در شرایط فعلی بورس وضعیت خوبی ندارد ودر این شرایط حتی اگر شاخص کل بورس نیز مثبت شود، رشد بزرگ و پایداری نخواهد داشت، مگر اینکه اعتماد به بورس برگردد و ارزش معاملات خرد به بیش از ۲هزار میلیارد تومان در روز برسد و نقدینگی زیادی به بورس وارد شود.
گزارشات ۶ ماهه، تنها روزنه امید
در حال حاضر، بورس تهران با ابهام ها و ریسکهای زیادی مواجه است .از برجام بی سرانجام گرفته تا کاهش قیمتهای جهانی ، که هیچکدام سیگنال مثبتی به بازار مخابره نمیکنند. علاوه بر این، با وجود ارزشمند بودن بازاراز نگاه اغلب کارشناسان بنیادی و تکنیکی، اما این ابهامها درکنار بودن پایین بودن ارزش معاملات خرد، احتمال بازگشت پرقدرت شاخص کل به روزهای اوج را کمرنگ کرده است، به طوریکه ماههاست بورس تهران دچار رکود عمیق شده و در یک منطقه مشخص درجا میزند واگر چند روز هم شاخص مثبت شود، این رشد موقتی خواهد بود. در این میان، به نظر می رسد فقط گزارشهای ۶ماهه شرکتها که به مروردر حال انتشار است، را بتوان به عنوان معدود روزنههای امید برای تغییر نظر فعالان بازارسرمایه و ورود نقدینگی ها به بورس عنوان کرد.
نرخ بهره، سیاستی تاثیرگذار بر بازار سهام
عوامل متعددی بر روی شاخص کل بورس تهران اثرمیگذارند که در میان، نوسان نرخ بهره بین بانکی توسط بانک مرکزی و قیمت دلار ، از دیگر عواملی هستند که در حال حاضر باعث رکود بازار سرمایه شده اند. فعالان بازار سرمایه به این دلیل که نمیدانند سیاستگذار چه برنامهای برای آینده نرخ بهره بین بانکی در نظر دارد، بین سرمایه گذاری در بازارهای مالی و بانک نمیتواند تصمیم درست و منطقی بگیرد و به همین خاطرنسبت به کلیت بازار سرمایه بیاعتماد شده اند.
برجام نافرجام، عامل دیگر رکود بورس تهران
از سوی دیگر، نامشخص بودن نتیجه مذاکرات هسته ای و احیای برجام نیز باعث شده تا نرخ ارز با نوسانهای صعودی همراه شود و از آنجا که نرخ ارز برای روی قیمت تمام شده و سوددهی شرکت های مختلف بازار سهام با توجه به ماهیت شرکت ها و اینکه واردکننده مواد اولیه هستند، یا محصولات خود را صادر می کنند و یا ترکیبی از این دو ، اثرات متفاوتی دارد، طبیعی است نوسان نرخ ارز بر شاخص کل بازارسرمایه، تاثیرگذار خواهد بود
فرا رسیدن زمان لایحه پیشنهادی بودجه، نگرانی دیگرمعامله گران
فعالان اقتصادی هر سال با فرا رسیدن زمان تنظیم لایحه بودجه، نگران تغییرسیاستهای اقتصادی دولت و قیمت حاملهای انرژی مانند قیمت آب ،برق ،گازو بنزین در بودجه عمومی سال آینده کشورهستند، که به نظر میرسد برای حل این مسائل و دغدغهها، نیاز به قوانین بالادستی است تا با فرموله شده آن، به صورتی که منافع بخش تولید و سهامداران نیز در آن لحاظ شده باشد، نگرانی بخش خصوصی و تولیدکنندگان در خصوص تغییرات ناگهانی سیاستگذاریهای اقتصادی در بودجه عمومی کشور ازبین برود وبخش اقتصادی کشور بتواند برنامهای بلندمدت برای فعالیت خود ترسیم نماید، طبیعی است در این صورت و به خصوص با کاهش ابهامها و ریسکهای موجود در بازارسهام ، سرمایهها را به سوی بازار سرمایه و تولید هدایت خواهند شد .
بورس نیاز به اعتماد سازی دارد
در حال حاضرعوامل و ریسکهای موجود در بازار سرمایه باعث شده تا سرمایهگذاران به آینده بورس تهران خوش بین نباشد و در این شرایط ، نه تنها نقدینگی جدیدی وارد بازار سهام نمی شود ، بلکه پول باقی مانده نیز به مرور از بازار خارج میشوند که درنتیجه ضربه زیادی به کلیت بازار سرمایه وارد می شود. درحال حاضر نیز نقدینگی زیادی در بورس نمانده است و به واسطه کمبود نقدینگی، شاخص کل بازار روند اصلاحی به خود گرفته است. لذا تا زمانی که سیاستگذاران، تصمیم جدی برای کم کردن ابهام ها و ریسکهای بورس تهران اتخاذ نکنند، این ابهام ها باعث میشود که سرعت خروج پول از بازار سرمایه بیشتر شود، بنابراین به نظر میرسد سیاستگذاران اقتصادی بهتر است به جای تغییر و اعلام مصوبههای جدید، با اعمال سیاستهای اقتصادی درست به فکر اعتماد سازی و جلوگیری از خروج نقدینگیهای باقی مانده از بازار سرمایه باشد، زیرا ادامه شرایط موجود باعث میشود که حتی دیگر سهام ارزنده نیز ارزشی نداشته باشند و سهامداران ترجیح دهند تا پول خود را در هر بازاردیگری به جز بورس سرمایهگذاری کنند.