طرح جامع شهری؛ نقشه راه توسعه پایدار شهر
به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، طرح جامع شهری یک برنامهریزی بلندمدت است که به منظور هدایت و کنترل توسعه و گسترش شهرها تهیه میشود؛ این طرح شامل مجموعهای از اهداف، راهبردها و طرحهای اجرایی است که به بهبود شرایط زندگی شهروندان، ایجاد شهری پایدار و قابل زیست کمک میکند.
در طرح جامع شهری، ابتدا وضعیت کنونی شهر و مشکلات موجود مورد بررسی قرار میگیرد، سپس با تحلیل این اطلاعات و در نظر گرفتن نیازها و خواستههای مردم، اهداف کلی و چشمانداز توسعه شهر تعیین میشود.
این اهداف میتواند شامل توسعه مسکن، افزایش فضای سبز، بهبود شبکه حملونقل عمومی، ایجاد زیرساختهای لازم برای مدیریت پسماند و آب و توسعه مناطق تجاری و صنعتی باشد.
راهبردهای مورد استفاده برای دستیابی به این اهداف در طرح جامع شهری مشخص میشود، این راهبردها میتوانند شامل تقویت حملونقل عمومی، ایجاد مناطق مسکونی جدید، حفاظت از محیط زیست و ارتقای کیفیت خدمات شهری باشد.
طرح جامع به منظور تدوین سیاستها و ارائه راهبردها در زمینه هدایت و کنترل توسعه و استقرار مطلوب مراکز فعالیت، مناطق حفاظتی و توزیع متناسب خدمات برای ساکنان شهرها و روستاها در یک یا چند شهرستان که از نظر ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی همگن است و از نظر اقتصادی، اجتماعی و کالبدی دارای ارتباطات فعال متقابل باشد تهیه میشود
در نهایت طرحهایی برای اجرای این راهبردها و دستیابی به اهداف تعیین شده تدوین میشود که شامل پروژههای خاص همچون ساخت پارکها، احداث خطوط مترو، بهسازی خیابانها و توسعه مراکز تجاری است.
گزارش طرح جامع حاوی اطلاعاتی درباره اوضاع جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی شهر، ضوابط و مقررات کاربری اراضی، شبکه معابر و تأسیسات زیرساختی است به سفارش وزارت مسکن و شهرسازی و توسط مهندسان مشاور تهیه میشود و تصویب نهایی آن با شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است.
این طرح به منظور تدوین سیاستها و ارائه راهبردها در زمینه هدایت و کنترل توسعه و استقرار مطلوب مراکز فعالیت، مناطق حفاظتی و توزیع متناسب خدمات برای ساکنان شهرها و روستاها در یک یا چند شهرستان که از نظر ویژگیهای طبیعی و جغرافیایی همگن است و از نظر اقتصادی، اجتماعی و کالبدی دارای ارتباطات فعال متقابل باشد، تهیه میشود.
برای هر شهر طرح جامع ۱۰ ساله نوشته میشود و بر اساس آن دستگاههای مرتبط از جمله شهرداری و اداره و راه و شهرسازی موظف به پیادهسازی این طرح میشوند، فرایند طولانی تهیه طرح جامع شهر موجب شده است تا بسیاری از مولفهها تغییر و اثرگذاری این طرح کاهش پیدا کند.
کلانشهرهای امروزی حتی شهرهای کوچک روند تغییرات سریعی دارند و نیاز است نحوه تهیه طرح متناسب با این تغییرات باشد، طرح جامع شهر کاشان نیز با توجه به اهمیت این موضوع در سالهای اخیر تاریخ ۱۰ ساله آن به پایان رسیده و با توجه به افزایش جمعیت و توسعه شهر ضرورت دارد که بازبینی شود و طرحی دیگر را برای این شهرستان بازآفرینی کنند.
طرح جامع کاشان منقضی شده است
علیرضا مفرح، رئیس شورای اسلامی شهر کاشان نیز با بیان اینکه طرح جامع کاشان منقضی شده است و نیاز به بازنگری دارد، عنوان میکند: با پیگیریهای شورای شهر و شهرداری بازنگری این طرح در شورای عالی و شهرسازی و معماری مصوب شده و با هدف تأمین بودجه و بازبینی مشاور برای سازمان مدیریت و برنامهریزی ارسال شده است.
وی اضافه میکند: طرح جامع سال ۱۴۰۴ مورد مطالعه قرار میگیرد، بودجه آن تصویب میشود و سکونتگاههای غیررسمی به شهر الحاق و مغایرتهای شهری رفع میشود.
طرح جامع شهری هر ۱۰ سال یکبار بازبینی میشود
جواد حاج قدیری، رئیس کمیسیون عمرانی شورای اسلامی شهر کاشان با بیان اینکه شهرداریها برحسب وظیفهای که دارند هر ۱۰ سال یکبار باید مشاور انتخاب کنند، به خبرنگار ایمنا میگوید: طرح جامع توسط مشاور شهرداری بررسی سپس توسط شورا و شهرداری پیگیری میشود تا به تصویب برسد.
وی ادامه میدهد: کلیات شهری در طرح جامع به لحاظ سرانههای ورزشی، فضای سبز، بهداشت و آموزشی روی نقشه جانمایی میشود و در طرح تفصیلی به صورت جزئیتر مورد بررسی قرار میگیرد.
رئیس کمیسیون عمرانی شورای اسلامی شهر کاشان تاکید میکند: مهلت طرح جامع کاشان به اتمام رسیده و شهرداری در حال انجام مطالعات توسط مشاور است تا طرح جامع جدید را بررسی کند و به تصویب برساند.
طرح جامع شهری نقشه راهی جامع و هدفمند برای توسعه پایدار شهرها است و میتواند به بهبود کیفیت زندگی شهروندان و ایجاد شهری هماهنگ و قابل زیست کمک کند.
اجرای موفقیتآمیز این طرحها نیازمند همکاری و مشارکت همه ذینفعان از جمله مسئولان، برنامهریزان و مردم است و با توجه به اهمیت این طرحها، امید است که با اجرای دقیق و صحیح، آیندهای روشن و پایدار برای شهرها و نسلهای آینده فراهم شود.
منبع خبر : ایمنا