تخصیص بن یارانه نان دو میلیون ریالی به بیماران سلیاک / بیماران چشمانتظار حمایت دولت
به گزارش پایگاه خبری سرمایه ایرانی، سید محمد مظلومی امروز_ سهشنبه سیویکم مردادماه_ در نشست خبری رونمایی از بن یارانه نان بیماران سلیاک به تشریح این بیماری پرداخت و اظهار کرد: بیماری سلیاک یک بیماری ژنتیکی خود ایمن است، به این معنا که سیستم ایمنی بدن در پاسخ به گلوتن فعال شده و به اشتباه باعث آسیب روده باریک (کوچک) میشود.
وی افزود: گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود و مصرف خوراکیهای حاوی این مواد، با تحریک سیستم ایمنی، باعث از بین رفتن پرزهای روده باریک و کاهش سطح جذب میشود. این در حالی است که جذب مواد مغذی در پرزهای روده کوچک اتفاق میافتد و بدین دلیل آسیب این پرزها، سبب اختلال جذب مواد مغذی و عوارض جدی ناشی از آن خواهد داشت.
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه با بیان اینکه ممکن است علائم بیماری سلیاک در افراد مختلف متفاوت باشد به شایعترین علائم این بیماری اشاره کرد و گفت: دل درد، نفخ، احساس سیری و عدم تمایل به مصرف غذا، از دست دادن اشتها، کاهش وزن، اسهال، یبوست، کمخونی فقر آهن، پوکی استخوان (کاهش تراکم استخوانی یا استئوپروز) و نرمی استخوان، بثورات پوستی به همراه خارش، سردرد و خستگی، آفتهای دهانی، درد مفاصل، اختلالات سیستم عصبی، ضعف و بیحسی در پاها و قاعدگی نامنظم در بانوان از جمله علائم این بیماری است.
وی ادامه داد: رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به سلیاک، فاقد گلوتن است و گلوتن پروتئینی است که در گندم، چاودار و جو وجود دارد و بسیاری از غذاها مانند نان، ماکارونی، پیتزا و غلات حاوی گلوتن هستند اما این گروه بیماران نمیتوانند این مواد غذایی را مصرف کنند.
مظلومی در خصوص عوارض بیماری سلیاک گفت: این عوارض شامل ضعیف شدن استخوانها (پوکی استخوان)، کمخونی فقر آهن، کمبود ویتامین B12 و کمخونی ناشی از کمبود فولات است.
وی تاکید کرد: مهمترین درمان این بیماران رژیم فاقد پروتئین گندم، جو و گلوتن است.
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه میزان شیوع این بیماری در سطح جهان یک درصد است، تصریح کرد: بیماری سلیاک در کشور ما ناشناخته است و تاکنون از سوی دستگاههای متولی حمایتی از افراد مبتلا به این بیماری نشده است.
وی با اشاره به اینکه علائم این بیماری شدتهای مختلف دارد و در برخی ممکن است علائم خفیف ایجاد کند، افزود: سلیاک یک بیماری بسیار مهم و به طور تقریبی آزاردهنده است.
ممظاومی، در ادامه به اقدامات انجام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اشاره کرد و گفت: شناسایی و ارائه خدمات درمانی به افراد مبتلا به این بیماری، تشکیل کمیته ویژه بیماری سلیاک در راستای حمایت از این بیماران از جمله اقدامات است.
مظلومی افزود: در تلاشیم تا کمیته تخصصی بیماری سلیاک را در منطقه پنج کشور در استان فارس ایجاد کنیم تا سطح بالاتری از پیگیریها در خصوص این بیماری دنبال شود.
اختصاص سهمیه آرد به این بیماران از دیگر موضوعات مورد اشاره مظلومی بود و وی خاطر نشان کرد: این گروه بیماران نمیتوانند آرد گندم مصرف کنند مقرر شد سهمیه آرد به این بیماران تخصیص یابد.
