گردشگری

اینجا خیابان هاتف؛ بقعه فراموش شده جعفریه

به گزارش خبرگزاری ایمنا، زمانی که به خیابان هاتف سری می‌زنیم و سراغی از بقعه جعفریه می‌گیریم، جز چند شخص محلی، سراغی از جزئیات این امامزاده ندارند و عده‌ای هم آن را به اسم امامزاده اسماعیل که در روبروی آن قرار دارد، می‌شناسند در حالی که امامزاده جعفر که با نام بقعه جعفریه هم خوانده می‌شود، بنایی به جامانده از دوره حکومت ایلخانان مغول در ایران است که امروزه در حاشیه غربی خیابان هاتف مقابل ورودی بازارچه امامزاده اسماعیل و در محله قدیمی خوشینان بوده و در شمار بناهای زیبای آغاز سده هشتم هجری قرار دارد و در تاریخ ۱۳۱۲/۰۵/۰۹ به شماره ثبت ۱۹۸ در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شده است.

این بقعه دارای تزئینات کاشی کاری بوده که تزئینات کاشی آن به خط ساده کوفی برجسته و معرق در زمینه‌ای فیروزه‌ای و عبارت بسم الله الرحمن الرحیم شامل آیات ۱۶۴ تا ۱۶۷ سوره مبارکه آل عمران بر آن نوشته شده است؛ کتیبه دوم گنبد به خط سفید معرق بر زمینه لاجوردی شامل آیه الکرسی و در قسمت آخر کتیبه سال ساخت گنبد به تاریخ ۷۵۲ هجری قمری نوشته شده است.

طرح توسعه امام‌زاده جعفر و مرتضی به تصویب سازمان اوقاف کشور رسیده است

حجت‌الاسلام اصغر توسلی، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اصفهان درباره طرح توسعه این امامزاده به خبرنگار ایمنا می‌گوید: طرح توسعه امام‌زاده جعفر و مرتضی در خیابان هاتف در سازمان اوقاف کشور به تصویب رسیده که برای آن مساحتی را در نظر و آن را مصوب کرده‌اند.

وی با بیان اینکه املاکی که در این طرح وجود دارد باید به‌صورت فریز شده اعلام شود، می‌افزاید: طبق طرحی که وجود دارد درصدد بودیم که کل خانه‌های اطراف امامزاده خریداری شود تا این موضوع را به‌صورت کلی حل و فصل کنیم اما تنها خریداری یک منزل به‌صورت قطعی انجام شده است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اصفهان خاطرنشان می‌کند: چون می‌خواهیم هزینه‌ها را کاهش دهیم باید منازل دیگر هم تعیین تکلیف شوند تا بتوانیم طرح تخریب و ساخت و ساز آن‌ها را آغاز کنیم، در این راستا اگر در مورد مباحث میراث فرهنگی آن مجوز لازم را صادر شود، سریعاً اقدام خواهیم کرد.

بقعه جعفریه، بنای تاریخی فراموش شده شهر

توسلی عنوان می‌کند: ورودی امامزاده جزو میراث فرهنگی بوده و اقدامات لازم باید از سمت میراث انجام شود، در این مسیر ما آمادگی پرداخت هزینه آن را داریم.

وی با اشاره به موضوع رونق گردشگری در امامزاده جعفر نیز خاطرنشان می‌کند: در جلسه‌ای که با تورها داشتیم از آن‌ها خواستیم در برنامه‌هایی که برای گردشگران خارجی دارند، اسم اماکن مذهبی را هم بیاورند و ما آمادگی داریم و اغلب تورها این کارها رو پیگیری می‌کنند.

چرا باید از بودجه‌های دولتی محروم بمانیم؟

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان اصفهان بیان می‌کند: بنا بوده که مرمت این محل توسط میراث فرهنگی انجام شود که هنوز اتفاق نیفتاده و سوالی که مطرح است این است که چرا ما باید از بودجه‌های دولتی محروم بمانیم؟

توسلی همچنین در مورد فروش قبور نزدیک بنای تاریخی امامزاده جعفر می‌گوید: از قبل این اتفاق رخ داده است و در آینده شاهد این اتفاق نخواهیم بود.

