گردشگری

همه‌چیز درباره آیین طوق‌گردانی و نخل‌گردانی+ تصاویر

به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، عزاداری محرم با فرهنگ و آداب شهرهای مختلف درهم‌آمیخته و هر یک از مناطق کشورمان هم سبک و سیاق خود را در عزاداری و برپایی مراسم سوگواری دارند.

از سوی دیگر در بسیاری از سنت‌های عزاداری شهرهای مختلف، شباهت‌های فراوانی وجود دارد و برپایی دسته‌های عزاداری، تعزیه، گرداندن علم، چاووشی‌خوانی و نخل، کتل و تهیه غذای نذری از جمله مراسمی است که در شهرهای کشور برپا می‌شود. گاهی این سنت‌ها به‌اندازه‌ای جالب توجه است که مردم را نه‌تنها از سراسر کشور بلکه از کشورهای دیگر به تماشا دعوت می‌کند.

منصور قربانی، رئیس مرکز تخصصی هنرهای ملی و آئینی شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با سرمایه ایرانی در این باره اظهار کرد: مردم شهر ابوزیدآباد از توابع آران و بیدگل پس از یک دهه عزاداری و سوگواری در حسینیه‌ها و تکایا، صبح روز عاشورا به برگزاری آئین‌های طوق‌گردانی و نخل‌برداری می‌پردازند.

وی افزود: بزرگ‌ترین میدان گاه کهن ابوزیدآباد روز دهم ماه محرم هر سال میزبان آئین نخل برداری، طوق گردانی و ذوالجناح گردانی است و هنگام اجرای هر پرده از رویدادهای روز عاشورا به صورت نواخوانی جمعی و سنتی در میانه میدان خوانده می‌شود.

به گزارش سرمایه ایرانی، طوق عَلَمی به شکل و شمایلی خاص است که شیعیان بعضی مناطق ایران در مراسم سوگواری معصومین به ویژه در ایام محرم برپا می‌کنند و آن را با خود در محله‌ها می‌گردانند.

در ایام عزاداری مردم هر محله طوغ مخصوص محله خود را که نشان و امتیاز محله‌شان به شمار می‌رفت، حرکت می‌دادند و پیشاپیش دسته سینه زن در شهر می‌گرداندند؛ طوغ را پیش از حرکت دادن با انداختن چند تخته طاق شال ترمه و چند قواره پارچه سبز بر روی محور افقی آن می‌آراستند.

طوغ را در روزهای خاصی حرکت می‌دهند؛ مثلاً در کاشان طوغ را در شب و روز عاشورا، روز هفتِ امام (ع)، در روز رحلت پیامبر (ص) و شهادت حضرت علی (ع) از محله خود بیرون می‌آورند و در پای آن سینه می‌زنند و بعد آن را در محلات قدیمی و بازار می‌گردانند؛ طوغ‌کشان، طوغ را به نشانه کشته شدن حضرت ابالفضل (ع) علمدار و واژگون شدن علم او، به طور خمیده حمل می‌کنند.

همه‌چیز درباره آیین طوق‌گردانی و نخل‌گردانی+ تصاویر

نَخْل‌ْگَردانی نیز مراسمی است که شیعیان برخی مناطق به عنوان تشییع نمادین پیکر امام حسین (ع) در عزاداری روز عاشورا برگزار می‌کنند.

در این مراسم اتاقکی شبیه تابوت با پوشش سیاه و آراسته با انواع شال‌های رنگارنگ و آئینه در حسینیه‌ها، تکایا و محل‌هایی که در آن عزاداری محرم برگزار می‌شود توسط مردم حمل می‌گردد؛ نخل‌گردانی بیشتر در شهرها و آبادی‌های اطراف کویر مرکزی ایران رواج دارد.

اتاقک سیاه‎پوش در این مراسم هیچ شباهت و ارتباطی با درخت نخل یا خرما ندارد و در علت نامگذاری آن نظرات مختلفی وجود دارد. اسناد تاریخی، ریشه این رسم را در ایران، مربوط به دوره صفویه می‌دانند.

همه‌چیز درباره آیین طوق‌گردانی و نخل‌گردانی+ تصاویر

منبع خبر : ایمنا

امتیاز به خبر
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا