دسته بندی نشده

تحلیل بنیادی فولاد خوزستان

 

معرفی صنعت:

در سال ۲۰۲۲ میزان تولید فولاد در جهان با کاهش ۷۷ میلیون تنی نسبت به سال گذشته، برابر با ۱،۸۸۵،۰۰۰،۰۰۰ تن بوده است که از این مقدار ایران با تولید سالانه ۳۰.۶ میلیون تن در جایگاه دهم دنیا قرار گرفته است. چین، هند و ژاپن سه کشوری هستند که در صدر این لیست بیش از ۶۵ درصد فولاد دنیا را تولید می‌کنند.

تولید فولاد در جهان عمدتا به دو روش کوره بلند و قوس الکتریکی انجام می‌شود. در روش کوره بلند از زغالسنگ کک شو و در روش قوس الکتریکی که تکنولوژی بروزتری را یدک می‌کشد از گاز به عنوان سوخت و ماده اولیه استفاده می‌گردد. یکی از مهمترین ملاک‌های انتخاب این دو روش، در دسترس پذیری منابع گاز یا ذغالسنگ و توجیه اقتصادی استفاده از آن است. به عنوان مثال ۹۰.۵ درصد تولید فولاد در کشور چین بصورت کوره بلند و تنها ۹.۵ درصد تولید به سایر روش‌ها صورت می‌پذیرد در حالیکه در ایران به لطف وجود ذخایر گاز عظیم، بیش از ۹۱.۸ درصد فولادسازی‌ها به روش قوس الکتریکی مشغول به فعالیت هستند.

در روش قوس الکتریکی، زنجیره ارزش با استخراج کلوخه سنگ آهن از معادن شروع می‌شود. سپس این کلوخه ها پس از خردایش و زدودن ناخالصی‌ها به کنسانتره سنگ آهن تبدیل شده و با افزودن آهک، آب و … طی فرآیندی گندله را تشکیل می‌دهند. میزان ناخالصی در  گندله همچون کنسانتره سنگ آهن زیاد است. به منظور خالص سازی آن و استخراج اکسیژن از گندله، آن را طی فرآیند احیای مستقیم، به آهن اسفنجی با خلوص بالای ۹۰ درصد تبدیل می‌کنند. آهن اسفنجی سپس به همراه قراضه، فروآلیاژها و … به کوره قوس الکتریکی منتقل شده و پس از ذوب و ترکیب مواد، فولاد ساخته شده را به خط ریخته‌گری برای شکل‌دهی متناسب با نیاز مشتریان ارسال می‌کنند. این اشکال متناسب با نوع مصرف متفاوت است.

بیلت بواسطه سطح مقطع کوچکتر خود، عمدتا برای مصارفی همچون ساخت میلگرد استفاده می‌شود. از بلوم برای ساخت تیرآهن ها و ریل ها استفاده شده و اسلب نیز به منظور تولید ورق های فولادی که عمده مصارف آن در خودروسازی، لوازم خانگی، ساخت لوله و … است مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در تصویر زیر فرآیند تولید فولاد را مشاهده می نمایید.

معرفی شرکت:

شرکت فولاد خوزستان بزرگترین عرضه کننده محصولات نیمه نهائی فولادی (اسلب، بیلت و بلوم) و دومین قطب تولید فولاد کشور است که در عرصه های ملی و منطقه ایی حضور فعال دارد. این شرکت با وسعت ۳.۸ کیلومتر مربع، در مجاورت شهر اهواز در جنوب غربی کشور واقع شده است. فولاد خوزستان اولین مجتمع تولید آهن و فولاد کشور به روش احیا مستقیم و کوره قوس الکتریکی است که در سال ۱۳۶۶ در اداره ثبت تهران به ثبت رسید و در سال ۱۳۶۸ افتتاح شد. نام این شرکت در سال ۱۳۷۱ به صنایع فولاد اهواز و در سال ۱۳۷۴ به شرکت فولاد خوزستان تغییر یافته است.

شرکت فولاد خوزستان از زنجیره ارزشی فولاد، تقریبا کل زنجیره را تا قبل از بخش نورد، بصورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار دارد. این شرکت با دریافت کنسانتره سنگ آهن، اسلب و تختال تولید نموده و بواسطه نزدیکی به آب های آزاد، بخشی از محصولات خود را صادر میکند. ظرفیت خطوط تولید این شرکت بصورت زیر است:

  • شمش: ۳.۸ میلیون تن
  • آهن اسفنجی: ۳.۷ میلیون تن
  • گندله: ۶.۴ میلیون تن
  • طرح توسعه زمزم ۳: ۱.۷۶ میلیون تن

این شرکت طی ۶ ماهه ابتدایی سال جاری پس از فولاد مبارکه توانسته با سهم ۱۲.۷ درصدی از کل تولید شمش کشور بصورت جمع بلوم، بیلت و اسلب تولیدی جایگاه دوم را کسب نماید. نمودار فرآیند تولید محصولات میانی و نهایی این شرکت را در تصویر زیر مشاهده میفرمایید.

فولاد خوزستان در مردادماه سال ۱۳۸۶ در بورس اوراق بهادار تهران به ثبت رسید و هم اکنون با ارزش بازار ۶۸ همتی در تابلوی اصلی بورس تحت نماد فخوز در حال معامله است. سهامدار عمده این شرکت گروه توسعه اقتصادی پایندگان بوده که در حال حاضر مالکیت بیش از ۴۶ درصدی این شرکت را در دست دارد. سایر سهامداران شرکت را در تصویر زیر مشاهده میفرمایید.

فولاد خوزستان شرکت های زیرمجموعه خود را تحت نظارت توسعه فراگیر فولاد خوزستان قرار داده است که خود مالکیت ۱۰۰ درصدی آن را بر عهده دارد. دو شرکت تولیدی مهم زیرمجموعه فخوز، صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد و صنعت فولاد شادگان است. شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد از شرکت های تولیدکننده گندله کشور است که در منطقه سنگان واقع شده که ظرفیت اسمی ۲.۵ میلیون تنی کنسانتره سنگ آهن و ۲.۵ میلیون تنی گندله را دارد. خط تولید گندله این شرکت که اخیرا به بهره برداری رسیده است، طی ماه های اخیر به سمت تولید با حداکثر ظرفیت در پیش است و در ۶ ماهه سال جاری توانسته ۸۹۳ هزارتن، گندله تولید نماید در حالیکه در بازه زمانی مشابه سال گذشته، تولیدات شرکت تنها ۵۹۷ هزارتن بود. خط تولید کنسانتره شرکت اما طی شش ماهه سال جاری توانسته بیش از ظرفیت و معادل ۱۳۱۶ هزارتن تولید نماید. سهامدار عمده دیگر این شرکت صندوق بازنشستگی وظیفه از کارافتادگی و پس انداز کارکنان، بانک های ملی و ادغام شده است.

شرکت صنعت فولاد شادگان خط تولید آهن اسنفجی دارد. ظرفیت این خط ۸۰۰ هزارتن است که طی شش ماه سال جاری توانسته بیش از ۳۵۳ هزارتن تولید نماید. این شرکت طرح توسعه ای ۸۰۰ هزارتنی به منظور راه اندازی فولادسازی خود در دست دارد که مدیران فولاد خوزستان انتظار دارند با راه اندازی خط ریخته گری و تولید آزمایشی آن در اسفندماه سال جاری، از سال آینده وارد مدار شده و به تولید شمش بپردازد. فولاد خوزستان به ترتیب مالکیت ۶۷ درصد و ۶۵ درصدی این دو شرکت را بواسطه توسعه فراگیر فولاد خوزستان در دست دارد. سهامدار عمده دیگر صنعت فولاد شادگان، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است.

لازم به ذکر است که شرکت فراگیر معمولا درصد تقسیم سود پایینی دارد و عمده درآمد شرکت های زیرمجموعه فولاد خوزستان در زیرمجموعه های این شرکت باقی میماند.