حمایت از محصولات تولیدی برای این بیماران بویژه آرد و پخت نان سنگک برای اولین بار در استان فارس، تولید شش محصول آرد کیک، آرد نان، کیک مخصوص، نان فانتزی و سنگک از دیگر موضوعات مورد اشاره مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
ابتلای هزار و پانصد نفر به بیماری سلیاک در فارس
در ادامه این نشست رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سخنانی اظهار کرد: مصرف هر گونه بستنی، انواع شیرینی، کیک و دسر، نان، ماکارونی و پاستا و برخی دیگر از مواد غذایی که در بازار است، برای بیماران مبتلا به سلیاک محدودیت دارد.
سیاوش بابا جعفری افزود: قریب به هزار تا هزار و پانصد نفر در سطح استان فارس مبتلا به بیماری سلیاک هستند که شناسایی شدهاند.
وی به اقدامات انجام شده در سطح استان در خصوص این بیماری اشاره و تصریح کرد: راهاندازی کلینیک بیماران سلیاک با تعرفه بیمهای، ایجاد یک بخش در درمانگاه بزرگسالان و اطفال در محل درمانگاه مطهری، تشکیل کمیته بیماری سلیاک که در ذیل آن جلسات هفتگی برگزار میشود و تأسیس انجمن سلیاک در جهت اطلاعرسانی این بیماری از جمله این اقدامات است.
ارائه بن یارانه نان برای اولین بار در فارس تخصیص داده شد
در این نشست همچنین مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس اظهار کرد: در خصوص تولید و ارائه یارانه نان، این طرح برای اولین بار در استان فارس و کشور رقم خورد.
مهدی جمالی افزود: متأسفانه ردیف اعتباری خاص و امتیازی برای افراد مبتلا به این بیماری وجود ندارد و تاکنون تعریف نشده است.
وی تصریح کرد: در ارائه یارانه نان به این گروه بیماران فرآیند اداری تعریف نشده بود اما با تلاش بسیاری این موضوع پیگیری و به سرانجام رسید.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه یک درصد از جمعیت کشور دچار این بیماری است و اگر قرار باشد موضوع ارائه یارانه نان به بیماران سلیاک تخصیص یابد باید اهتمام ویژهای از سوی مسئولان کشوری مد نظر باشد.
در پایان این نشست که یکی از تولید کنندگان محصولات غذایی ویژه این بیماران حضور داشت با بیان اینکه تاکنون فرآیند غربالگری برای این بیماری تعریف نشده است و تولید محصولات غذایی ویژه این افراد بسیار محدود است، از استاندار فارس درخواست کرد با توجه به اینکه کارگاه تولیدی محصولات استیجاری است، یک فضا برای تولید محصول و افزایش تعداد دستگاههای تولیدی اختصاص یابد.
گفتنی است در پایان این نشست از بن یارانه نان به مبلغ دو میلیون ریال ویژه بیماران سلیاک رونمایی شد و این گروه بیماران که تاکنون از داشتن یارانه نان محروم بودند با این بن میتوانند از سه گروه اقلام شامل ۲۵۰ گرم نان سنگک بدون گلوتن و ۹۰۰ گرم آرد بدون گلوتن و خرید محصولات تولیدی شرکتهای مد نظر بهره مند شوند.
خاطرنشان میشود قیمت ۲۵۰ گرم نان مصرفی بیماران سلیاک به مبلغ ۳۵ هزار تومان است و تنها در شهر شیراز یک نانوایی در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال غربی شیراز در شهر جدید صدرا وجود دارد که نان ویژه این گروه بیماران را تولید میکند.
به گزارش سرمایه ایرانی، براساس تحقیقات پزشکی علت دقیق بیماری سلیاک مشخص نیست اما به نظر میرسد که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی سبب بروز این اختلال باشد و متأسفانه هنوز غربالگری در خصوص شناسایی این بیماری تنها در حیطه معرفی بیماران از سرتاسر استان فارس به علت هزینه بسیار زیاد غربالگری انجام نمیشود و بیماران از سراسر استان تنها با مراجعه به کلینیکهای تخصصی در شهر شیراز نسبت به تشکیل پرونده اقدام میکنند و در این خصوص نیاز است دولت حمایت جدی تر نسبت به این بیماران داشته باشد.
منبع خبر : ایمنا