بورس و بازارهای مالی
شاخص کل بورس به خط مقاومتی نزدیک می شود ، مراقب معاملات تان باشید
یکی از مهمترین این ریسک ها موضوع منابع و مخارج بودجه سال آینده کشور است، زیرا به نظر می رسد با توجه به میزان تحقق درآمدهای مالیاتی و حامل های انرژی در سال جاری، رقمی را که دولت برای ردیفهای تحقق درآمدهای مالیاتی و حامل های انرژی در لایحه بودجه سال آینده برآورد کرده است، با واقعیت فاصله دارد و این موضوع چشم انداز کسری بودجه برای سال آینده را قوی تر می کند.این در حالی است که در حال حاضر، یکی از ریسک های مهم این روزهای بازار سرمایه، کسری بودجه دولت است، زیرا این احتمال وجود دارد که دولت بخواهد از محل بازار سهام بخشی از کسری بودجه خود را تامین کند. اما همانطور که در مقالات گذشته نیزبیان کردم، بورس تهران بر خلاف سایر بورس های دنیا – به دلیل کوچکی و عمق کم-، محل مناسبی برای تامین کسری بودجه دولت نیست و اگر دولت بخواهد تجربه سالهای گذشته را دوباره تکرار کند، به اعتماد اندکی که مردم به بورس پیدا کرده اند، به شدت ضربه وارد می کند. لذا با فرض رد تامین کسری بودجه از محل بورس، احتمالآ دولت یا بخشی از بودجه خود را از طریق عرضه و فروش دارایی ها و سهام شرکتهای خود جبران خواهد کرد و یا از محل خلق پول و رشد نقدینگی جدید تامین می کند . طبیعی است در صورت انتخاب راه حل دوم، خلق پول و رشد پایه پولی، موجب افزایش نقدینگی و رشد تورم در ماههای پایانی سال و سال بعد خواهد شد، که این موضوع نیز به نفع مردم و کلیت اقتصاد نیست. لذا بهتر است دولت روش و برنامهای را که برای تامین کسری بودجه سال جاری در نظر دارد اجرایی کند، را به طور روشن و واضح اعلام کند تا سرمایهگذاران با ریسک کمتری در بورس سرمایه گذاری کنند.
تلاش بورس برای جبران عقب ماندگی
بورس تهران در حال حاضر از تورم و بازدهی سایر بازارهایموازی مانند مسکن ، طلا، ارزو… عقب مانده است.علاوه بر آن، سایر متغیرهای اسمی اقتصاد از جمله میزان نقدینگی و نرخ ارز نیز به نفع بازار سهام است. در وضعیت فعلی به نظر میرسد با توجه به محدودیتهای صادراتی ناشی از تحریمها، نرخ دلار در بازار آزاد و به دنبال آن نرخ ارز نیمایی افزایش پیدا کند. طبیعی است افزایش نرخ ارز نیمایی بر سوددهی شرکتهای صادراتی از جمله کامودیتیمحورتاثیر مثبت دارد.همچنین علی رغم برخی نگرانی از وقوع احتمالی رکود جهانی، طبق پیش بینی موسسات معتبر بینالمللی، میزان تقاضا و قیمت جهانی کامودیتیها ازجمله نفت، مس ، زغالسنگ و … در سال جاری میلادی،روندی رو به بهبود و رشد خواهد داشت. به این ترتیب علی رغم ریسک هایی که پیرامون بازار سهام وجود دارد و ریسک هایی که شاید امروز قابل پیشبینی نباشد، می توان انتظار داشت که رشد بورس – البته با رفتارهای اصلاحی که ذات بازار است – ادامه داشته باشد.
شاخص ها به خطوط مقاومتی نزدیک می شوند
وضعیت و روند شاخص در روزهای آینده بسیار مهم و تاثیر گذار است، زیرا از یک سو اندیکاتور (آر اس آی ) در محدوده پر ریسک اشباع خرید قرار دارد که در صورت وقوع واگرایی این اندیکاتور با روند شاخص، می توان انتظار بازگشت و شروع روند نزولی شاخص کل را داشت. از طرف بسیاری از شاخصهای صنایع بورسی در سطوح محدوده مقاومتی قرار دارند که برای شروع حرکت صعودی، نیاز به حجم بالای تقاضا و شکست خطوط مقاومتی به همراه تایید روند دارند. همچنین در حال حاضر شاخص هموزن نیز فاصله چندانی با سقف مقاومت تاریخی خود ندارد وعبور یا عدم عبور ازآن برای پیش بینی بورس – حداقل در کوتاه مدت – مهم و تاثیرگذار است. لذا در شرایط فعلی بهتر است سرمایه کذاران با تحلیل، بررسی دقیق حرکات بازار و روند جریانهای ورود و خروج نقدینگی، نسیت به خرید و فروش سهام اقدام نمایند.