فرصت رشد سرمایه گذاری خارجی در حوزه نفت و انرژی
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، دولت سیزدهم در راستای بهبود دیپلماسی منطقهای خود، روابط گسترده با کشورهای همسایه را در دستور کار خود قرار داده است و در همین راستا، اخیر جواد اوجی وزیر نفت سفری به روسیه داشت که تقویت سرمایه گذاریهای خارجی در حوزه نفت و گاز، توسعه همکاریهای دوجانبه در زمینه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، اجرایی شدن قراردادهای دوجانبه و انعقاد اسناد تازه همکاری اقتصادی محوریت آن بود.
به گفته وزیر نفت هدف اصلی از این سفر پیگیری تفاهمنامهها، قراردادها و پروژهها با شرکتهای روس و استفاده از ظرفیت هفته انرژی روسیه برای به انجام رساندن برنامههای سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز ایران است که با این نوع روابط و ظرفیتهای مشترک ایران و روسیه میتوان تحریمهای علیه دو کشور را بدون اثر کرد و در بازار انرژی جهان بسیار تأثیرگذار بود.
خبرهای خوب وزیر نفت در حوزه انرژی
وی یکی از طرحهای شاخص همکاری دو کشور را طرح تولید تجهیزات و پمپهای درونچاهی در استان خوزستان برای تأمین نیازهای دو کشور عنوان کرده و گفته است: در دو سال گذشته طرحهای سرمایهگذاری برای افزایش تولید نفت و گاز انجام شده است که دولت سیزدهم و وزارت نفت برای افزایش تولید نفت و گاز با استفاده از نقشه راه برنامهریزی های دقیقی انجام دادهاند که با بهرهگیری از ظرفیت سرمایهگذاری داخلی و خارجی، خبرهای خوبی برای ملت ایران و مصرفکنندگان انرژی در جهان خواهیم داشت.
در این سفر وزیر نفت در دیدار با الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم، درباره راههای تقویت تبادلات انرژی ایران و روسیه و ایجاد کریدور گازی دو طرف از طریق کشورهای همسایه را مثبت توصیف کرده و با اشاره به دیدگاه مثبت رؤسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در زمینه ایجاد قطب گازی در جنوب ایران، برداشتن گامهای عملی برای ایجاد قطب گازی ایران و روسیه در سواحل شمالی خلیج فارس را خواهان شده است.
در طی سخنرانی که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ساعاتی قبل از این دیدار در مجمع بین المللی هفته انرژی روسیه داشت عنوان کرد که طبق گفتوگوی صورت گرفته بین تهران و مسکو علاوه بر توسعه روابط مطلوب دو کشور، عرضه گاز روسیه به بازار ایران را خواهیم داشت.
با وجود دارا بودن دومین ذخایر گازی در جهان، صادرات گاز ایران تاکنون چندان قابل توجه نبوده است اما با اجرای پروژه تولید گاز طبیعی مایع شده (LNG) برای افزایش صادرات گاز، میتوانیم اقدام کنیم، این طرح از نظر جذب سرمایهگذاری خارجی و همچنین انتقال فناوری مایع سازی آن و ورود ایران به بازارهای جهانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
از ویژگیهای مهم این گاز میتوان به بیبو، بیرنگ، غیرسرطانزا و غیرسمی بودن آن اشاره کرد که حجم آن در اثر مایع شدن به یک ششصدم حجم گاز طبیعی در شرایط نرمال میرسد؛ برای تهیه، حمل و نقل و مصرف این گاز در حوزهها و مراحل مختلف باید سرمایهگذاری و فعالیتهایی انجام شود.
ایجاد فرصتی تاریخی برای نزدیک شدن بیشتر ایران و روسیه
وزیرنفت همچنین در سخنرانی خود در مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه» با اشاره به سخنان ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه گفته است که تلاش برای گسترش همکاریهای راهبردی در زمینههای مختلف انرژی از همکاری میان تمامی وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای ایرانی و روس را داریم، درحال حاضر نیز این روابط برای دو کشور بهوجود آمده است که دو طرف بیش از هر زمان دیگری به یکدیگر نزدیک خواهند شد.
حسن مرادی، کارشناس انرژی نیز در این رابطه به خبرنگار سرمایه ایرانی میگوید: کشور روسیه جز دوستان و متعهدان سیاسی جمهوری اسلامی است که بهطبع در جبهه اقتصادی هم بنا را بر آن داریم که با یکدیگر همکاریهای گستردهای داشته باشیم.