در جدول انتهای صفحه مفروضات ما را در این تحلیل مشاهده میفرمایید.

تولید و فروش:

شرکت فولاد خوزستان در ۹ ماهه سال جاری توانسته ۱.۶ میلیون تن بلوم و بیلت و ۸۵۰ هزارتن اسلب تولید نماید که تقریبا کل این میزان نیز در سال جاری بصورت داخلی و صادراتی بفروش رفته است. اسلب تولیدی شرکت نسبت به تولید سال گذشته آن با کاهش ۱۵۰ هزارتنی مواجه بوده اما در میزان تولید بلوم و بیلت افتی را شاهد نبودیم. شرکت در ۹ ماهه سال جاری توانست ۵۳.۸ همت فروش به ثبت برساند در حالیکه سال گذشته این میزان ۳۶.۶ همت بوده و رشد ۴۶ درصدی فروش را عمدتا مدیون افزایش نرخ فروش محصولات بوده است.

با توجه به راه اندازی طرح توسعه زمزم ۳، این شرکت طی سال مالی جاری نیازی به خریداری آهن اسفنجی نداشته و مازاد اسفنجی تولیدی خود را بفروش خواهد رساند. بخشی از این اسفنجی به منظور تکمیل ظرفیت تولید شمش صنعت فولاد شادگان طی سنوات آتی بفروش خواهد رسید.

ما در این تحلیل درصد تولید از ظرفیت طرح زمزم۳ را برای سال آینده برابر ۸۰ درصد درنظر گرفته ایم.

در سال جاری انتظار داریم شرکت ۱.۱۵ میلیون تن اسلب و ۲.۲۵ میلیون تن بلوم و بیلت تولید نماید. این روند را برای سال آینده با ۱۰۰ هزارتن افزایش برای هرکدام لحاظ کرده ایم زیرا معتقدیم سال آینده با ورود نیروگاه های جدید تجدیدپذیر و سیکل ترکیبی به مدار تولید و توزیع برق در شبکه همچون نیروگاه ۹۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه، میزان محدودیت قطعی برق برای صنایع فولادی در فصل تابستان کمتر خواهد بود.

در مورد نرخ فروش محصولات، اگرچه نرخ شمش بیلت منطقه CIS طی هفته های اخیر روندی رو به بهبود را تجربه کرده و به محدوده ۵۰۰ دلار بر هر تن رسیده، اما کماکان نرخ شمش معاملاتی فولاد خوزستان در بورس کالا در این بازه زمانی در محدوده ۱۸ الی ۱۹ میلیون تومان باقی مانده است.

با توجه به اینکه مفروضاتی که ما در جدول انتهای گزارش ارائه داده ایم میانگین کل سال بوده و روند قیمتی شمش جهانی و داخلی از ابتدای سال تا به امروز نزولی بوده، میانگین نرخ دلار بر مبنای نرخ های شمش داخلی و جهانی حدودا ۴۲۸۰۰ تومان برای سال جاری است. لذا این ایتم را جدا کرده و بعنوان سرفصلی جدا به منظور قیمت گذاری شمش آورده ایم و دلار ۳۸۵۰۰ را برای تعدیل سایر هزینه ها همچون مواد مصرفی و … استفاده نموده ایم.

با توجه به سیاست های بانک مرکزی آمریکا در قبال کنترل تورم و اشتغال و …، انتظار داریم که انتظارات نسبت به نرخ بهره بهبود یافته و سال آینده شاهد افزایش نسبی نرخ های جهانی شمش و مواد اولیه مصرفی شرکت های فولادی باشیم.

در نهایت انتظار داریم که این شرکت در سال جاری حدودا ۶۹ همت فروش و سال آینده ۹۹ همت را محقق نمایند.

