سرمایهگذاری خارجی در مسیر بازار ایران
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانیاز تهران، جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران امروز با چالشهایی همچون نبود مبادلات بانکی، محدودیت در واردات و اقتصاد دستوری روبهرو است و در صورت رفع محدودیتها این مشکلات نیز برطرف خواهد شد.
در شرایط کنونی سرمایهگذاران مجبور هستند برای جبران این ریسکها، در سرمایهگذاری حاشیه سود خود را متناسب با هزینهها بالاتر تعیین کنند، درواقع درآمد صنایع باید در ایران باید به قدری باشد که بتواند تورم و هزینههای سربار بالا را جبران کند.
تغییرات ناگهانی در سیاستهای دولتی همچون ممنوعیت صادرات یا تغییرات در تعرفهها، سرمایهگذاران را دچار تردید میکند، همچنین هزینههای انرژی در ایران با چالشهایی روبهرو شده که منجر به سهمیهبندی در زمان اوج بار شده است.
مهدی رضایتی، تحلیلگر اقتصادی درباره محدودیت سرمایهگذاری در ایران به خبرنگار ایمنا میگوید: تصور کنید یک سرمایهگذاری فرضی به طور متوسط بازده ارزی ۱۰ درصدی داشته باشد و این بازده فرضی بتواند یک سرمایهگذار در ژاپن، آمریکا یا امارات را راضی کند، اما وقتی به ایران میرسد سرمایهگذار حساب و کتابهای دیگری هم دارد.
وی میافزاید: برای اینکه سرمایهگذار مجاب به سرمایهگذاری شود دولت مجبور است امتیاز بدهد، به عنوان مثال قیمت انرژی و خوراک را ارزان کند، معافیت مالیاتی بدهد یا حقوق دولتی معادن را کم کند.
این کارشناس اقتصادی عنوان میکند: در حال حاضر نرخ گاز ایران بالاتر از آمریکا، کانادا و قطر و بهره مالکانه سنگآهن چند برابر استرالیا و برزیل است، معافیتهای مالیاتی نیز حذف شده است. آنچه باقی میماند نیروی انسانی ارزانتر است که آن هم در صنایع بزرگ همچون پتروشیمی و فولاد اهمیت بالایی ندارد.
رضایتی اضافه میکند: سرمایهگذاری فرضی بالا در صورتی ۱۰ درصد بازده ارزی دارد که ۱۲ ماه از سال را کار کند در حالی که فعالیت واحدهای صنعتی ایران به دلیل محدودیت انرژی حداکثر ۸ تا ۱۰ ماه است.
وی تصریح میکند: سرمایهگذار به شرطی وارد میشود که ریسکهای بینالمللی و بانکی حل و قیمتگذاری و سیاستگذاری برچیده شود، قیمتگذاری نهادههای تولید براساس عرضه و تقاضا تعیین و مشوقهای مالیاتی برای تولید در نظر گرفته شود.
تحلیلگر اقتصادی خاطرنشان میکند: به همین دلیل است که در حال حاضر (حداقل در بخش صنعتی) در ایران سرمایهگذاری کمتر است و صنایع بزرگ همچون پتروشیمی و فولاد به طور کامل کمتر مورد توجه سرمایهگذاران هستند و در بخشهایی مانند خودروسازی نیز که تکلیف مشخص است؛ شاید به طور موقت استخراج طلا پرسود باشد که آن هم به دلیل فرایند طولانی سرمایهگذاری و ریسک بهره مالکانه با تردیدهایی همراه است.
نقش دولت برای تسهیل جذب سرمایهگذار خارجی چیست؟
بیژن پناهیزاده، عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به اینکه برای جذب سرمایهگذاری خارجی دولت باید اقداماتی اساسی انجام دهد به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: رفع ریسکهای بینالمللی و بانکی از طریق بهبود روابط دیپلماتیک، ارائه مشوقهایی همچون معافیتهای مالیاتی و کاهش هزینههای انرژی، صلاح سیاستهای قیمتگذاری و تعیین قیمت نهادهها بر اساس عرضه و تقاضا، توسعه زیرساختها همچون بهبود حملونقل و اطمینان از شفافیت و ارائه اطلاعات دقیق به سرمایهگذاران میتواند گام مهمی در جذب سرمایهگذار خارجی باشد که در شرایط کنونی اقتصاد اجرای این اقدامات دشوار به نظر میرسد.
وی تاکید میکند: فعالیت واحدهای صنعتی نیز به دلیل کمبود انرژی بهجای ۱۲ ماه، تنها هشت تا ۱۰ ماه در سال ممکن است که این عوامل موجب کاهش بازدهی سرمایهگذاری میشود، در نتیجه برای بهبود وضعیت سرمایهگذاری در ایران، لازم است که اقدامات بنیادی در بخشهای سیاسی، اقتصادی و زیرساختی انجام شود.
عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تصریح میکند: با وجود چالشهای متعدد، ایران همچنان ظرفیتهای بالقوهای برای جذب سرمایهگذاران خارجی دارد، منابع طبیعی غنی، موقعیت جغرافیایی استراتژیک و نیروی انسانی ماهر از جمله مزیتهایی است که میتواند نقش مهمی در جذب سرمایهگذاری ایفا کند.
پناهیزاده با اشاره به اینکه برای بهرهبرداری از ظرفیتها، باید تمرکز بر بخشهای مزیتدار داشت، میگوید: ایران دارای ذخایر عظیم نفت و گاز و معادن غنی است، اگر دولت بتواند از طریق سیاستگذاری مناسب، هزینههای تولید را کاهش دهد و بهره مالکانه را منطقیتر کند، این بخشها میتواند جذابیت سرمایهگذاری بیشتری داشته باشد.
وی عنوان میکند: به دلیل اینکه منابع آب و خاک در مناطق مختلف کشور، صنایع کشاورزی و غذایی نیز ظرفیت بالایی برای سرمایهگذاری دارد، این امر نیازمند سیاستهای مدرن و کارآمد در زمینه مدیریت منابع است و ایران با دارا بودن جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی، امکان جذب سرمایه در صنعت گردشگری را دارد؛ همینطور اصلاح زیرساختها و تبلیغات جهانی میتواند این بخش را تقویت کند.
عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به اینکه ورود سرمایههای خارجی میتواند بهرهوری را در اقتصاد ایران بالا ببرد، تصریح میکند: سرمایهگذاران خارجی به طور معمول به دنبال انتقال فناوریهای پیشرفته به کشور میزبان هستند، ایجاد محیط مناسب برای این فرایند از طریق زیرساختهای علمی و فناوری و حمایت از نوآوری میتواند جذابیت ایران را برای سرمایهگذاران افزایش دهد.
پناهیزاده اضافه میکند: ایران میتواند برای کاهش موانع بینالمللی به دنبال بهبود روابط تجاری و دیپلماتیک باشد، این تعاملات میتواند فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاران ایجاد کند و خطرات مرتبط با تحریمها را کاهش دهد.
وی تصریح میکند: رقابت سالم در بازارهای داخلی میتواند نقش مهمی در جذب سرمایهگذاران ایفا کند، کاهش انحصار، حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط و تنظیم قوانین مرتبط با رقابت، به جذب سرمایهگذاری کمک میکند.
عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران میگوید: این اقدامات میتواند موقعیت ایران را بهعنوان یک مقصد جذاب برای سرمایهگذاران خارجی تقویت کند، به طور قطع و با ورود گردشگران سایر بخشهای صنعتی نیز به واسطه عرضه و معرفی کالا به خارجیها رونق میگیرد.
منبع خبر : ایمنا