بقعه جعفریه، بنای تاریخی فراموش شده شهر

باید هزینه مرمت اماکن ثبت میراث توسط مالک تأمین شود

زمانی که به محوطه این امامزاده پای می‌گذاریم، با صحنه‌هایی ناخوشایند و در تناقض با مکانی تاریخی مواجه می‌شویم؛ دیوارهای ریخته شده، خانه‌های مخروبه اطراف امامزاده و قبوری که در محوطه جا خوش کرده‌اند و تمام این موارد، نشان‌دهنده هرجایی است جز مکانی مربوط به دوره ایلخانی.

همچنین امیرحسین اسماعیلی‌پور، معاون بهره‌وری اقتصادی اداره کل اوقاف اصفهان در این باره اظهار می‌کند: طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی باید هزینه مرمت اماکنی که ثبت اداره میراث‌فرهنگی شدند، توسط مالک تأمین شود و تعمیر و مرمت امامزاده جعفر و مرتضی توسط اداره اوقاف صورت پذیرفته است.

وی می‌افزاید: هرچند که از سمت میراث فرهنگی بسته به توان آن‌ها کمک‌هایی به بقعه‌هایی که میراثی بوده شده اما در حد مرمت نبوده است.

معاون بهره‌وری اقتصادی اداره کل اوقاف اصفهان می‌گوید: در تاریخ هفدهم خرداد سال جاری از طرف سید مهدی موسوی معاون میراث در مورد امامزاده جعفر مرتضی و دو ساختمان آن نامه‌ای به ما نوشته و ۱۴ نکته در آن اعلام کرده بودند که باید این نکات طبق ضوابط مرمت شوند.

بقعه جعفریه، بنای تاریخی فراموش شده شهر

تا زمان مرمت بنا برنامه‌ای برای نصب تابلو نداریم

اسماعیلی‌پور ادامه می‌دهد: ما دقیقاً بر اساس ضوابطی که اداره کل میراث فرهنگی اعلام کرده بود، یک آگهی استعلام نوشته و قید کردیم که باید رتبه‌بندی میراثی داشته باشند، در ادامه سه‌نفر شرکت کردند و ضمانت‌نامه ارائه دادند و در نهایت پیمانکاری که کم‌ترین مبلغ را اعلام کرده بود انتخاب و قرارداد وی در سیستم ثبت و تأمین اعتبار شد که هزینه آن از محل درآمد بقعه تأمین شده است.

وی همچنین درمورد نصب تابلو برای این امامزاده ادامه می‌دهد: نصب تابلو طی مراحل سخت و قانونی توسط شهرداری صورت می‌پذیرد و تا زمانی که مرمت این بنا صورت نگیرد، برنامه‌ای برای نصب تابلو در این مکان نداریم و درصورت انجام، پیگیری آن باید توسط هیئت‌امنا انجام شود.

بقعه جعفریه، بنای تاریخی فراموش شده شهر

معاون بهره‌وری اقتصادی اداره کل اوقاف اصفهان در مورد ملک مجاور این بنا که خریداری و تخریب شده است، تاکید می‌کند: باید طرح آن توسط سازمان اوقاف مصوب شود، در این راستا هیئت امنای امامزاده درخواستی مبنی بر تبدیل این مکان به سالن اجتماعات دوطبقه داشتند که از سمت ما تأیید و به آن‌ها ابلاغ کردیم تا طرح را تهیه کنند و بعد از بررسی طرح توسط ما، باید طرح برای سازمان اوقاف فرستاده شود و بعد از تأیید سازمان، مرحله به مرحله طبق مبلغی که موجود است آگهی کرده و پیمانکار برای انجام آن قرار می‌دهیم ولی تا پایان سال جاری، صرفاً بحث کاری و عمرانی ما همان قراردادی است که به تازگی امضا شده است. قراردادی است به تازگی امضا شده است.

بقعه جعفریه، بنای تاریخی فراموش شده شهر

به گزارش ایمنا، بناهای تاریخی مانند بقعه جعفریه سندی بر تأیید اصالت تاریخ دیرینه این مرز و بوم و خصوصاً شهر اصفهان هستند اما برخی بی‌مهری‌ها باعث شده که چنین اماکنی به مرور از حافظه تاریخی مردم و شهر پاک شود و جز خاطره‌ای از آن، چیز دیگری باقی نماند و در این راستا نیاز است که نهادهای متولی و مربوط به این حوزه جدی‌تر از قبل پای کار بیایند تا خط به خط این کتاب تاریخی پررنگ‌تر از قبل در اذهان مردم باقی بماند.

منبع خبر : ایمنا

امتیاز به خبر
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!