تامین مالی ۲ هزار پروژه عمرانی از محل نشاندار کردن مالیات ۳۶۱ هزار نفر
به گزارش خبرگزاری سرمایه ایرانی و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، سیدمحمد هادی سبحانیان در چهاردهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران، اظهار کرد: ابراز مالیاتی اشخاص حقوقی ۳ برابر و ابراز اشخاص حقیقی هم رشد چشمگیر داشته است.
وی با بیان اینکه ما در حوزه مالیاتستانی از اشخاص حقیقی رشد قابل توجه داشتهایم، ادامه داد: ما با سرعت زیاد به سمت مالیاتستانی مبتنی بر سیستم و استفاده از ابزار سیستمی و کنار گذاشتن مداخلات انسانی پیش میرویم.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، ادامه داد: سال قبل با وجود دشواریها در تأمین منابع مالیاتی به جهات گوناگون، با تلاش همکاران توانستیم آنچه در بودجه برایمان تعیین شده بود را محقق کنیم. ۱,۲۲۹ هزار میلیارد تومان منابع مالیات معطوف به تجهیز شد که این رقم در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰۵ همت بود. این یعنی رشد بیش از ۳۰۰ درصدی را طی این سالها تجربه کردیم. نسبت مالیات بر تولید ناخالص داخلی ما در سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۷ بود. سال قبل این رقم به ۸.۳ رسید.
سبحانیان با بیان اینکه نسبت مالیات منابع عمومی بودجه در سال ۱۴۰۰ زیر ۳۰ درصد بود و این رقم در سال قبل نزدیک به ۵۰ درصد رسید، افزود: نسبت مالیات به هزینه جاری دولت در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد بود اما سال قبل نزدیک ۷۰ درصد شد. سازمان مالیاتی علاوه بر تأمین کننده منابع دولت، عمده منابع شهرداری و دهیاریها را تأمین میکند. در سال ۱۴۰۰ سهم این امر ۴۸ همت بود که سال ۱۴۰۳ به ۲۴۴ هزار میلیارد تومان رسید که نشان از رشد ۵ برابری دارد.
به گفته وی، گرچه در استقرار مالیاتی ضعفهایی وجود داشت اما در سال ۱۴۰۰ حدود ۷ هزار میلیارد تومان استرداد و در سال قبل نیز ۳۰ هزار میلیارد تومان استرداد شد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه باید زبان پاسخگو به ملت داشته باشیم، توضیح داد: جز اولین اقدامات ما در نظام مالیاتی این بود که با سران دولتها مکاتبه کردیم که این مالیات صرف عمران و آبادانی کشور میشود. یک سال برای نشاندار کردن مالیات تلاش کردیم تا افراد خودشان انتخاب کنند مالیات کجا هزینه شود.
وی با بیان اینکه سال قبل ۳۶۱ هزار نفر از مودیان مالیات خود را نشان دار کردند و ۲۰۰۰ پروژه با این امر تأمین مالی شد، توضیح داد: ۱.۲ همت پروژه زیرساخت حمل و نقل از کانال مردم تأمین مالی شد، ۱.۲ همت پروژه آموزش و پرورش تأمین مالی شد، همچنین ۱.۱ همت صرف تأمین مالی پروژه منابع آب و ۷۵۰ میلیارد تومان صرف پروژههای بهداشتی شد.
سبحانیان با بیان اینکه خلأ جدی در بستر حقوقی مالیات بر مجموع درآمد داریم، عنوان کرد: لایحه آن در دولت تدوین شده و در مجلس است. چه در تدوین لایحه مالیات بر مجموع درآمد و طرح مالیات بر عوائد سرمایه نگاه دولت و مجلس درآمدی نبود. معتقدیم نظام مالیات ستانی ما مشکل دارد و باید مبتنی بر خانوار شود. تلاش کردیم طوری لایحه تدوین شود که نگاه درآمدی به آن نداشته باشیم.
نظام مالیاتی تنها نباید نگاه درآمدی داشته باشد
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه نظام مالیاتی تنها نباید نگاه درآمدی داشته باشد، توضیح داد: ما با معافیت مالیاتی مشکل نداریم و معافیت مالیاتی برای ایجاد انگیزه باید رخ بدهد اما چه کسی میتواند ادعا کند معافیت مالیاتی ما مؤثر بوده؟ به تازگی مرکز پژوهشهای مجلس درباره معافیت مالیاتی گزارشی کار کرده است. طبق آن ۳۰۰ اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی بررسی شده است و نشان میدهد یا وجود اینکه در سال ۱۴۰۰ نرخ قانون مالیات آنها ۲۵ درصد بوده است، نرخ مؤثر مالیاتی ۷ درصد بوده است. همچنین صدکبندی شده و برای صدک بالا نرخ مؤثر مالیاتی ۱ و ۲ درصد بوده است. این نشان دهنده معافیتی است که هدفمند و زماندار نبوده است.
وی با بیان اینکه ما در فازی هستیم که میخواهیم تعیین مالیات هم تا حد امکان غیر انسانی رخ دهد، افزود: در این حوزه اظهارنامه اجاره مستغلات را ۱۰۰ درصد سیستمی کردیم. سال قبل اظهار نامه اصناف ۸۰ درصد سیستمی بود و ۲۰ درصد را مأمورین رسیدگی کردند. سال قبل آن نیز ۵۰ درصد پروندهها توسط مأمورین مالیاتی انجام میشد و در سال ۱۴۰۱ حدود ۹۰ درصد کار با مأمورین رسیدگی میشد.
به گفته سبحانیان در حوزه اظهارنامه اشخاص حقوقی در سال ۱۴۰۳، حدود ۷۰ درصد اظهارنامهها به صورت سیستمی انجام میشد و تنها ۳۰ درصد آن توسط مأمورین رسیدگی میشد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور توضیح داد: در حال حاضر ۹۰ درصد پروندههای مالیاتی اصناف و مشاغل را از کانال تبصره ۱۰۰ میبندیم و لازم به اظهارنامه آنها نیست. هنوز برخی مسئولین منطق نظام مالیات بر ارزش افزوده را نمیدانند. در قانون پایانههای فروشگاهی اصل بر صحت ادعای مودی شده است. ما شاهد تحولات چشم گیر این حوزه هستیم و اشکالاتی وجود دارد و کار پیچیده است اما در مسیر تحولی کار با سرعت پیش میرود.
وی با بیان اینکه سال قبل حدود ۱۰۰ هزار اظهارنامه ارزش افزوده را بدون رسیدگی قطعی کردیم که بعضی موارد ۱۰ سال رسیدگی نمیشدند، عنوان کرد: به واسطه اجرای این قانون مودیان جدید شناسایی شدند. بیش از ۷ میلیون مودی از سال ۱۴۰۱ شناسایی شد. تعداد اشخاص متصل به سامانه در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۷۰۰ مودی بود اما سال قبل به ۲۶۵ هزار مودی رسید. در سال ۱۴۰۳ حدود ۲.۵ میلیارد صورت حساب الکترونیکی گرفتیم. ابتدای ۱۴۰۲ حدود ۴۵ هزار کالا و خدمت شناسه گذاری شدند اما این رقم در انتهای سال ۱۴۰۳ به حدود ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار کالا رسید.
منبع خبر : ایمنا