پیوند کبد ومغز استخوان در اصفهان انجام می شود
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: در شش ماه گذشته، پیوند کبد پس از شش سال توقف در اصفهان از سر گرفته شد و تاکنون ۲۳ بیمار از این خدمات بهرهمند شدهاند.
بیژن ایرج روز سهشنبه در نشست خبری افزود:: مهمترین چالش پیشروی توسعه پیوند اعضاء در استان، کمبود نیروی متخصص در این زمینه است.
وی اضافه کرد: پیوند مغز استخوان «آلوژن» که فقط در تهران، مشهد و شیراز انجام میشد، اکنون در بیمارستان الزهرای اصفهان راهاندازی و ۱۳۰ پیوند موفق نیز در این مرکز انجام شده است.
ایرج با اشاره به روند رو به رشد پیوند کلیه در اصفهان گفت: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۶ پیوند، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۵۹ پیوند و در ۱۰ ماه امسال تعداد ۹۲ پیوند کلیه در استان انجام شده است.
وی افزود: میزان رضایت از اهدای عضو بیماران مرگ مغزی در دو سال اخیر دو برابر شده و از ۳۰ مورد در سال ۱۴۰۱ به ۷۳ مورد در سال جاری رسیده است.
ایرج با تأکید بر فراهم بودن تجهیزات موردنیاز برای پیوند اعضاء در استان گفت: اگر نیروی متخصص تربیت نشود، نهتنها در اصفهان، بلکه در سایر استانها نیز ارائه این خدمات متوقف خواهد شد.
وی تصریح کرد: رشته پیوند اعضاء بدلیل پیچیدگی و سختی کار، متقاضیان کمتری دارد و دانشجویان پزشکی از آن استقبال نمیکنند.
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه هر عمل پیوند هشت ساعت طول میکشد تأکید کرد: برای جلوگیری از تعطیلی مجدد پیوند کبد در اصفهان، تیمی از پزشکان ما به شیراز اعزام شدند تا آموزش ببینند و جایگزین نیروهای کنونی شوند.
دانشکده پزشکی اصفهان پیشگام پژوهشهای کاربردی
معاون پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در جمع خبرنگاران از رشد قابلتوجه پژوهشهای این دانشکده و تمرکز بر تحقیقات کاربردی خبر داد و گفت: نتایج این پژوهشها به پروتکلهای درمانی تبدیل شده است و تأثیر مستقیمی بر نظام سلامت دارد.
مژگان مرتضوی اضافه کرد: در یک سال گذشته ۶۸۰ پایاننامه در مقطع کارورزی و ۵۹۳ پایاننامه در مقاطع تخصص و فوق تخصص تصویب و تاکنون ۲ هزار و۳۴۷ مقاله علمی اساتید این دانشکده در مجلات داخلی و بینالمللی منتشر شده است.
وی با تأکید بر جایگاه علمی اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی اصفهان گفت: ۳۹ استاد این دانشکده در رتبهبندی سال ۲۰۲۴ در میان ۲ درصد دانشمندان برتر جهان و هفت استاد در فهرست دانشمندان پراستناد جهان قرار گرفتند.
تبدیل پژوهشها به راهکارهای درمانی
مرتضوی گفت: با هدف تأثیرگذاری پژوهشها در حوزه درمان و بهداشت، نتایج تحقیقات به پروتکلهای اجرایی تبدیل میشود.
وی افزود: برای پژوهشهای دارای تأثیر مستقیم بر نظام سلامت، امتیاز ویژهای در نظر گرفته شده است.
معاون پژوهشی دانشکده پزشکی اصفهان همچنین از موفقیتهای پژوهشی این مجموعه در سطح ملی خبر داد و گفت: مرکز تحقیقات قلب و عروق این دانشکده در سال گذشته رتبه دوم کشور را کسب کرد و پروفسور کلیشادی بعنوان پژوهشگر برتر وزارت بهداشت معرفی شد.
وی همچنین به موفقیت پژوهشگران این دانشکده در عرصه بینالمللی اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۳، جایزه البرز معروف به «نوبل ایرانی» به دکتر محسن پورعزیزی فلوشیپ بیماریهای قرنیه از گروه چشم پزشکی اصفهان، تعلق گرفت.
گفتنی است اعضای قابل اهدای از فرد مرگ مغزی شامل قلب، ریهها، کبد، رودهها، لوزالمعده(پانکراس) و کُلیههاست؛ علاوه براین، برخی از بافتهای بدن از جمله پوست، قرنیه، تاندون، غُضروف، استخوان و دریچه قلب نیز قابل پیوند است.
سال ۱۴۰۲ امکان برداشت و اهدای عضو از ۴۱ فرد دچار مرگ مغزی پس از اخذ رضایت از خانوادههایشان در استان اصفهان فراهم شد در حالی که این شاخص در سال ۱۴۰۱ معادل ۳۱ ، در ۱۴۰۰ معادل ۲۵ و در سال ۱۳۹۹ برابر با ۱۷ نفر بود.