بهای تمام شده:

عمده وزن بهای تمام شده شرکت فولاد خوزستان مربوط به مواد مستقیم آن است. این دسته با بیش از ۶۰ درصد وزن بهای تمام شده، شامل کنسانتره سنگ آهن، آهن قراضه، فروآلیاژ و … است. آهن اسفنجی خریداری شده از صنعت فولاد شادگان خریداری میشود. کنسانتره های سنگ آهن نیز به ترتیب از سناباد، کچاد، کگل و سایر معادن خریداری میشود.

در مورد طرح زمزم ۳ باید به این موضوع توجه داشت که ظرفیت تولید گندله شرکت در حال حاضر ۶.۴ میلیون تن است و برای سال آینده انتظار داریم این شرکت ۶.۲ میلیون تن تولید گندله داشته باشد، لذا برای طرح زمزم ۳ با کسری گندله مواجه خواهیم بود و از آنجایی که خط تولید گندله تقریبا با ظرفیت مشغول به تولید خواهد بود، نمیتوان انتظار خرید کنسانتره بیشتر داشت لذا فرض بر آن شده که کسری گندله شرکت خریداری خواهد شد که در مدل ما این میزان حدودا ۱.۵ میلیون تن خواهد بود.

تقریبا یک سوم بهای تمام شده شرکت نیز مربوط به سربار است که عمدتا هزینه های سوخت و هزینه دستمزد بیشترین وزن آن را به خود اختصاص داده اند. مخصوصا با توجه به اینکه خط تولید آهن اسفنجی عموما گاز مصرف میکند و هزینه گاز در سال جاری افزایش یافته، طرح زمزم۳ برای شرکت هزینه سوخت چشمگیری را به همراه خواهد داشت.

صورت سود و زیان

در انتها لازم به ذکر است که سود و زیان سال جاری برابر ۵۲ تومان به ازای هر سهم و نسبت قیمت به سود سهم برای سال جاری برابر ۶.۹ واحد خواهد بود. سود و زیان سال آینده خود را بر مبنای تغییر دو آیتم اساسی ضریب کنسانتره سنگ آهن از شمش و نرخ دلار معاملاتی بورس کالا با دو فرض بدبینانه و خوشبینانه ارائه می نماییم:

فروض بدبینانه:

در حال حاضر با افزایش عوارض سنگ آهن، ضریب کنسانتره به شمش به حدودا ۲۰ درصد رسیده است. از طرفی با مقایسه نرخ شمش داخلی و جهانی شرکت ها، نرخ دلار معاملاتی آنها در بورس کالا حدودا ۳۸،۵۰۰ تومان است که معادل نرخ معاملاتی سامانه متشکل ارزی است. در صورتیکه این فروض برای سال آینده نیز حفظ شوند، انتظار داریم که نرخ معاملاتی بورس کالا نیز برابر با نرخ دلار مورد نظر ما و برابر ۴۵ هزارتومان بوده و نرخ کنسانتره به شمش برابر ۲۰ درصد باشد که سود شرکت را برای سال آینده برابر ۷۱ تومان خواهد کرد. با این سود نسبت قیمت به سود هر سهم سال آینده نماد حدودا ۴.۵ واحد است.

فروض خوشبینانه:

در صورتی که نرخ دلار معاملاتی بورس کالای شمش در سال آینده برابر با نرخ دلار معاملاتی سامانه متشکل ارزی نباشد و نسبت نرخ کنسانتره به شمش ۱۹ درصد باشد، سود سال آینده برابر با ۹۲ تومان و ضریب قیمت به سود هر سهم شرکت برابر ۳.۵ واحد خواهد بود.

منبع خبر :دیلی تحلیل

سلب مسئولیت: محتوای تحلیلی فوق منعکس کننده نظر کارشناسان بوده و هیچ توصیه ای برای خرید و فروش در بازار های مالی و سهام نمی باشد .بنابراین مسئولیت تصمیم گیری برای خرید و فروش براساس اطلاعات ، اخبار و تحلیل ها به عهده فرد معامله گر، می باشد.

امتیاز به خبر
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: Content is protected !!