بورس سهام

شاخص دستوری، پایدار نیست و باعث بی‌اعتمادی سهام‌داران می‌شود

شاخص کل بورس همچنان در وضعیت بلاتکلیفی و اصلاحی  به سر می‌برد. در روز چهارشنبه هفته گذشته شاخص بورس با 183واحد کاهش به عدد 2میلیون و 804واحد رسید.

در مقالات گذشته به این نکته اشاره کردم که اگر نماگر اصلی بازار نتواند از محدوده ۲ میلیون و ۹۵۰ هزار واحدی با قدرت عبور کند، می تواند تا محدوده ۲میلیون و ۷۰۰ هزارواحد  ودر صورت تداوم روند اصلاحی تا محدوده ۲میلیون و ۵۰۰هزار واحد کاهش یابد. در حال حاضر شاخص اصلی بورس در محدوده ۲میلیون و ۷۰۰‌هزار واحد تا  ۲میلیون و ۹۵۰‌هزار واحد در نوسان است. بازگشایی برخی نمادهای پتروشیمی توانست  باعث  حفظ کف حمایتی ۲میلیون و ۷۰۰‌هزار واحدی شود. هر جند  روند منفی شاخص بورس در روز چهارشنبه هفته گذشته،  نشان داد که نمادهای پتروشیمی هم به تنهایی نمی توانند منجی بازارسرمایه شوند. ضمن اینکه  رنگ قرمز شاخص ها و همچنین عدم  ورود و تزریق پول جدید به بازار نشان می دهد که احتمالآ روند شاخص کل بازار همچنان با نوسان همراه خواهد بود و به راحتی نمی تواند از مرز ۳میلیون واحد عبور کند.

 

شاخص دستوری به نفع بازار نیست

هر چند دولت  با استفاده از ابزارهایی مثل محدودکردن دامنه نوسان و تزریق پول،می تواند شاخص را دست‌کاری کند و عدد ۳ میلیون واحدی را روی تابلوی بورس نمایش دهد، اما تا زمانی که این افزایش به دلایل بنیادی رخ نداده باشد و اثر آن در سبد سهام‌داران مشاهده نشود، تنها باعث افزایش بی‌اعتمادی مردم به بورس می‌شود و ضرر این کار از منفعت آن بیشتر است. تاکنون دو بار نماگر اصلی بازار به مرز ۳ میلیون واحدی نزدیک شده است اما نتوانسته است از این مرز محکم عبور کند. بنابراین  به نظر می رسد برای اینکه بازار بتواند ازاین مرزعبور کند، ( نیاز) به نقدینگی زیاد و محرک های جدید ( نیاز) دارد و افزایش شاخص بدون دلایل بنیادی  به نفع بازار نیست  . بنابراین بهتر است سیاستگذاران اقتصادی با اتخاذ سیاست های کلان اقتصادی و عواملی همچون افزایش شفافیت و بهبود زیر ساخت های بازار، کنترل نرخ ارز، اصلاح ساختارمالی  شرکت ها وحاکمیت شرکتی، زمینه افزایش اعتماد مردم به آینده بورس  را فراهم نمایند تا در این صورت با بهبود شرایط اقتصادی، کاهش ریسک های سیستماتیک و تاثیر افزایش نرخ توافقی در گزارش پایان سال شرکت ها، شاخص می تواند از مرز ۳میلیون واحد عبور کند .

 

بورس در بلاتکلیفی به سر می‌برد

رشد قیمت در بازارهای موازی مثل بازار طلا ارز باعث افزایش انتظارات تورمی در بین مردم شده است. افزایش انتظارات تورمی و همچنین نوسان‌های شدید قیمتی در میان بازارها، سبب شده است که بخشی از نقدینگی‌ها از بازار سهام به سمت بازارهای امن مانند طلا حرکت کند؛ بنابراین، در شرایط فعلی وضعیت بازار سهام به دلیل شرایط و ریسک‌های سیستماتیک در یک‌فاز اصلاحی قرار دارد. همچنین فشارهای سیاسی ترامپ در حال افزایش است که می‌تواند بر صادرات کالاها به‌خصوص نفت اثر منفی بگذارد. اما از سوی دیگر، خبرهایی از مذاکرات میان ایران و آمریکا شنیده می‌شود که اهالی بازار را در فروش سهام با تردید روبه‌رو کرده است؛ بنابراین کاهش ریسک‌های سیستماتیک، آرام‌شدن وضعیت در بازارهای موازی و بازدهی بالای سایر بازارها احتمالآ  باعث می‌شود که پس از تثبیت وضعیت در بازارهای طلا و دلار، نقدینگی‌های سرگردان وارد بازار سهام شوند تا شکاف بازدهی بین بازارها به حداقل برسد.

 

بورس از لحاظ بنیادی مستعد رشد است

ارزش دلاری بورس و همچنین حجم معاملات در بازار کاهش‌یافته است. در حال حاضر ارزش دلاری بازار به حدود ۱۰۰

تا۱۲۰میلیارد دلار رسیده است . درصورتی که  روزی این ارزش بالای ۴۰۰میلیارد دلار بود. علاوه براین  در حال حاضر شاخص بورس متناسب باتورم وبازدهی بازارهای موازی مثل طلا و ارز رشد نکرده است و بسیاری از نمادها ازنظر شاخص‌های بنیادی، شرایط خوبی دارند وبرای خرید  ارزنده به‌نظر می‌رسد. بنابراین  به نظر می رسد اگر ریسک های سیستماتیک کاهش پیدا کند ، احتمالآ بازار شروع به رشد می کند تا عقب ماندگی بورس از تورم و سایر بازارهای موازی را جبران کند.

 

رضا اخلاق پور – کارشناس ارشد مسائل اقتصادی

م: نسل فردا

امتیاز به خبر
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!