پیشینه تعاملات ایران و روسیه در زمینه نفت و گاز
وی با اشاره به پیشینه روسها در سالها و رخدادهای اخیر، ادامه میدهد: کشور روسیه برای پاک کردن پیشینه قبلی خود مجبور به تعامل بیشتر و بهتر با کشورهای همسایه از جمله ایران است و بنا دارد به قولهایی که میدهد عمل کند و تداوم خود را در پروژههای شرکت داده شده حفظ کند.
این کارشناس انرژی با اشاره به تعاملات بین ایران و روسیه میگوید: این تعاملات در جهت اهداف بلند مدت کشور است که امیدواریم موافقتنامههای خوبی در زمینههای نفت و گاز داشته باشیم.
وی به پیشینه تاریخی همکاری دو کشور اشاره میکند و ادامه میدهد: اولین واردات کشور در زمینه نفت و گاز وارد کردن نفت سفید از روسیه برای مصارف خانگی به صورت پیتهای حلبی معروف به پیتهای روسی بوده است.
آمادگی جمهوری اسلامی برای داشتن تعاملی جدی بهدور از حاشیهها با کشور روسیه
مرادی با اشاره به آمادگی جمهوری اسلامی برای داشتن تعاملی جدی بهدور از حاشیهها با کشور روسیه اضافه میکند: چنانچه طرف مقابل پیشنهادات و امتیازهای خوبی ارائه دهد قطعاً از جانب جمهوری اسلامی وین بین بررسی خواهد شد که در صورت پذیرفتن پیشنهادات، امتیازات دوطرفهای برای هردو کشور به دنبال خواهد داشت.
وی با ارائه پیشنهاداتی برای توسعه همکاریهای دوجانبه بین دو کشور میگوید: در حال حاضر طرحهای باز در حوزههای مشترک نفت و گاز و همچنین در زمینه گاز LNG وجود دارد که در این زمینه به همکاری و سرمایه گذاری نیاز داریم.
کارشناس انرژی با اشاره به آخرین آمار قرار دادی برای فعال کردن فازهای گاز LNG به وسیله کشور فرانسه ادامه میدهد: در صورت فعال شدن و راه اندازی واحدهای گازLNG در کشور امکان صادرات آسان و بدون محدودیت گازهایی همچون LPG و CNG به وسیله خط لوله به دیگر کشورها را خواهیم داشت.
مزایای بهره مندی از تکنولوژی LNG
وی تاکید میکند: اگر ما بتوانیم تجهیزات LNG را راه اندازی کنیم جز برگهای برنده ما محسوب میشود از این رو امیدواریم روسها فناوری روز خود را با ما به اشتراک بگذارند که باعث سودآوری آنها و بهرهمندی ما از منابع در دسترس خود میشود.
مرادی با اشاره به مزایای اقتصادی همکاری بین ایران و روسیه میگوید: این امتیازات دوطرفه است، همانطور که در کوریدور جنوب به شمال عنوان کردیم که اگر کشور هند و در ادامه کشور روسیه این طرح را مورد حمایت خود قرار بدهند، میتوانیم خطوط ریلی چابهار به سرخس و طرح آب شیرینکنهای جنوب کشور را فعال کنیم.
وی یادآور میشود: کشور به خطوط ریلی قوی، مدرن و بروزی که غرب کشور را تغذیه و از جنوبیترین نقطه یعنی جنوب شرقی به بالاترین نقطه، شمال شرقی کشیده شود نیاز دارد؛ که این خطوط علاوه بر آبادانی شهرها و روستاها تأثیر بسزایی در ترانزیت کالاها به کشورهای روسیه، اقماری و سی آی اف خواهند داشت.
وی افزود: دو کشور روسیه و ایران قصد پیروی از تحریمها را ندارند در واقع در رخدادهایی که تعاملی و بدون مبادله دلار است دلیلی بر پیروی از تحریمها نخواهد بود.
به گزارش سرمایه ایرانی، با توجه به غنی بودن کشور در زمینه نفت و گاز جذب سرمایه گذاریهای لازم در این حوزه بخصوص گاز LNG علاوه بر پیشرفت صادرات باعث توسعه اقتصادی کشور میشود.
منبع خبر : سرمایه ایرانی