پیامدهای تعرفههای ترامپ بر اقتصاد جهانی و فرایند دلارزدایی
به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی و به نقل از المیادین، سیاستهای اقتصادی تعرفهای و غیرتعرفهای رئیسجمهور آمریکا عامل اصلی ریزش شدید دلار در بازار ارزهای بینالمللی بوده است. همچنین روبل روسیه با ثبت افزایش ۳۸ درصدی نسبت به دلار از ابتدای سال ۲۰۲۵، صعود چشمگیری را تجربه کرده و به عنوان پرافتخارترین ارز جهانی مطرح شده است.
این تحول در ارزش ارزها در شرایطی رخ داده است که سیاستهای ترامپ، همچون تعرفههای گسترده علیه بیش از ۷۰ کشور، نه تنها باعث بیثباتی بازارهای مالی شده، بلکه فرایند دلارزدایی را در سطح جهانی تسریع کرده است. کاهش ارزش دلار در این بازه زمانی با پیشبینیهای مطالعات اقتصادی مبنی بر کاهش ۶ درصدی تولید ناخالص داخلی آمریکا در بلندمدت نیز همراه بوده است.
کاهش ۹ درصدی ارزش دلار نسبت به شاخص ارزی جهانی از ابتدای سال، نشاندهنده تضعیف موقعیت این ارز در سیستم مالی بینالمللی است. بیثباتی بازارهای مالی و تهدیدهای ترامپ مبنی بر تعرفههای ۱۰۰ درصدی علیه کشورهایی که از دلار فاصله میگیرند، باعث شده کشورهایی همچون چین و ژاپن به فکر فروش اوراق خزانهای آمریکا باشند.
هرچند دولت آمریکا تلاش فراوانی برای جبران آسیبهای وارده به اقتصاد و اعتبار خود انجام میدهد، اما در آینده نزدیک احتمال بازگشت به شرایط پیش از این بحران وجود ندارد. احساسات بازار همچنان غیرقابل پیشبینی است.
ارزش دلار آمریکا بعد از سخنرانی دونالد ترامپ در تاریخ ۲۲ آوریل (مصادف با ۳ اردیبهشت) که اعلام کرد دولت قصد ندارد مدیر خزانهداری را تعویض کند، کمی افزایش پیدا کرد. این تحولات از سوی ناظران نگهبان ارز ذخیره جهانی (دلار) با دقت دنبال میشود، زیرا دلار از ابتدای سال جاری تاکنون ۹ درصد ارزش خود را در مقایسه با شاخص ارزهای خارجی از دست داده است.
افزایش سرعت فرایند رهایی از دلار در سطح جهانی
استراتژیهای اقتصادی رئیسجمهور ترامپ برای کنترل نرخ بالای بهره در آمریکا که منجر به رشد چشمگیر بدهیهای فدرال شده است، سرعت فرایند رهایی از دلار در سطح جهانی را افزایش داده است. در حال حاضر، بدهی کشور به حدود ۱۲۰ درصد از کل تولید سالانه اقتصادی آمریکا رسیده است و این موضوع چالش بزرگی برای آینده اقتصاد این کشور بهشمار میرود.
مکانیزم اعمال تعرفههای وارداتی ممکن است نتواند بهطور کامل این مشکل را حل کند و فرایند فعلی ممکن است حتی باعث تسریع بیشتر برنامه رهایی از دلار شود. این موضوع میتواند عواقب جدی برای ایالات متحده به همراه داشته باشد و آن را از جایگاهش در صحنه اقتصاد جهانی دور کند. لری فینک، چهره برجسته شرکت بلاکراک، در گفتوگویی اخیر با رسانههای آمریکایی ابراز نگرانی کرد که در صورت ادامه روند رو به رشد کسری بودجه، آمریکا ممکن است کنترل خود را بر داراییهای دیجیتالی همچون بیتکوین نیز از دست دهد.
رئیسجمهور ترامپ، که از همان ابتدای کسب قدرت با تمام قوت وارد زمینه اعمال تعرفه شد و طوفانی از اعمال محدودیتها را رقم زد، بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال را به لرزه درآورد و واکنشهای زیادی را به دنبال داشت. با این حرکت، وی سعی در متوقف کردن فرایند دلارزدایی دارد و از هیچ تهدیدی حتی اعمال ۱۰۰ درصدی تعرفه بر کشورهایی که سعی در قطع ارتباط خود با دلار دارند، پشتیبانی میکند. شاخص DXY دلار آمریکا در روزهای اخیر سقوط کرده است.
هشدار فدرال رزرو و واکنش بازارها
در یک رویداد اخیر که توسط باشگاه اقتصادی شیکاگو برگزار شد، جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا)، نگرانی خود را نسبت به تغییرات عمده سیاستهای ایجاد شده توسط اقدامات تعرفهای ترامپ ابراز کرد.
پاول اهمیت این اقدامات تجاری را برجسته کرد و یادآور شد که افزایشهای اعلام شده در تعرفهها به مراتب بیشتر از آنچه انتظار میرفت، بوده و میتوانند پیامدهای اقتصادی جدی، از جمله افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی را به دنبال داشته باشند. ممکن است در وضعیتی قرار بگیریم که دو هدف اصلی ما با هم در تضاد باشند.
هشدارهای اخیر پاول به افزایش نگرانیهای موجود در میان سرمایهگذاران کمک کرده است، چرا که آنها با نوسانات بیشتری در بازارها مواجه شدهاند، زیرا دولت ترامپ در رویکردهای خود به سیاست تجاری دچار تغییرات متعددی شده است.
بازارهای سهام آمریکا بعد از اظهارات رئیس فدرال رزرو، شاهد کاهش چشمگیری بودند؛ این اظهارات نگرانیهای جدی نسبت به اقدامات تعرفهای رئیسجمهور دونالد ترامپ را برجسته کرد. پاول این تعرفهها را بیسابقه در تاریخ معاصر توصیف کرد و هشدار داد که آثار کامل و بلندمدت این اقدامات هنوز مشخص نیست.
فشار بر خردهفروشان و تغییر سیاستهای ترامپ
پس از دیدار ترامپ با مدیران شرکتهایی مانند والمارت، تارگت، هوم دیپو و لاوز، این ابرشرکتها هشدارهای جدی درباره اختلال در زنجیره تأمین و تخلیه قفسههای فروشگاهها مطرح کردند. این فشارها منجر به تغییر سیاست ترامپ در مورد کاهش تعرفههای چین و حفظ جایگاه جرومی پاول شد. با این حال، آسیبهای وارده به اقتصاد و اعتبار آمریکا بهنظر میرسد جبرانناپذیر باشد، بهویژه با توجه به اینکه اروپا نیز به سمت کاهش وابستگی به دلار حرکت میکند.
آینده نامشخص اقتصاد جهانی
رئیسجمهور ترامپ، که از همان ابتدای کسب قدرت با تمام قوت وارد زمینه اعمال تعرفه شد و طوفانی از اعمال محدودیتها را رقم زد، بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال را به لرزه درآورد و واکنشهای زیادی را به دنبال داشت. با این حرکت، وی سعی در متوقف کردن فرایند دلارزدایی دارد و از هیچ تهدیدی حتی اعمال ۱۰۰ درصدی تعرفه بر کشورهایی که سعی در قطع ارتباط خود با دلار دارند، پشتیبانی میکند. شاخص DXY دلار آمریکا در روزهای اخیر سقوط کرده است.
منبع خبر : ایمنا