازل معمولی سمپاشی شوند.)
۲- با توجه به اینکه کنه کش قید شده از دسته سموم تماسی میباشد، سمپاشی کلیه قسمتهای تاج درخت به منظور حصول نتیجه مطلوب ضروری است (به منظور سمپاشی قسمتهای رو به پیادهرو از لانس استفاده شود.)
۳- حذف تنهجوش و پاجوش کلیه درختان قبل از انجام عملیات سمپاشی به لحاظ جلوگیری از استقرار و تکثیر آفات روی آنها.
د: با توجه به فعالیت مجدد سوسک برگخوار نارون (ظهور حشرات کامل و تخمریزی آنها- نسل دوم آفت)، بازدید مستمر درختان نارون به ویژه در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی و در صورت لزوم کنترل آن.
تیر ماه
الف: شستشوی کلیه درختان و درختچههای سطح شهر به لحاظ پاک شدن سطح برگ از آلایندههای محیطی، افزایش میزان فتوسنتز و همچنین صرفهجویی در میزان سم مصرفی و کاهش آلودگیهای زیستمحیطی به واسطه کنترل نسبی برخی از آفات مستقر بر روی برگ.
ب: بازدید مستمر درختان نارون به ویژه در مکانهای مستعد و مسبوق به آلودگی، با توجه به فعالیت مجدد سوسک برگخوار نارون (ظهور حشرات کامل و تخمریزی آنها در اواخر تیرماه، نسل سوم آفت).
ج: بازدید از درختان بید، صنوبر و گاهاً بلوط جهت بررسی فعالیت آفت سنک و در صورت لزوم سمپاشی بر علیه آن همزمان با تفریخ تخم و اوج ظهور پورهها.
د: بازدید از درختان زبان گنجشک و سایر گونههای مستعد به ویژه باغچههای گل به منظور بررسی فعالیت آفت مگس سفید قبل از استقرار و افزایش جمعیت آن (به محض مشاهده اولین مگسهای سفید، اوایل تا اواسط تیرماه).
ن: شروع عملیات مبارزه مکانیکی با آفات چوبخوار (سوسک شاخک بلند سارتا بر روی درختان نارون، بید و گاهاً چنار و صنوبر، آفت پروانه فری روی درختان نارون و زبانگنجشک و آفت پروانه زنبورمانند صرفاً روی درختان چنار).
و: سمپاشی قطعات چمن و باغچههای گل آلوده به کرم سفید ریشه و آبدزدک همزمان با اوج ظهور لارو و پورههای سنین اول حساس به سم.
مرداد ماه
الف: شستشوی مستمر درختان و درختچهها در مسیرهای مورد نیاز در کلیه معابر اصلی، فرعی و حواشی انهار به منظور جلوگیری از طغیان آفت کنه و پاک شدن سطح برگ از آلایندههای محیطی.
ب: ادامه عملیات مبارزه مکانیکی با آفات چوبخوار.
شهریور ماه
الف: تکمیل عملیات درختشویی.
ب: ادامه عملیات مبارزه مکانیکی با آفات چوبخوار.
ج: بازدید مستمر درختان و درختچههای مختلف به لحاظ بررسی فعالیت انواع شته، شپشک و سفیدک پودری و در صورت لزوم کنترل آنها به دلیل خنک شدن هوا.
مهر، آبان، آذر و دی ماه
الف: رعایت بهداشت زراعی به ویژه حذف علفهای هرز (میزبان ثانویه و زمستان گذران برخی آفات)، حذف تنه جوشها و پاجوشها، جمعآوری و انهدام بقایای گیاهی در پاییز (محل زمستان گذران برخی آفات و بیماریها نظیر حشرات کامل سوسک برگخوار نارون، سنک بید، پسیل زبانگنجشک، سفیدک پودری).
ب: اجرای شخم پاییزه (بیل زدن زیر تاج درخت در پاییز) جهت از بین رفتن لاروها و حشرات کامل زمستان گذران برخی آفات (کرم مینوز نارون، سنک بید).
ج: حذف شاخههای خشک و نیمهخشک در فصول پاییز و زمستان (محل زمستان گذران برخی آفات نظیر شپشکها).
د: ادامه عملیات مبارزه مکانیکی با آفات چوبخوار با هماهنگی دستگاه نظارت.
منبع خبر : ایمنا